SUKCESIJA

Hrvatskoj tri i pol milijuna eura od rezidencije u Tokiju

Prodaja ambasade bivše SFRJ dogovorena je za 14,7 milijuna eura, a članice bivše države dobit će određeni dio

Prema svemu sudeći, dogovorena je prodaja ambasade i rezidencije nekadašnje SFRJ na adresi 316-37, Kita Shinagawa 4-chome, Shinagawa Ward u Tokiju u Japanu, za koje će zemlje nasljednice dobiti 14,7 milijuna eura, objavila je Al Jazeera na temelju odluke Vijeća ministara BiH koje je dalo službenu dozvolu za prodaju.

To se tiče i naše države jer će u slučaju uspješnog okončanja kupoprodaje Hrvatskoj pripasti oko 3,5 milijuna eura, minus troškovi za odvjetničke usluge, što znači vrlo solidnu zaradu od bivše jugoslavenske ambasade.

Veliki kompleksi

Na sastanku održanom 4. i 5. travnja 2016. godine u Skoplju u Makedoniji, zajednički Odbor država sljednica za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ donio je odluku o pokretanju postupka zajedničke prodaje tzv. velikih kompleksa, odnosno nekretnina koje su veličinom i vrijednošću prevelike za bilo koju državu bivše Jugoslavije.

Prema utvrđenom sukcesijskom sporazumu, Srbiji pripada 35 posto, Hrvatskoj 23,5 posto, Sloveniji 16, BiH 15,5, a Makedoniji 7 posto. Tijekom 2017. godine počeo je postupak prodaje diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ za koju države nasljednice nisu zainteresirane, a ponude su se prikupljale preko međunarodne agencije Douglas Elliman RE za čiji su angažman sve države prethodno dale suglasnost.

Najskuplji Japan

Najskuplja je bila upravo zgrada veleposlanstva i rezidencija u Tokiju s 1726 četvornih metara korisne površine, čija je vrijednost procijenjena na 16 milijuna dolara.

Slijede veleposlanstvo u Bonnu s 2392 kvadrata korisne površine, čija je vrijednost procijenjena na 5,4 milijuna dolara ili 34 milijuna kuna, od čega Hrvatska treba dobiti osam milijuna kuna, te veleposlanstvo i rezidencija u švicarskom Bernu s 1758 Douglas Elliman RE korisne površine, čija je vrijednost procijenjena na 7,7 milijuna dolara, što je oko 48,5 milijuna kuna, od čega Hrvatskoj pripada nešto više od 11 milijuna. No, prema neslužbenim informacijama, za objekt u Bernu postoji ponuda od 3,7 milijuna eura, znači prilično niža od prijašnjih projekcija i treba vidjeti hoće li je prihvatiti pet država-nasljednica.

Ipak, od neprodanih nekretnina, najveću početnu prodajnu vrijednost ima zgrada Stalne misije bivše SFRJ na adresi 854 Fifth Avenue u New Yorku - 34,8 milijuna eura, što znači kako bi Hrvatska mogla inkasirati približno osam milijuna eura, dakako ako se pojavi kupac koji je spreman toliko izdvojiti.

Sredinom prošle godine prodana je njujorška rezidencija veleposlanika bivše Jugoslavije pri UN-u, a od 12,1 milijuna dolara, Hrvatskoj je pripalo 2,075 milijuna.

Cijena stana je bitno snižena jer kad je 2016. prodaja krenula, bio je procijenjen na 20 milijuna dolara, da bi se prodao za 12,1 milijun dolara. Radilo se o dvoetažnom stanu površine 216 četvornih metara, sa šest soba i četiri kupaonice.

Nekretnina je dobila naziv “Titov stan” jer ga je bivši predsjednik SFRJ izabrao, a formalno ga je 1975. kupio jugoslavenski veleposlanik Jakša Petrić za 100 tisuća dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 20:48