PIŠE ROBERT BAJRUŠI

Hrvatski zakoni se odnose isključivo na dvonožne volove, Jupiterima je sve dopušteno

Dok su u Klubu jeli i pili, seljak koji je otišao u polje je kažnjen s 8000 kuna, a policajci su mlatili žene koje su šetale na Marjanu
Predsjednik Zoran Milanović, zgrada u Slovenskoj ulici
 Boris Kovacev/Cropix

Što povezuje Daru Callearyja, irskog ministra poljoprivrede, Davida Clarka, novozelandskog ministra zdravlja, pa još jednog Irca - Phila Hogana, europskog povjerenika za trgovinu?

Sva trojica su žrtve pandemije covida-19. Srećom, ne u zdravstvenom smislu, jer trojac je živ i zdrav, već u političkom. Naime, i Calleary i Clark i Hogan, danas su - bivši ministri. Iako su bili cijenjeni zbog stručnosti, zaigrali su se pa u vrijeme lockdowna odlazili na domjenke na kojima je bilo više ljudi nego što je dopušteno, i zato su sada - bivši.

Phil Hogan se ispričao i naglasio da je vjerovao da poštuje epidemiološke mjere. “Važno je reći da nisam prekršio zakon.

Ali, kao predstavnik javnosti, morao sam strože poštovati upute protiv koronavirusa”, priznao je skrušenim glasom. “U svjetlu ažuriranih smjernica javnog zdravstva, nisam trebao prisustvovati tom događaju. Svima se želim ispričati. Također se ispričavam i izražavam iskreno žaljenje svojim kolegama u vladi”, kazao je Calleary.

Slično je postupio i Clark dok je podnosio ostavku i tada je rekao da bi njegov nastavak obavljanja dužnosti “ometao” vladinu borbu protiv covida-19.

Hrvatski ministri Oleg Butković, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić odlazili su u Klub, kod Dragana Kovačevića, gdje se malo jelo i pilo, bez fiskalnih obveznih računa, družilo, kartalo i slušalo tamburaše, iako je ponešto od nabrojenog zakonski zabranjeno. Da ne zaboravimo, isto je činio i predsjednik Zoran Milanović, koji sebe predstavlja vrhovnim čuvarom Ustava i zakona u Hrvatskoj.

Dodajmo i suce, šefove javnih poduzeća i političare, uglavnom reprezentaciju ovdašnjih stupova društva. Dok su oni jeli i pili, seljaku koji je otišao u vlastito polje država je naplatila 8000 kuna kazne, a splitski policajci su mlatili žene koje su šetale na Marjanu, i to držeći propisanu distancu.

Ovo je Hrvatska i razumije se kako Aladroviću, Ćoriću, Butkoviću, a napose Milanoviću, na kraj pameti nije postupiti poput Hogana, Clarka ili Callearyja. Hrvatski zakoni se odnose isključivo na dvonožne volove, dok je Jupiterima sve dopušteno. Politička odgovornost je nepoznat pojam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:21