RASPADA SE VLADA

HSLS: Dosta nam je HDZ-a, odlazimo, HDZ: Vi ste gubitnici! Birači će vas kazniti!

Nakon sedam godina HSLS je izašao iz koalicije. Premijerka je ostala bez potpredsjednice Adlešič i tri državna tajnika. HDZ-u ipak ostaje većina u Saboru
Zagreb, 100710.Zrinjevac, sjednica Predsjednistva i Sredisnjeg vijeca HSLS-a.Na slici: Darinko KosorFoto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

ZAGREB - Nakon što su prije sedam godina napustili tadašnju Račanovu Vladu, HSLS je danas rekao zbogom i Vladi HDZ-a. Brak HDZ i liberala trajao je od 2003. a danas je okončan odlukom Središnjeg vijeća stranke koju je podržana gotovo jednoglasno - samo su tri člana bila protiv, a gotovo 50 za. Prije toga je odluku sa samo jednim glasom protiv i 16 za podržalo Predsjedništvo stranke.

Ostavka Želimira Janjića

- Prije deset dana vodstvo HDZ-a optužilo nas je da smo nelojalan partner. Dosta nam je toga da nas optužuju da smo nelojaalni. Ne želimo biti u takvoj koaliciji gdje nas ne žele - objasnio je odluku stranke njezin predsjenik Darinko Kosor koja je donesena nakon četiri sata rasprave i na kojoj kako doznajemo nije bilo previše disonantnih tonova. No, ipak nije prošla bez posljednica - stranku je napustio član predsjedništva i državni tajnik Želimir Janjić, koji će idući tjedan ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu ponuditi ostavku, no izgledno je da ona neće biti prihvaćena.

D. Butković: Sudbina HDZ-ove Vlade sada zavisi od manjinskih zastupnika

Protiv tajminga izlaska pobunio se i Ivan Čehok. Iako je Čehok danas rekao da ostaje u stranci, neki njegovi prijatelji tvrde kako i on razmišlja o izlasku iz HSLS-a. Potezom stranke nije zadovoljna ni Đurđa Adlešič. Na pitanje što će učiniti Adlešič je ostala bez komentara. - Odluka nije bila laka - priznao je Kosor koji je proteklih 10-ak dana obavio razgovore sa vrhom stranke i članovima na terenu kako bi osigurao većinu za takvu odluku.

- Ne možemo više stalno kritizirati jer smo nezadovoljni, a ostajati u Vladi - navodno je Kosor govorio članstvu na terenu. Kao glavne razloge izlaska šef stranke danas je službeno naveo prije svega nezadovoljstvo suradnjom u vladajućoj koaliciji, ali time što niti jedan od njihovih projekata u proteklih 7 mjeseci nije prihvaćen, ali i stoga jer smatraju da se mjere iz programa gopdarskog oporavka ne provode.

- Osim toga apsolutno smo nezadovoljni odnosom Vlade prema socijalnim partnerima iz sindikata. Zbog takvih će loših odnosa država biti blokirana još iduća četiri mjeseca budući da sindikati još nisu predali potpise za refendum - rekao je Kosor.

Čehok: Imam važnijeg posla

U HDZ-u su danas bili zatečeni odlukom HSLS-a. I Jadranka Kosor i Andrija Hebrang upozorili su kako im njihov koalicijski partner takvu mogućnost nikada nije najavio, osim putem medija. Nekoliko visokih dužnosnika HDZ-a reklo nam je kako je do njih doprla informacija da je Darinka Kosora na takav potez nagovorio Dražen Budiša.





Izlaskom HSLS-a HDZ-ova većina nije izgubljena ali je opasno narušena. HDZ će u Saboru ostati na 80 zastupnika što je samo tri više od potrebnog. Ako ode i manjinac Šemso Tanković opstanak Vlade ovisi o SDSS-u koji je već nekoliko puta do sada time prijetio. No, HSLS-ov šef najavljuje da će njihovi zastupnici iako više nisu u koaliciji i dalje podržavati dobre mjere iz Programa gospdarskog opravka kojem su dali podršku.

Čehok je kako smo doznali na sjednici Središnjeg vijeća bio protiv izlaska iz Vlade u ovom trenutku.

- Tajming je loš. Trebalo je pričekati rebalans proračuna. No, ja ću ostati član stranke - rekao je navodno Čehok svojim kolega nakon čega je napustio sjednicu. Novinarima je samo dobacio kako ima važnog posla u Varaždinu. Na pitanje ima li što važnije od stranke rekao je: Pa naravno.

Kukuriku koalicija

Predsjednik HSLS-a najavio je kako HSLS idućih mjeseci graditi svoj samostalan put.

- Ne prelazimo u nikakvu drugu koaliciju, rekao je i odbacio sve medijske špekulacije proteklih dana o njihovom već dogovorenom priključenju Kukuriku koaliciji. Spominje se kako je šef SDP-a Zoran Milanović liberalima već obećao tri mjesta na listi.

- Milanović i Darinko Kosor poznaju se još iz školskih dana. Darinko mi je još u vrijeme kada je izabran za predsjednika HSLS-a rekao kako mu je Milanović obećao tri mjesta - rekao nam je jedan od bliskih Kosorovih suradnika. Pitanje je, međutim, kako će SDP realizirati taj dogovor budući da je njihov strateški partner HNS protiv jer time direktno manje mjesta u listama i u Vladi ima za njihove ljude. Već danas članovi Kukuriku koalicije zasigurno će o liberalima razgovarati na svom satanku u Belom manastiru.

HSLS, kao što je dao naslutiti i sam Kosor, ima plan ojačati stranku te početi pregovore sa Kukuriku koalicijom.

Svima onima koji ih prozivaju da su trgovci Kosor uzvraća: - Trgovci su oni koji drže desetke mjesta u javnim poduzećima, državne tajnike i ne daju da se privatiziraju neke državne tvrtke - rekao je Kosor jasno aludirajući na HSS.

Kosor: To više nije ništa novo Hebrang: Ovo je kraj HSLS-a

Premijerka Jadranka Kosor danas je komentirajući izlazak HSLS-a iz vladajuće koalicije istaknula da je “to sve već viđeno i što se tiče HSLS-a, nema ništa novoga”. Dodala je da će Vlada nastaviti raditi i dalje.

- Nemamo vijesti s njihova sastanka i predsjednik HSLS-a me nije obavijestio o namjerama da će izaći iz koalicije te mi je to teško komentirati. Darinko Kosor nije nikada ni u jednom trenutku iskazao želju da razgovara o izlasku iz koalicije - rekla je Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u Dubrovniku na kraju Croatia Summita.

- Vlada ima potporu i dovoljan broj glasova i smatram da neće biti prijevremenih izbora. Ako bi se oni dogodili, mi nećemo završiti pregovore do kraja 2010. ili početkom 2011., a zastao bi i program gospodarskog oporavka i borba protiv korupcije jer to ne bi mogla raditi tehnička vlada - rekla je premijerka. Ako se dogodi da HSLS izađe iz koalicije, “sve je to već viđeno i što se tiče HSLS-a, nema ništa novoga. Ako se ne dogodi, radit ćemo dalje”, rekla je Kosor odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare održanoj u Dubrovniku na kraju Croatia Summita.

- Kukavički je napustiti brod usred oluje, a birači to kažnjavaju. Žao mi je, ali čini mi se da bi to mogao biti kraj HSLS-a - komentirao je potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang. Pristupi li HSLS nakon razlaza s HDZ-om Kukuriku koaliciji, Hebrang upozorava da će taj transfer biti prouzročen isključivo političkom računicom. - Nepouzdana stranka uteg je svakom partneru. Takav partner nikome ne treba, pa ni ‘kokodak koaliciji’ - istaknuo je Hebrang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 16:44