TAJNI RAZGOVORI

Hrvatski obavještajci o optužbama ukrajinskog mogula: ‘Mogao je obećavati štošta, ne treba mu vjerovati‘

Naši sugovornici tvrde kako 22 motora koje je ZTC prodao Rusima nemaju nema nikakve veze s ovim što je Rusima nudio Boguslajev

Vjačeslav Boguslajev

 Dmytro Smolyenko/Zuma Press/Profimedia/Dmytro Smolyenko/zuma Press/profimedia

U ovom trenutku nema bilo kakvih naznaka da je da je ukrajinska tvrtka Motor Sich preko Hrvatske transportirala helikopterske motore za Rusiju, saznaje Jutarnji list iz dobro obaviještenih izvora.

Jučer je ukrajinska tajna služba (SBU) objavila snimljene telefonske razgovore Vjačeslava Boguslajeva (83), nekadašnjeg vlasnika, a danas počasnog predsjednika ukrajinske tvrtke Motor Sich, jednog od najvećih svjetskih proizvođača avionskih motora sa sjedištem u Zaporižju, s predstavnicima nekoliko ruskih korporacija bliskih Kremlju u kojima se čuje kako im nudi motore ukrajinske proizvodnje za njihove vojne helikoptere i sugerira im da ih prebace u Rusiju kroz Hrvatsku, Kazahstan, Kirgistan ili Crnu Goru.

U razgovoru iz ožujka ove godine između Boguslajeva i Anatolija Sitnova, predsjednika upravnog odbora ruskog poduzeća "Vladimir Klimov Motor Sich", Boguslajev predlaže slanje dijelova iz Zaporožja u Rusiju: "Spremni smo vam poslati rezervne dijelove. Razmislite, preko Hrvatske ili Crne Gore?".

SBU je uhitio Boguslajeva i voditelja odjela za vanjske gospodarske aktivnosti tvrtke Motor Sich Olega Dziubu 23 listopada. Ukrajinske vlasti tvrde da su uhićeni preko tvrtki u tri zemlje Bliskog istoka, Europe i istočne Azije izradili tzv. narudžbe za potrebe strane zemlje te ih nakon što su motore dobili iz Ukrajine poslali u Rusiju. Optuženi su za uspostavljanje "transnacionalnih kanala za ilegalno dopremanje ukrajinskih avio motora za helikoptere MI-8, K-52 i Mi-28 Rusiji". Boguslajev je jučer doveden u sudnicu u Kijevu, a njegov odvjetnik je potvrdio kako njegov klijent ima rusku putovnicu.

Tvrdi kako tužitelji nisu dokazali da su helikopterski motori koje je Motor Sich isporučio u Ukrajini prijateljskim zemljama završili u Rusiji. Na pitanje suca je li surađivao s Rusijom, Boguslajev je samo slegnuo ramenima, izvještavaju ukrajinski mediji. Nakon saslušanja obojici je određen pritvor od dva mjeseca, a u slučaju da im se dokaže krivnja prijeti im kazna zatvora od 15 godina.

S obzirom na to da je Boguslajev ruski državljanin, Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, ne isključuje mogućnost da se njega razmijeni za ukrajinske vojnike koje je zarobila ruska vojska.

Naši sugovornici iz obavještajne zajednice tvrde kako nema nikakvih informacija da su Rusi preko Hrvatske nabavljali helikopterske motore. Prema njihovim riječima direktor Motor Sicha mogao je ruskim menadžerima nuditi svakakve usluge, ali je vrlo upitno da li je to mogao i realizirati pa stoga ne treba vjerovati svemu što je on govorio i obećavao.

Nakon objave telefonskog razgovora između Boguslajeva i Stinova u hrvatskim medijima su krenule špekulacije kako je ovaj razgovor moguća potvrda da su 22 motora za helikoptere MI-8 koje je Zrakoplovno tehnički zavod iz Velike Gorice krajem prošle godine prodao u Rusiju zapravo posao o kojem Boguslajev govori.

Tada je ZTC prodao motore tvrtki Autocentar Merkur, a krajnja adresa bila je privatna ruska kompanija. Dio motora je u ožujku brodom otpremljen u Rusiju, a osam komada je na kraju ipak po nalogu policije zadržan u Hrvatskoj. ZTC je tada dobio sve dozvole za prodaju motora, a hrvatske vlasti su o tome obavijestile saveznike. Državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je o svemu otvorilo istragu po primitku anonimne prijave, ali o rezultatima istrage nema informacija. Naši sugovornici tvrde kako taj posao nema nikakve veze s ovim što je Rusima nudio Boguslajev. Također ističu kako i nedavni dolazak dva predstavnika ruske tvrtke ATS nije povezan s prodajom motora Rusiji. Tada se razgovaralo da ATS proda rezervne dijelove ZTC-u za hrvatske transportne helikoptere.

Motor Sich nije nepoznata kompanija u Hrvatskoj. Zajedno s Zrakoplovnim zavodom u Sevastopolju 2013. godine dobili su posao remonta šest hrvatskih vojnih transportnih helikoptera Mi-8. Motor Sich je tada radio remont motora, a te godine je tvrtku posjetio i tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:04