VELIKI USPJEH

Hrvatski ginekolog dobio godišnju nagradu, među prvima je u svijetu izveo revolucionarnu operaciju karcinoma

Doktor Matak dobio je i godišnju nagradu Hrvatske liječničke komore za najzapaženije stručno ostvarenje u liječničkoj profesiji

Dr. Luka Matak

 Luka Gerlanc/Cropix

Da u hrvatskim bolnicama itekako ima iznimno sposobnih liječnika, dokazuje i primjer iz Zadra, piše Zadarski.hr. Mladi zadarski ginekolog među prvima je u svijetu izveo revolucionarnu operaciju karcinoma. Taj pothvat odjeknuo je među svjetskom liječničkom strukom, a doktor Luka Matak upravo je dobio i godišnju nagradu Hrvatske liječničke komore za najzapaženije stručno ostvarenje u području liječničke profesije - javlja HRT.

Tridesetšestogodišnji zadarski liječnik, nakon edukacije u Belgiji, prvi je u Hrvatskoj izveo zahvat vNOTES. Riječ je o minimalno invazivnoj kirurgiji u kojoj se koriste endoskopski instrumenti kako bi se kroz prirodne otvore pristupilo ciljanim organima. Proširio je primjenu metode u ginekološkoj kirurgiji, među prvima u svijetu i na onkološke pacijentice.

- Istovremeno s profesorom Bechelandom u Belgiji kada je on ove godine u kolovozu publicirao novi retroperitoralni pristup, mi smo praktički unutar nekoliko dana počeli s istom vrstom pristupa koja je puno bolja od ovog gdje automatski pristupate u limfne čvorove koji prije nisu bili dostupni, rekao je Luka Matak, specijalist ginekologije i opstetricije Opće bolnice Zadar i voditelj Odjela za ginekološku kirurgiju.

Istaknuo se na svjetskoj razini te prenio znanje kolegama iz Hrvatske. Postignuća je još mnogo. Zadarski liječnik dobio je i priznanje Hrvatske liječničke komore.

- Mogu kazati da je on jedan jako dobar primjer, da i kad si mlad liječnik i na početku svoje karijere, da sa svojom vizijom i upornošću možeš nešto novo donijeti u Hrvatsku, istaknuo je Zdenko Matas, pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Zadar.

Kolege ga poznaju kao liječnika predanog poslu i pacijentima

- Osoba koja nikad nije mirna, voli nova saznanja i ono što je bitno, povećati kvalitetu skrbi za pacijente, naglasila je Ana Šalov, glavna sestra Službe za ginekologiju i opstetriciju.

vNotes operacije: Pacijentice na nogama već nakon dva sata

U zadarskoj bolnici odstranjen karcinom bez noža i endoskopskih rupica

Ovaj liječnik podignuo je rejting svojeg odjela, ali i cijele bolnice kojoj je cilj izdignuti se iznad regionalnog statusa.

- Nadam se da ćemo uskoro moći realizirati u smislu nekakvih napredovanja prema klinici. Tako da su nam ovakvi poduhvati i ovakve pohvale veliki poticaj i dokaz da smo na pravom putu, rekao je Ante Tolić, specijalist neurologije, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Opće bolnice Zadar.

Nagrada je stigla kao kruna rada

- Važna je za moj daljnji rad, za moje daljnje napredovanje, ali isto tako ja bih rekao da je ona važno priznanje svim ljudima koji su bili uz mene od početka kad smo uvodili ovu tehniku, istaknuo je Matak.

Uz podršku kolega, doktor Matak kaže da mu je iznimno važna u karijeri potpora obitelji - supruge i dvojice sinova. Nagradu je posvetio njima, piše Zadarski.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:03