LIPANJSKI MONSUN

Hrvatskoj u lipnju prijeti meteorološki fenomen: ‘Kome to treba na početku ljeta?‘

Za veći dio Hrvatske je i za četvrtak oglašen žuti meteoalarm

Meteo karta

 Jutarnji List/

Vrijeme u Hrvatskoj je posljednjih dana, pa i tjedana, vrlo nestabilno, pa DHMZ svako malo izdaje upozorenja zbog mogućih snažnih pljuskova, bujica, grmljavine... A takvo vrijeme moglo bi se nastaviti i u lipnju.

IstraMet je ovih dana na Facebooku upozorio na meteorološki fenomen - "lipanjski monsun", koji bi sa sobom mogao donijeti poplave.

- Jeste li čuli za pojam lipanjski monsun? Ako niste, uskoro biste mogli... Uskoro ćemo o tome pisati (ali nadamo se ipak da ne). Kome trebaju poplave na početku ljeta, poručili su.

Što su monsuni?

Monsuni su vjetrovi inače karakteristični za prostor Jugoistočne, Južne i Istočne Azije. Nastaju zbog različitog zagrijavanja kopna i mora, pri čemu se javljaju različiti tlakovi koji teže ujednačavanju. Monsuni se periodički izmjenjuju te pušu u određenim godišnjim dobima. Tako razlikujemo ljetni i zimski monsun.

Ljetni monsun puše s mora prema kopnu. Azijsko se kopno ljeti iznimno jako zagrije, a termički ekvator pomakne se daleko na sjever, između 20° i 30° sjeverno. Ljetni monsun nazivamo još i jugozapadnim monsunom. On je po postanku pasat s jugoistoka. Prelazeći ekvator, on se osnosimetrično preslikava u jugozapadni vjetar.

S obzirom na to da ljetni monsun puše s mora prema kopnu, on donosi vlažno i izrazito kišovito vrijeme. Ljetni monsun tako pušući često uzrokuje poplave,a više možete pročitati ovdje.

Za četvrtak oglašen meteoalarm

Inače, za veći dio Hrvatske i za četvrtak je oglašen žuti meteoalarm koji označava da je vrijeme potencijalno opasno. Meteoalarm je oglašen za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju zbog mogućih jakih pljuskova popraćenih grmljavinom.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

image

Upozorenja za četvrtak

Dhmz/

U srijedu će u prvom dijelu dana biti promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša, javlja DHMZ. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak će biti promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženiji. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 09:36