NE ŽELI OTIĆI TIHO

Hrvoje Vojković na sudu traži otpremninu od 890 tisuća kuna

Dobiju li presudu, Vojkoviću će isplatiti otpremninu, a Mihanovića vratiti na posao

ZAGREB - Smijenjeni čelnik Croatia osiguranja Hrvoje Vojković i član Uprave Damir Mihanović tuže bivšu tvrtku zbog nezakonitog razrješenja i otkaza. Njih je, podsjetimo, Nadzorni odbor na čelu s ministrom Ivanom Šukerom u veljači razriješio s mjesta u Upravi te im dao otkaze bez otpremnine.

Zbog toga su, kako doznajemo, Vojković i Mihanović pravdu odlučili potražiti na sudu. Trgovačkom sudu već su podnijeli tužbe protiv odluke da ih se razriješi s mjesta u Upravi, a na Općinskom sudu tužbu zbog otkaza. Dobiju li te sporove, Vojković i Mihanović bi mogli biti vraćeni na posao odnosno dobiti otpremine koje im, također prema odluci Nadzornog odbora, nisu isplaćene. U Vojkovićevu slučaju radi se o otpremnini od 890 tisuća kuna koja bi, prema objašnjenju našeg izvora koji je upoznat s poslovanjem javnih poduzeća, mogla znatno porasti jer će trebati uračunati zatezne kamate.

Formalna odluka

Vojković o tužbi protiv tvrtke odnosno odluka Nadzornog odbora nije želio govoriti.

- Neću to komentirati - samo je kratko poručio.

Mihanović je međutim potvrdio kako je podnio tužbu jer smatra da je nezakonito razriješen, ali i zato jer je dobio otkaz umjesto da je zaposlen na nekoj drugog poziciji.

- Ministar Šuker kao predsjednik NO-a objasnio je kako sam razriješen zbog medijskih istupa, što stoji i u formalnoj odluci o razrješenju sa sjednice Nadzornog odbora. A jedini moj javni istup bio je onaj oko Fimi-Medije - kaže Mihanović koji je, podsjetimo, javnosti otkrio famozni sastanak u Vladi 2007. na kojem je tadašnji premijer Ivo Sanader dao nalog direktorima državnih poduzeća da posluju s Fimi-Medijom.

Ne znaju za tužbe

Za razliku od Mihanovića, Vojković navodno želi upravo sudskim putem utjerati gotovo milijunsku otpremninu koja mu nikad nije isplaćena. Ako sud prihvati njegovu tužbu zbog razrješenja i otkaza, Vojković može utjerivati i otpremninu. A ona nije zanemariva. Prema menadžerskom ugovoru imao je pravo na 890 tisuća kuna otpremnine.

U Nadzornom odboru Croatia osiguranja ništa ne znaju o tužbama. Član NO-a Andrija Hebrang samo je ponovio da je odluka o neisplati otpremnine donesena na temelju konkretnih financijskih pokazatelja.

- Za vrijeme Vojkovićeva mandata udio CO-a na tržištu osiguranja godišnje je padao za 1 posto. Iako su u 2009. rashodi rasli, a prihodi padali, prikazano je da je tvrtka završila s dobiti i to tako što je povećana vrijednost njezinih nekretnina - kaže Hebrang. Podsjetimo, Vojkovića je Nadzorni odbor smijenio sredinom veljače, na prijedlog Vlade. Osim Vojkovića, smijenjen je i član Uprave Mihanović.

Medijske afere

Kao obrazloženje takve odluke naveli su medijske afere koje su se povlačile po medijima posljednjih mjeseci.

- Vojković i Mihanović su nanijeli štetu tvrtki i mislim da su sankcije neophodne - tumačio je tada predsjednik NO-a ministar Ivan Šuker. Vojković će se sigurno pozivati na dobre poslovne rezultate. Croatia osiguranje je u 2009. ostvario neto dobit od 69,7 milijuna kn, odnosno 41,7 posto više nego godinu prije.

Mihanović: Želim da mi vrate posao

Damir Mihanović kaže kako su u svim javnim poduzećima razriješeni članovi Uprave zaposleni na nekim drugim pozicijama unutar tvrtke dok su on i Vojković dobili otkaze. Mihanović naglašava kako tužbama želi postići da ga sud vrati na posao i da ga ne zanima otpremnima koju bi, dobije li spor, također mogao sudski tražiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:49