OBNOVA

Hrvatske autoceste će servisirati ENC uređaje za 58 kuna po komadu

 CROPIX

Hrvatske autoceste odlučile su servisirati 3300 neispravnih ENC uređaja GEA TG4400 nakon što je inventurom utvrđeno da u skladištima imaju oko šest tisuća neispravnih uređaja.

Riječ je o uređajima koji su proizvedeni u razdoblju od 2006. do srpnja 2013. godine. Tim ENC uređajima je istekao jamstveni rok, a korisnici su ih zbog kvara vratili u HAC. U tvrtki kažu kako su dosad popravljali samo uređaje koji su bili u jamstvenom roku, a na ovaj su se korak odlučili zbog ponuđene cijene i izrazito povoljnih uvjeta reparacije uređaja.

Jednostavna nabava

Naime, HAC je raspisao postupak jednostavne nabave, a trošak popravka uređaja procijenjen je na 199 tisuća kuna bez PDV-a. Na natječaj se javila jedino tvrtka Uniteh iz Zagreba koja će taj posao napraviti za 193.380 kuna bez PDV-a, odnosno za 58,6 kuna bez PDV-a po jednom ENC-u. Prema odredbama ugovora, Uniteh mora pregledati 6000 ENC uređaja i izdvojiti njih 3300 koje se isplati popraviti. U HAC-u tvrde da je riječ o prvoj tranši uređaja, a prema neslužbenim informacijama, u skladištima ima čak 20 tisuća neispravnih uređaja. Riječ je o ENC-ovima koje korisnici vraćaju nakon što su im se pokvarili. Kod nekih treba samo zamijeniti baterije, a kod nekih su uočeni teži kvarovi.

Kada uređaji budu popravljeni, imat će garanciju od dvije godine na cjelokupni uređaj i tri godine na bateriju te će biti ponuđeni korisnicima na prodaju. S obzirom na to da je ipak riječ o repariranim uređajima, u HAC-u se razmatra da se ti uređaji prodaju po nižoj cijeni od onih novih. Novi ENC uređaj sada košta 122 kune, a reparirani bi se mogao prodavati za manje od 100 kuna. Također se razmišlja da se određenim kategorijama korisnika, kao što su umirovljenici, ponudi i niža cijena, a sve s ciljem što većeg korištenja uređaja za plaćanje cestarine.

Jeftiniji od novih

Na pitanje isplati li im se popravljati ENC uređaj po cijeni od 58,6 kuna bez PDV-a, u HAC-u odgovaraju da se popravljeni uređaji tehnološki ne razlikuju od novih, imaju garanciju te su u konačnici mnogo jeftiniji. Naime, HAC je ove godine nabavio 47.400 novih ENC uređaja. Trideset tisuća ih je kupljeno po cijeni od 97,15 kuna bez PDV-a po komadu, sukladno okvirnom sporazumu iz 2016. godine, četiri tisuće ih je kupljeno za 87,75 kuna bez PDV-a, a ostali za 87,90 kuna bez PDV-a. U prvih osam mjeseci ove godine prodano je 55.764 ENC uređaja, što je 78 komada manje nego istom razdoblju prošle godine.

U HAC-u naglašavaju da nabavna cijena novih ENC uređaja pada iz godine u godinu te razmišljaju i o smanjenju cijene uređaja za krajnjeg korisnika, što bi se moglo realizirati krajem godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:22