LIJEPA NAŠA

HRVATSKE PLAŽE SU NAJČIŠĆE U EUROPI! Ohrabrujuće izvješće Europske komisije

 Soldo/CROPIX

Europska unija je potencijalnim posjetiteljima Hrvatske ove godine dala još jedan dodatan, ali ključan razlog za korištenje godišnjeg odmora upravo u našoj obali. Prema podacima koje je jučer u Bruxellesu objavila Europska komisija, na osnovu podataka koje je pokupila Europska agencija za okoliš (EEA), kupališta u Hrvatskoj su među najčišćima u Europi. Prema tim podacima, na hrvatskoj obali kupališne su vode "izvrsne kakvoće" u čak 96,1 posto njih, u 2,6 posto su "dovoljne kvalitete", za 0,8 posto nije bilo uzetih uzoraka dok je "loša kakvoća" u samo 0,3 posto slučajeva, ili samo na tri od gotovo tisuću kupališta na obali gdje su uzeti uzorci.

Hrvatska nema niti jedno kupalište koje je zatvoreno ili na kojem je kupanje zabranjeno.

Rijeke i jezera

U brojkama, na hrvatskoj obali registrirano je 912 kupališta od kojih je čak 876 s vodom izvrsne kakvoće.

Europska komisija je dala podatke i o kupalištama u unutrašnjosti, što obuhvaća kupališta u rijekama i jezerima, ali u slučaju Hrvatske uzorci uzeti su samo iz jednog mjesta koje je odlične kakvoće, a iz ostalih sedam mjesta nisu uzeti uzorci vode ili nije bilo dovojlno uzoraka.

Bolji samo Cipar i Malta

Za nijansu bolji od Hrvatske samo su Cipar i Malta koji su zapravo samo dva otoka, što Hrvatsku čini destinacijom s najčišćom vodom za kupanje u Europskoj Uniji, mjereno standardima EU.

Kupališne vode, osim u Hrvatskoj, izvrsne su kakvoće i na Cipru, Malti i u Grčkoj. Najlošije po kvaliteti vode u kupalištima stoje Belgija, Nizozemska i Velika Britanija koje imaju najveći postotak kupališta gdje voda ne zadovoljava standarde i gdje je voda loše kvalitete. Međutim, i u ovim državama voda na obali je prilično dobra, a problem su više kupališta po jezerima i rijekama. Ukupno, u cijeloj EU po novom izvješću Europske komisije i agencije za okoliš, 92,1 posto kupališnih voda u Europskoj uniji zadovoljava minimalne standarde kvalitete koje propisuje Direktiva EU o vodama.

- Ohrabrujuće je primjetiti da kvaliteta europskih voda za kupanje ostaje općenito visoka i da se poboljšala od prošle godine. Ali, potrebno je više učiniti kako bi osigurali da sva voda za kupanje i cijeli vodni eko sustav bude zdrav. Voda je najskuplji izvor i moramo u praksi primjeniti sve potrebne mjere kako bi je u cijelosti zaštitili, rekao je Janez Potočnik, europski povjerenik za zaštitu okoliša.

Voda je izvrsne kakvoće odnosno ispunjava najstrože smjernice na 77,1 posto lokacija, što je 3,5 postotnih bodova više u odnosu na prošlu godinu.

Strogi standardi

"Dovoljno" kvalitetna je na 93,1 posto obalnih kupališta, što znači da ispunjava nešto manje stroge obvezne standarde, jedan postotni bod više nego prošle godine, a dva posto kupališta ne ispunjava europske standarde.

Ovaj izvještaj EU donosi govoto svake godine upravo uoči početka sezone ljetnih godišnjih odmora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 03:18