DOMOVINSKA KOALICIJA HDZ-A

HSS dobio po četiri mjesta u Saboru, ostali po tri?

 Boris Kovačev/CROPIX

Vođa oporbe Tomislav Karamarko privodi kraju sporazum između osam stranaka Domoljubne koalicije s kojom će HDZ izaći na parlamentarne izbore. Trenutno se bruse detalji dogovora, a prema informacijama koje smo prikupili od partnera na desnoj političkoj sceni, proizlazi da šef HDZ-a ima dva problema koja mora riješiti. Prvi su veliki apetiti koalicijskih partnera. Svaka stranka želi na listama toliko izglednih mjesta da mogu formirati klub u Saboru (dakle imati najmanje tri zastupnika), a na listi zahtjeva su još funkcije u Saboru i ministri u Vladi. Bude li fleksibilan na zadovoljstvo političkih saveznika, Karamarko riskira da izazove nezadovoljstvo u vlastitoj stranci.

Drugi mu je problem ženska kvota. Prema novom Zakonu o izboru zastupnika, liste moraju sadržavati najmanje 40 posto žena. Kako političke stranke u prosjeku imaju tek nešto više od 30 posto žena, a vrlo mali broj njih u vodstvu, bit će puno muke dok se na listi koja sadrži 14 imena ne nađe 6 ženskih, i to onih koja će biti primamljiva biračima.

Ključan dogovor

No, s jednim od važnijih koalicijskih partnera - HSS-om Karamarko je dogovor postigao ovih dana. Predsjednik HSS-a Branko Hrg potvrdio nam je da će HSS dobiti četiri mjesta na listama koja jamče siguran ulazak u Sabor, te važno mjesto u Saboru, što bi bila funkcija potpredsjednika parlamenta. HSS je još ranije inzistirao da se u predizborni program uvrsti smanjenje stope PDV-a na hranu na deset posto, a to je HDZ prihvatio i već promovira biračima. Ni jedna strana ne želi iznositi druge detalje dogovora, no dojam je da bi u slučaju dobrih izbornih rezultata Seljačka stranka tražila i pozicije u izvršnoj vlasti. Na pitanje bi li na sigurne pozicije na listama HSS delegirao žene i tako pridonio ispunjavanju ženske kvote, Hrg je odgovorio da o tome još nisu donesene odluke.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor jučer nije odgovorao na naše pozive, no otprije se spominje da bi se njima rezervirala najmanje tri mjesta na listama koja sigurno vode u Sabor, a u slučaju izborne pobjede žele svog ministra gospodarstva u Vladi. Za tu se funkciju kandidira Josip Budimir. Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika bio je pomalo suzdržan navodeći da dogovor nije do kraja definiran, ali naglašava da je po istraživanjima rejtinga političkih stranaka HSS rijetko ispred njih, a i kada jeste, razlika je minimalna. Iz razgovora proizlazi da bi umirovljenici u desnome bloku željeli najmanje tri sigurna mjesta na listama.

Doktorice u vrhu

Glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić također navodi da njihova stranka u koaliciji želi imati najmanje tri izvorna mandata, što znači toliko pozicija na izbornim listama koje jamče ulazak u Sabor.

- Ženska kvota nama nije problem. U vrhu stranke imamo tri doktorice znanosti. Mi nismo stranka polupismenih muškaraca koji slušaju Thompsona i jedu janjetinu - kaže Ćorić i napominje da je njihova stranka prva koja je 2012. godine s HDZ-om i BUZ-om potpisala koalicijski sporazum, da iza sebe imaju četiri izborne pobjede i žele najmanje klub zastupnika.

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić kaže da nije definiran izgled lista, ali i Hrast želi imati svoj klub zastupnika u Saboru. Hrast puca i na poziciju u izvršnoj vlasti. Ilčić to nije izravno rekao, ali je naglasio da su njihova područja kultura, obrazovanje i obitelj. Ako bi dobili mjesto ministra obrazovanja, ne bi, kaže Ilčić, nametali svoju ideologiju niti bi inzistirali da svi imaju njihov zdravstveni program. Preostale dvije stranke koalicije, ZDS i HDS, nisu se javile, no i one sigurno očekuju da nakon izbora postanu parlamentarne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:59