ZLATNA PENKALA

HTZ dodijelio nagrade stranim novinarima koji su promovirali Hrvatsku: ‘Hvala vam!‘

Glavne nagrade Grand prix dobili su novinari iz SAD-a, Češke i Švedske, izvijestili su u utorak iz HTZ-a
Nikolina Brnjac, ministrica turizma Republike Hrvatske
 Darko Tomas/Cropix

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i ove je godine dodijelila nagrade i priznanja "Zlatna penkala" stranim novinarima za objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u 2019., a glavne nagrade Grand prix dobili su novinari iz SAD-a, Češke i Švedske, izvijestili su u utorak iz HTZ-a.

Riječ je o 16. dodjeli "Zlatnih penkala", koje HTZ ove godine nije mogao dodijeliti uživo novinarima koji su inače zbog toga dolazili u Hrvatsku iz cijelog svijeta, nego su im nagrade i priznanja uručene preko predstavništava HTZ-a u svijetu.

S tim nagradama HTZ ističe vrijednost profesionalnog pristupa pisanju o Hrvatskoj i njezinom turizmu, pri čemu glavnu nagradu Grand prix daje u tri kategorije - za najbolji tekst tiskanog ili online medija, reportažu elektroničkog medija (televizija, radio) te blog (blogeri, influenceri).

Za 2019. Grand prix za najbolji tekst u tiskanom mediju dobio je Alex Crevar iz SAD-a za članak u New York Timesu "36 Hours in Rijeka", kojim je pridonio promociji Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020., a i do sada od 1998., od prvog posjeta o Hrvatskoj je objavio oko sto članaka.

Za najbolju reportažu elektroničkog medija u 2019. Grand prix su dobili Vladimír Kouba i Michal Hula iz Češke, koji su za češku TV Nova snimili reportažu "Tartufi- dragulji istarske gastronomije", dok su za najbolji blog nagrađeni Šveđani Klas Daniel Alexander Waltner i Christine Eva Louise Wedberg za blog "Swedishnomad", na kojem često objavljuju razne priče iz Hrvatske.

"Simboličnom dodjelom priznanja i nagrada za 2019. i ove smo godine željeli stranim medijima zahvaliti na profesionalnom izvještavanju o hrvatskom turizmu i doprinosu u promociji i pozicioniranju Hrvatske kao kvalitetne i atraktivne turističke destinacije na emitivnim tržištima. Pozitivne medijske objave kao rezultat vlastitog iskustva i boravka novinara u Hrvatskoj iznimno su važne za imidž hrvatskog turizma", istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

I ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac smatra da su turističke priče i dojmovi temeljeni na osobnom doživljaju najbolja preporuka, ali i poziv na otkrivanje ljepota Hrvatske.

"Čestitam svim dobitnicima Zlatne penkale i zahvaljujem na promicanju turističke vrijednosti destinacije Hrvatske na našim emitivnim tržištima. U ovim izazovnim vremenima, vaša profesionalna djela, dodatni su doprinos Hrvatskoj kao visokokvalitetnoj i sigurnoj destinaciji nezaboravnih doživljaja i prizora", poručila je ministrica Brnjac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:13