VAPAJ IZ ZEMLJE ZALEZEĆE EKONOMIJE

Hrvatski ekonomisti: Trebamo izbore! Što prije! Gospodarstvo se hitno mora pokrenuti!

Svjetska banka potvrdila je da će Hrvatska među posljednjim zemljama u regiji izaći iz recesije
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - Iza Hrvatske je još jedna izgubljena godina. Kraj godine dočekat ćemo s padom gospodarske aktivnosti koji će, prema (inače umjerenim) Vladinim prognozama, iznositi 1,6 posto, i eksplozijom vanjskoga duga koji će do kraja godine prijeći ukupnu vrijednost roba i usluga što se proizvedu u hrvatskom gospodarstvu, te daljnjim rastom nezaposlenosti iznad psihološke granice od 300.000, dok se konkurentnost gospodarstva nastavlja urušavati.

Hrvatska je, zaključili su ovih dana u Svjetskoj banci, među posljednjim zemljama u regiji koja će izaći iz recesije, a reformski je proces - očito zbog predizbornog zagrijavanja - zastao.

Svjetlo na kraju tunela ne vidi se ni u sljedećoj godini. U Banskim dvorima najavljuju da će, nakon dvije uzastopne godine tonjenja iz minusa u minus, hrvatsko gospodarstvo napokon izaći iz “crvene zone” i ostvariti rast.

No, taj će rast biti vrlo skroman - samo 1,5 posto, a i on se više temelji na očekivanju oporavka gospodarstva Europske Unije (EU) nego na vlastitim postignućima.

U takvim uvjetima ne treba se čuditi sve glasnijim zahtjevima da se parlamentarni izbori održe što prije.

Tapkanje na mjestu

Čekanje na redovite izbore krajem sljedeće godine, upozoravaju ekonomisti, zapravo znači tapkati na mjestu još godinu dana, tijekom koje će se hrvatska ekonomija i životni standard građana nastaviti urušavati.

Izbori bi koristili i Vladi jer bi ona time dobila mandat za provedbu rezova bez kojih nećemo moći naprijed.

Zdeslav Šantić - makroekonomist SG Splitske banke DA

Izbori bi sigurno dali snagu za reforme

- Prije izbora ni u jednoj zemlji, pa tako ni u Hrvatskoj, ne treba očekivati značajnije reforme jer su one nepopularne i ne nose glasove. Stoga je sigurno da bi provedba izbora Vladi dala dodatnu snagu da provede reforme. U protivnom, dolazimo u poziciju da se u sljedećih godinu dana ništa neće raditi na promjenama koje su nam itekako potrebne. No, u obzir treba uzeti i skori završetak pregovora o članstvu u EU, gdje je najgore što bi nam se moglo dogoditi da se taj završetak, zbog ranijih izbora, odgodi. Ipak, ne vjerujem da bi to znatnije utjecalo na neke poteze, poput završetka privatizacije brodogradilišta, jer je to manje-više dogovoreno s EU. Osim toga, situacija na svjetskom tržištu i stanje u kojem se nalaze škverovi sile nas na to. ( A. M.)

Hrvoje Stojić - makroekonomist Hypo banke DA

U predizbornoj godini ništa se ne događa

- Čisto pragmatično gledano, u izbornoj godini ništa se neće napraviti. Vlada je, doduše, donijela dosta ambiciozan Program gospodarskog oporavka, pa možda ne bi bilo loše razmisliti o promjeni tajminga izbora.

Izbori bi, naime, donijeli stjecanje ili potvrdu kredibiliteta oko poteza koje moramo provesti kako bismo proveli reforme te ubrzati proces donošenja odluka. Teško je reći bi li održavanje izbora sada ugrozilo završetak pregovora s EU.

Možda bi usporilo proces donošenja odluka i na tom planu, ali on je ionako usporen u izbornoj godini.( A. M.)

Ante Babić - neovisni ekonomist DA

Glupost je da će izbori odgoditi ulazak u EU

- Nužno je što prije raspisati izbore jer se naše gospodarstvo ne kreće naprijed. Nastavak ove agonije još godinu dana zapravo znači barem dvije godine slabog rasta gospodarstva. Kada bi se izbori sada raspisali, vjerujem da bismo već tijekom sljedeće godine mogli krenuti naprijed. Tvrdnje da bi raspisivanje izbora ugrozilo završetak pregovora s EU-om su gluposti kojima HDZ plaši narod.( A. M.)

Damir Novotny - neovisni ekonomist DA

Potreban zaokret u ekonomskoj politici

- Svakako sam za što skorije raspisivanje izbora jer nam je potreban zaokret u ekonomskoj politici. Moramo postići konsenzus oko ekonomskih tema, posebno oko reformi, kao i oko toga što dalje s privatizacijom državnih tvrtki i oko reformi u zdravstvenom i mirovinskom osiguranju. Ne vjerujem da bi izbori ugrozili pregovore s EU.( A. M.)

Josip Tica - Ekonomski fakultet Zagreb DA

Hitno na izbore, reforme bi došle 18 mjeseci kasnije

- U ovakvim okolnostima izbore treba održati što prije jer su samo 18 mjeseci nakon izbora moguće reforme, koje su nam nužne. Poznato je da se posljednje godine prije izbora reforme ne provode, a prvih šest mjeseci nakon izbora svaka vlada smišlja što će raditi. U Hrvatskoj bi bilo dobro uskladiti termine parlamentarnih i lokalnih izbora jer smo ovako stalno u predizbornom razdoblju.( B. S.)

Branko Grčić - SDP-ov ekonomski strateg DA

Vlast nema entuzijazma, treba nam svježe krvi

- Termin izbora ovisi o tome hoće li ova Vlada nešto učiniti u sljedećih godinu dana koliko je preostalo do redovnih izbora. Ako nastavi biti pasivna, bolje je da se izbori održe što prije. Još jedna godina čekanja znači stagnaciju. Hrvatska treba svježu krv. Sadašnja vlast nema više entuzijazma i budemo li čekali slijedi još jedna godina mučenja. ( B. S.)

Ivica Mudrinić - predsjednik uprave HT-a DA/NE

Treba nam novi razvojni ciklus, izbori to ne jamče

- Ono što nama treba jest zaokret u ekonomskoj politici, bez obzira na to kako će do njega doći. Izbori sami po sebi nisu jamstvo da će se zaokret i dogoditi. Hrvatskoj trebaju novi razvojni ciklus, nove investicije i novi val zapošljavanja, a ne gomilanje dugova i gubici radnih mjesta. Stanje je preozbiljno, zato nam treba trenutačni zaokret u ekonomskoj politici za koji ne možemo čekati izbore. Radi se zapravo o političkoj odgovornosti za vođenje države i stanje u njoj, bila pred nama izborna godina ili ne. Istina je da stranke ne provode reforme u izbornoj godini, ali kad je stanje toliko loše i kad nam prijeti stagnacija, ne smijemo si dopustiti da ne činimo ništa.( A. M.)

Bernard Jakelić - zamjenik glavnog direktora HUP-a DA/NE

Izbori bi pojeli puno vremena za reforme

-Teško je zauzeti stav trebaju li nam izbori sada ili tek za godinu dana. Ako bi se sada išlo na izbore, to bi pojelo puno vremana potrebnog za reforme jer izborni procesi traju. S druge strane pitanje je što nam nosi sadašnja situacija u kojoj smo zapostavili gospodarstvo i u kojoj smo fokus ponovno prebacili na politiku. Situacija u kojoj se politika bavi sama sobom nije dobra za gospodarstvo i nastavak reformi koje su nam nužne. Kad je riječ o Eu, ne vjeruujem da bi izbori utjecali na naš ulazak. Pregovori se odvijaju svojom dinamikom i potpisivanje pristupnog ugovora može se očekivati na ljeto sljedeće godine kako je i najavljeno.

Zvonko Biljecki - predsjednik uprave Geofota NE

Zbog izbora bismo izgubili važnih 6 mjeseci za reforme

- Svakako sam za održavanje izbora tek za godinu dana. Održavanje izbora sada zapravo bi značilo barem tri mjeseca zaostajanja, a kada tome pribrojimo i formiranje nove Vlade, ukupno bismo izgubili barem šest mjeseci ako ne i više.

Raniji termin izbora značio bi i usporavanje našeg puta u EU i još jedan zastoj. No, Vlada apsolutno mora prionuti na reforme, u njihovoj bi provedbi morala biti agilnija.( A. M.)

Zrinka Živković-Matijević - analitičarka Raiffeisena NE

Ni vlast, ni oporba nemaju volje za rezanje prava

- Ne mislim da bi se održavanjem parlamentarnih izbora nešto znatnije promijenilo. Ono što je ovoj zemlji potrebno, to je opći politički i društveni konsenzus oko reformi, a toga još nema. Čak i ako bi se izbori održali prije roka, opet bi trebalo poraditi na tom konsenzusu, tim više što ni kod sadašnje oporbe ne vidim pretjeranu volju za rezanjem prava. Neke bi stvari ipak trebale biti od nacionalnog, a ne samo od stranačkog interesa, a hitne i nepohodne reforme svakako spadaju u tu kategoriju. S druge strane, činenica je da se u predizbornoj godini nigdje, pa ni u Hrvatskoj, ne provode reforme.

Zato je Hrvatskoj zapravo potreban konsenzus između vodećih političkih stranaka oko puta kojim kojim dalje trebamo krenuti. Hoće li do toga doći s izborima ili bez njih, manje je bitno.( A. M.)

Branko Roglić, vlasnik Orbica NE

Sada je ključno pokazati da smo pravna država

- Bolje bi bilo da se prlamentarni izbori malo odgode, nego da se održe sada. To će nam dati vremena da riješimo neke probleme i skinemo sa sebe hipoteku korupcije i kriminala. Europska Unija i svijet stali su iza politike borbe protiv korupcije i podržali provedbu Programa gospodarskog oporavka, i sada je ključno pokazati da je Hrvatska postali pravna država i da možemo ići naprijed. Bojim se da bi održavanje parlamentarnih izbora sada to samo zamutilo.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u ovom trenutku uživa podršku zapadnog svijeta. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:23