SJEDNICA GLAVNOG ODBORA

HSS ODLUČIO, IDE U KOALICIJU S SDP-om Premoćnom većinom prihvatili Milanovićevu ponudu

Tomislav Krišto / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX / CROPIX

>>> NOVO 23:40 Nakon višesatne rasprave predsjednik stranke Krešimir Beljak nije krio zadovoljstvo ustvrdivši da je očekivao više disonantnih tonova.

„Ovo nije bila lagana odluka, no nakon deset godina se pokazalo da moramo napraviti iskorak“, ističe Beljak i dodaje kako HSS nije ni HDZ ni SDP nego da je i dalje stranka koja ima svoj stari slogan – vjera u Boga i hrvatska sloga.

Na pitanje očekuje li da će neki istaknuti članovi napustiti stranku kaže „kako je uvijek bilo ljudi koji će napustiti stranku u kojoj nitko nije prisiljen ostati“.

Tijekom rasprave, koja je bila zatvrena za javnost, europarlamentarka Marijana Petir je izložila svoje poznate stavove da trebaju nastaviti suradnju s HDZ-om, na što joj je Beljak odgovorio protuagrumentima koje je iznio u svom uvodnom govoru.

--------------------------

23:12 Stigla je i prva reakcija SDP-a.

'Drago nam je da je HSS odabrao siguran smjer za Hrvatsku. Puno je posla pred nama', stoji u objavi na službenom SDP-ovom profilu na Twitteru.

--------------------------

22:50 Prema neslužbenim informacijama Glavni odbor HSS-a većinom je glasova odlučio da na prijevremene parlamentarne izbore ide u koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSU-om. Prilikom glasanja, tvrdi naš izvor, za savez sa SDP-om izjasnilo se 87 članova Glavnog odbora HSS-a, njih 13 je bilo protiv, a 5 ih je bilo suzdržanih.

Glavni zagovornik koalicije sa SDP-om je novi predsjednik stranke Krešimir Beljak, gradonačelnik Samobora koji je i na lokalnoj razini u koaliciji sa SDP-om, dok su glavni protivnici bili bivši predsjendik Branko Hrg koji je i dalje zagovarao koaliciju s HDZ-om, te europarlamentarka Marijana Petir koja bi između saveza sa SDP-om i samostalnog izlaska na izbore koji je vrlo rizičan za stranku prije odabrala ovo drugo.

Ulaskom u koaliciju sa SDP-om Zorana Milanovića HSS će u slučaju da pobjede na izborima dobiti mjesto minsitra poljoprivrede i četiri saborska zastupnika. Na ministarskoj funkciji Beljak vidi sebe ukoliko će Narodna koalicija, kako se već zove novi predizborni savez na ljevici, biti u prilici formirati Vladu.

--------------------------

22:06 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u pauzi sjednice Glavnog odbora gostovao je u programu televizije N1 te je odluku, koja još uvijek nije donesena, nazvao ključnom.

- Riječ je o promjeni kursa stranke koja već 10 godina tone, tone, tone, izjavio je.

Kazao je da dosadašnja rasprava na Glavnom odboru ide 'u smjeru HSS-a'.

- Vraćamo se malo u povijest, što je dobro, preslaguju se određene odluke, gledamo koja je bila dobra, u zadnjih 15 godina bilo je puno loših, malo dobrih, siguran sam da ćemo večeras donijeti dobru odluku, rekao je.

Kazao je da HDZ s ponudom za predizbornu koaliciju neće čekati jer vremena je malo, 'a zadnji puta to čekanje nas je skupo koštalo'.

- U slučaju odbijanja ponude SDP-a, idemo samostalno na izbore, poručio je Beljak.

- HDZ još uvijek nema vodstvo, znam da imaju svojih problema, shvaćam, nemam ništa protiv njih, sve je na njima, ali mi jednostavno nemamo vremena čekati niti prepuštati sudbinu HSS-a u ruke drugih stranaka, rekao je još Beljak koji je zaključio da je uvjeren kako raskola u HSS-u nakon večerašnje odluke, ma kakva god ona bila, neće biti.

--------------------------

21:38 S obzirom na broj govornika koji su se javili za raspravu, odluka Glavnog odbora HSS-a mogla bi biti poznata oko ponoći. Kako doznajemo, među govornicima je bila i HSS-ova eurozastupnica Marijana Petir, koja je izložila svoje već dobro poznate stavove protiv koalicije s SDP-om, no replicirao joj je šef stranke Krešo Beljak, koji ju je, barem su to tako doživjeli neki prisutni HSS-ovci, pokopao argumentima.

Iz razgovora s prisutnim HSS-ovcima, da se za zaključiti da ih je većina sklona suradnji s SDP-om, mnogi od njih ogorčeno govore o HDZ-u, osjećaju se, kažu, prevareno. Neki nam kažu i da svjetonazorske razlike u cijeloj ovoj priči ne moraju biti ključne jer da im je najvažnije da stranka dobije priliku provoditi svoj program.

Indikativno djeluje primjer jedne HSS-ovke, inače načelnice male općine na sjeveru Hrvatske, koja je prije sjednice Glavnog odbora bila skeptična o koaliranju seljaka sa socijaldemokratima da bi nakon polemike Marijane Petir i Kreše Beljaka priznala kako je promijenila stav i kaže da će glasati za suradnju s SDP-om.

Oko 21:30 Stipe Gabrić Jambo našem je reporteru rekao kako vjeruje da će ulazak u koaliciju s SDP-om biti izglasan solidnom većinom.

--------------------------

- SDP-ova ponuda je na papiru, a iz HDZ-a nam poručuju da čekamo. Mislim da ne treba čekati. Siguran sam da će odluka biti donesena velikom većinom glasova – kazao je predsjednik HSS-a Krešimir Beljak uoči samog početka sjednice Glavnog odbora HSS-a na kojoj ta stranka u Jastrebarskom odlučuje hoće li na predstojeće parlamentarne izbore izaći u koaliciji s SDP-om ili HDZ-om. Uvjeren je da će odluka biti najbolja i za HSS i za Hrvatsku.

- Poštenije je da sada donesemo odluku, a ne da idemo kod javnog bilježnika kao neki drugi, ističe Beljak dodajući da će se glasovati javno jer su se neki članovi već javno očitovali, iako on osobno preferira tajno glasanje.

Neslužbeno doznajemo kako je Beljaka osobno zvao kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković i tražio ga da sačeka dva tjedna što Beljaku nije prihvatljivo jer SDP-ovu ponudu smatra veoma izdašnom. Ako pristane biti članom lijeve koalicije HSS će, moglo se čuti u stranačkim kuloarima, imati 5 sigurnih zastupnika u Saboru, a u slučaju da ona oformi vlast i potpredsjednika Vlade, cijelo Ministarstvo poljoprivrede s pripadajućim agencijama i 12 pomoćnika ministara.

Na sjednicu je iz svih krajeva Hrvatske stiglo 105 od ukupno 134 člana Glavnog odbora stranke, a većina se nije htjela izjašnjavati koju će stranu zauzeti iako svi s kojima smo razgovarali tvrde da imaju svoj čvrst stav. Najrječitiji je bio Stipe Gabrić Jambo koji podržava koaliciju s SDP-om duboko uvjeren da njegovo mišljenje dijele dvije trećine ako ne i 75 posto članova Glavnog odbora u kojem su svi utjecajniji HSS-ovci.

„SDP je ozbiljna stranka s ozbiljnom ponudom s kojom se HSS može vratiti na velika vrata. Milanoviću vjerujem dok s HDZ-om imam ružna iskustva i ne želim da se ponove. HDZ će nas opet prevariti kao što su prevarili Hrga. Prodaju nam maglu“, kaže Gabrić koji HDZ-u, tvrdi, ne može oprostiti Karamarkov poziv od 18. listopada prošle godine kada mu je priopćio da neće biti na izbornoj listi iako je prethodno bilo dogovoreno da bude 10. na listi u 10. izbornoj jedinici. Karamarko mu je, kaže Jambo, tada nudio mjesto u izvršnoj vlasti kada on postane premijer. Vjeruje da većina članova stranke iz njegove županije dijeli njegovo mišljenje.

Nekolicina HSS-ovaca sa sjevera Hrvatske otkriva kako su skloniji suradnji s HDZ-om jer bi time stranka sačuvala čisti obraz iako bi zasigurno imala manje mjesta u Saboru. Tako, doznajemo, članovi Glavnog odbora iz Međimurske županije imaju podijeljene stavove, ali tvrde da će poštovati odluku kakva god da bude jer je najvažnije da stranka ostaje jedinstvena. Članovi iz Zagorja i Podravine su skloniji koaliranju s SDP-om s kojim, kažu, dobro surađuju u svojim lokalnim sredinama.

Europarlamentarka Marijana Petir, koja se već javno usprotivila koaliciji s SDP-om za koju se zalaže predsjednik stranke, prije sjednice nije davala izjave, a u dvorani jaskanskog centra Princess je sjela u predzadnji red pokraj Momira Karina, pomoćnika ministra obrazovanja s kojim je najviše i razgovarala prije službenog početka. Društvo joj je pravila i njezina asistentica Nikolina Vrbančić. Na sjednicu nije došao bivši predsjednik stranke i saborski zastupnik Branko Hrg koji se ispričao obvezama u gradskom vijeću Križevaca gdje je gradonačelnik.

Krešimir Beljak je djelovao dobro raspoložen, srdačno se pozdravljao sa stranačkim suradnicima, a za glavni stol je pred članstvo sjeo zajedno s popredsjednicima Stjepanom Kožićem, Davorom Vlaovićem, Željkom Lenartom i Anom-Marijom Petin i glavnim tajnikom stranke Ilijom Čorićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 12:55