VELIKO ISTRAŽIVANJE

HUP 'Stanje u 2014. je za čistu jedinicu, a ni 2015. neće biti bolja'

ZAGREB - Poduzetnici okupljeni u Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) opće su gospodarsko stanje u Hrvatskoj u ovoj godini ocijenili čistom jedinicom, a u 2015. godini očekuju približno istu situaciju, pokazuju rezultati istraživanja "Poslovna očekivanja HUP-a 2015." predstavljena u utorak.

Istraživanje je provela agencija Promocija plus među 432 poslodavca, člana izvršnih tijela HUP-a, koji zapošljavaju gotovo 217 tisuća radnika.

Njih više od 92 posto stanje hrvatskog gospodarstva u ovoj godini ocijenili su lošim ili jako lošim, a dvije ih trećine smatra kako je u 2014. stanje gospodarstva bilo lošije nego prethodne godine.

Većina ispitanih poslodavaca očekuje da će stanje u gospodarstvu i iduće godine ostati približno isto, a trećina ih očekuje i lošiju situaciju, dok je umjerenih optimista, koji očekuju malo poboljšanje tek 11 posto.

Među glavnim preprekama za poboljšanje stanje pritom se najčešće navode nelikvidnost (17 posto ispitanih), neučinkovita javna uprava (16,6 posto), visoko porezno opterećenje (15,7 posto) te nejasna strategija razvoja zemlje (10,9 posto).

U ocjeni poslovanja vlastitog poduzeća poslodavci su nešto manje pesimistični - 40-ak posto ih kaže da im je poslovanje u 2014. bilo približno isto, trećina lošije, a njih 25 posto bolje nego 2013.

Na mikrorazini su optimističnija i očekivanja za 2015. u kojoj ponovno 40-ak posto očekuje približno iste rezutate poslovanja kao i ove godine, 23 posto očekuje pogoršanje, a 35 posto misli da će poslovati bolje nego u 2014. Pritom po 20 posto ispitanih u 2015. planira i smanjivati i povećavati broj zaposlenih, oko 30 posto ih najavljuje veća ulaganja, a tri petine očekuje rast izvoza.

Najviše pesimizma i na razini opće gospodarske situacije i vlastitog poslovanja iskazuju mali poduzetnici, posebice iz sektora graditeljstva i osobnih usluga, i to ponajviše s područja Dalmacije i Slavonije. Nasuprot tome, najmanje su negativni poslodavci iz proizvodnih tvrtki, dakle industrije, i to oni iz kategorije velikih poduzetnika, mahom s područja sjeverozapadne Hrvatske te sjevernog Jadrana.

Komentirajući rezultate istraživanja glavni direktor HUP-a Davor Majetić kazao je da i poduzetnici, koji su po prirodi optimistični, inače ne bi ušli u poduzetništvo, u 2015. očekuju ili dalji pad ili stagnaciju, odnosno svakako nastavak krize.

Poruka gospodarstva je dakle da od države u idućoj godini ne očekuje ništa i da će se nastaviti ponašati po poslovici "uzdaj se u se i u svoje kljuse" - ono što mogu sami će odraditi, a ono što očekuju od države to se najvjerojatnije neće dogoditi, kazao je Majetić.

Poduzetnici se već šest godina restrukturiraju, a cijena nespremnosti za krizu i ulazak u EU je visoka pa dobar dio tvrtki i dalje ima problema, gubit će se i dalje radna mjesta, neke će tvrtke nestajati. Ali, pozitivni odgovori u ovom istraživanju pokazuju da je dobar dio poduzetnika proveo restrukturiranje i sad su spremniji i uvjereniji u svoje sposobnosti i našli su načina kako biti konkurentni, kaže Majetić.

Pritom je izdvojio činjenicu da su najmanje pesimistični poslodavci iz industrije, posebno proizvodnje vezane na izvoz. Ti su poslodavci našli put i idu prema pozitivi i to pokazuje da je tamo gdje imate vlastiti proizvod i stvarate dodanu vrijednost i najveća mogućnost za konkurentnost. To je ujedno i poruka u kojem bi smjeru trebalo razvijati gospodarstvo, tj. koji dio gospodarstva je najpotentniji da sutra postane nositelj razvoja, istaknuo je Majetić.

"Sve je to poruka i državi što raditi na razini opće države. Morali bi se početi napokon restrukturirati, to je proces koji će trajati, imati svoje žrtve i bit će i nekih manje ugodnih rezultata koje ne bi voljeli vidjeti, no to moramo početi raditi da bi se počeli prilagođavati", poručio je Majetić.

Naglasio je i da poduzetnici dalje više ne mogu sami te im je nužna pomoć okruženja, a to se odnosi na poreznu politiku, upravljanje javnog duga, nelikvidnost, javnu administraciju, zakone, i sl., ali da je "žalosno da se niti iz prijedloga proračuna za iduću godine ne vidi najava velikih promjena, nužnih strukturnih reformi".

"Očekujemo, tražimo, molimo i zahtjevamo da se svi mi na razini ovog društva osvijestimo i shvatimo da se moramo početi mijenjati i da moramo početi raditi te korake što prije, bez obzira na izbore, na političke opcije koje su na vlasti", zaključio je Majetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:06