DOSSIER RAKAR

HRVATSKI WIKILEAKS: HŽ bez natječaja sklopio posao s Europetrolom od 40 milijuna kuna!

Županijske ceste Zagrebačke županije, zbog kojih je kazneno prijavljen župan Kožić, sklopile su s Hrvatskim cestama posao od 1,6 mlrd. kn
Split, 030809.Danas u 15.10 je krenuo prvi vlak u pravcu Zagreba nakon tragedije koja se dogodila 24.7. kada je nagibni vlak iskocio iz tracnica kod mjesta Rudine pored Kastela pri cemu je poginulo sestoro putnika a pedesetak ih je bilo ozljedjedjeno. Hrvatske zeljeznice bile su pod pritiskom kritike javnosti zbog odrzavanja tracnica i vlakova. U vlaku je na polasku u Splitu bilo gotovo stotinu domacih i stranih putnika koji nisu iskazivali strah zbog nedavne nesrece.Na fotografiji: vlak krece tocno na vrijeme.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

ZAGREB - Renato Čehulić, 38-godišnji poduzetnik iz Zlatar Bistrice, sretan je čovjek. Vlasnik je tvrtke Čeha Elektro koja se bavi elektroinstalacijskim radovima, instalacijama za vodu, plin i grijanje, iznajmljivanjem strojeva za građevinarstvo, trgovinom i prijevozom te uzgojem peradi.

Zapošljava devetero ljudi, a prije nekoliko godina, prema poslovnim knjigama, ostvarivao je prihod od oko 4,5 milijuna kuna. Sve do 19. lipnja 2009., kada je pobijedio na javnom natječaju Općine Marija Bistrica. Radilo se o modernizaciji javne rasvjete, odnosno instaliranju vanjske rasvjete, a posao je bio vrijedan 314 milijuna kuna.

Za takav prihod Čehulić bi, da nije pobijedio na natječaju, morao raditi sljedećih 70 godina. To je, prema dostupnim podacima, jedini javni natječaj na kojem je tvrtka Čeha Elektro pobijedila. Zahvaljujući tom ugovoru, Renato Čehulić jedini je obrtnik među prvih 20 tvrtki u Hrvatskoj koje su s državom i državnim institucijama sklopile najunosnije ugovore.

Rakarova baza

Naime, vrijednost javne nabave u Hrvatskoj u posljednje dvije godine iznosila je oko 80 milijardi kuna, a oko 20 posto tog iznosa dobile su tvrtke koje su u top 20 registra javne nabave koji smo jučer ekskluzivno predstavili u Nedjeljnom Jutarnjem.

Autor te baze podataka, koja na jednom mjestu navodi podatke o 49 tisuća raspisanih javnih nabava, sve tvrtke koje su pobijedile na natječajima, državne institucije i tvrtke koje su raspisale natječaje i druge detalje, poznati je komunikacijski savjetnik i internetski aktivist Marko Rakar.

Među prvih 20 tvrtki s najunosnijim ugovorenim poslovima, u bazi je, osim tvrtke Čeha Elektro, nekoliko banaka, Ina, HEP, Hrvatska pošta, nekoliko tvrtki kćeri Hrvatskih željeznica, ali i tvrtke koje su otprije poznate po dobivanju poslova preko sumnjivih javnih natječaja. Među njima su i neke protiv čijih su čelnika podignute kaznene prijave, pa i one čiji su zaposlenici predvidjeli sumnjive radnje na preplaćenim poslovima.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:21