PRIJE JESENI DO CILJA

Hrvatski as iz rukava za EU: Angažman u kaosu Libije?

Britanski diplomati ovih su dana pohvalili Hrvatsku zbog potpore intervenciji u Libiji

ZAGREB - Najavljena široka diplomatska ofenziva po državama članicama EU, koju hrvatski političari i diplomati namjeravaju iskoristiti da upoznaju domaćine s dosadašnjim rezultatima u ispunjavanju uvjeta za prijem u EU , trebala bi poslužiti Zagrebu da upozna Bruxelles i s konkretnim hrvatskim angažmanom u rješavanju krize u Libiji.

Hrana i lijekovi

Osim verbalne potpore Zagreb do sada, naime, nije učinio ništa. Od Hrvatske, dakako, nitko ne očekuje da se sada uključi u vojne operacije, ali ozbiljan humanitarni angažman u Libiji u Bruxellesu bi, sasvim sigurno, iznimno dobro ocijenili. Štoviše, mogao bi postati jedan od važnih argumenata pri odlučivanju hoće li Hrvatska završiti pregovore s EU do kraja lipnja.

Ako, naime, Zagreb pošalje u Bengazi diplomatsku misiju da izvidi kakva je situacija, ako pošalje hranu i lijekove ili, što bi bilo najbolje, ako na oslobođeni teritorij pošalje liječnike i medicinske sestre dragovoljce koji bi pomogli u zbrinjavanju ranjenika, to bi bio najbolji pokazatelj da je Hrvatska spremna i sposobna preuzeti svoj dio obveza kao članica EU.

Vojna intervencija

Uostalom, uvijek krajnje suzdržani britanski diplomati u Bruxellesu, barem kad je o Zagrebu riječ, ovih su dana pohvalili Hrvatsku zbog političke potpore koju je dala NATO-ovoj vojnoj intervenciji u Libiji. Budući da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sve svoje političke karte stavio na vojni angažman u toj državi, jasno je da bi odlučnije i konkretnije uključivanje Hrvatske u rješavanje tamošnje krize pozdravili i u Parizu.

To bi onda doista moglo pozitivno utjecati na Veliku Britaniju, Nizozemsku, pa i Europsku komisiju da svoje suzdržano ili negativno stajalište prema završetku pregovora prije ljeta ipak u posljednji tren promijene.

Pritom treba istaknuti da se u Bruxellesu upravo razrađuju planovi za pružanje humanitarne pomoći stradalim i oslobođenim dijelovima Libije. Među ostalim, razmatra se čak mogućnost da se angažiraju njemački vojnici koji bi trebali štititi dopremanje pomoći iz Europe. Budući da je do sada Berlin, zbog povijesnih razloga, odbijao vojno se uključiti, taj prijedlog pokazuje koliko je Bruxellesu stalo da se kriza u Libiji što prije okonča.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:18