OPET POGORŠANJE

Hrvatskoj se približava novo nevrijeme, upaljen meteoalarm za pet regija, moguća i tuča: Evo kad kreće!

DHMZ upozorava da će vrijeme u pet hrvatskih regija biti opasno

Sprema se novo nevrijeme u Hrvatskoj

 Ilustracija/cropix/

Očekuje se da će u ponedjeljak, 3. lipnja, u Hrvatskoj biti promjenjivo i nestabilno, javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Mjestimice će biti kiše i grmljavine, a ponegdje može biti i nevremena. Situacija će se predvečer smiriti te razvedriti, ali prvo na moru.

Puhat će slab do umjeren jugoistočni vjetar. Na Jadranu će puhati umjereno jugo, popodne prolazno u okretanju na umjeren do jak sjeverozapadnjak.

Ujutro bi se temperatura zraka trebala kretati između 12 i 16 °C. Na Jadranu će ujutro biti između 16 i 21 °C. Po danu bi trebalo biti između 19 i 24 °C.

"U ponedjeljak na kopnu ponovno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine, lokalno i nevremena. Prema sredini tjedna postupno sunčanije i toplije, ali ne još posve stabilno. Izraženijih pljuskova i grmljavine početkom tjedna bit će i na Jadranu. Od utorka djelomice sunčano, pa i sunčanije, uz samo malu vjerojatnost za poneki pljusak", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. DHMZ-a.

DHMZ upozorava da će vrijeme u pet hrvatskih regija biti opasno.

image

Upozorenje za ponedjeljak

Dhmz/

Narančasto upozorenje izdano je za Osječku (od 9 do 24 sata), Zagrebačku (od 12 do 23 sati), Karlovačku (od 0 do 21 sat), Kninsku (od 0 do 18 sati) i Splitsku regiju (od 0 do 18 sati).

U Osječkoj je regiji moguće grmljavinsko nevrijeme s tučom i prolazno jakim vjetrom.

U Zagrebačkoj se regiji očekuje velika količina kiše u kratkom vremenu (20-50 mm) te izraženi i obilni pljuskovi praćeni grmljavinom. Moguće je da će pasti i tuča.

U Karlovačkoj se regiji očekuju lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, a moguća je i tuča.

U Kninskoj se regiji očekuju izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom.

U Splitskoj se regiji očekuju izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom i prolazno pojačanim vjetrom.

Nadalje, DHMZ upozorava da će vrijeme u ponedjeljak u sedam regija biti potencijalno opasno.

Žuto upozorenje izdano je za Zagrebačku (od 23 do 24 sati), Gospićku (od 10 do 20 sati), Riječku (od 0 do 12 sati) i Dubrovačku regiju (od 0 do 15 sati) te Kvarner i Kvarnerić (od 9 do 13 sati), sjevernu Dalmaciju (od 9 do 13 sati) i srednju Dalmaciju (od 7 do 11 sati).

U Gospićkoj se regiji očekuje velika količina kiše u kratkom vremenu (30-60 mm) te izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom.

U Riječkoj se regiji očekuju lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom.

U Dubrovačkoj se regiji očekuju lokalno izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Na jugoistoku Kvarnera i Kvarnerića - između otoka Vira i Molata - moguća je pojačana bura (najjači udari vjetra 35-40 čvorova (65-75 km/h)).

Na zadarskom će području mjestimice puhati pojačana do jaka bura dok će na šibenskom području zapuhati mjestimice jako jugo (najjači udari vjetra 35-45 čvorova (65-85 km/h)).

Jako jugo moglo bi puhati između otoka Brača i Hvara (najjači udari vjetra 35-40 čvorova (65-75 km/h)).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 09:18