Krizna pričuva

Hrvatska traži pomoć EU za naknadu štete od suše poljoprivrednicima

Šteta od suše u Hrvatskoj se procjenjuje na najmanje 270 milijuna eura

Tugomir Majdak

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatska je na sastanku ministara poljoprivrede Europske unije danas u Bruxellesu zatražila pomoć iz krizne pričuve EU-a za poljoprivrednike za naknadu dijela štete od suše. Rekao je to državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je sudjelovao na ministarskom sastanku EU-a.

Prema njegovim riječima, šteta od suše u Hrvatskoj se procjenjuje na najmanje 270 milijuna eura. Suša je ove godine najviše pogodila poljoprivrednike koji uzgajaju žitarice i uljarice, prije svega kukuruz, suncokret i soju. Pogođeno je područje površine veće od 270 tisuća hektara.

Majdak je rekao da se šteta kod spomenutih usjeva procjenjuje na 50 do 70 posto, a kod šećerne repe prinos je na razini samo 20 posto, što znači gubitak od 80 posto. Uz sušu, poljoprivrednike su proljetos pogodile i druge elementarne nepogode poput tuče i mraza tako da su stradale i ratarske i povrtlarske kulture te voćnjaci i vinogradi.

- Stoga će Hrvatska danas tražiti aktivaciju krizne pričuve, koja se proteklih godina nerijetko aktivirala - rekao je jučer Majdak.

EU u okviru zajedničke poljoprivredne politike ima kriznu pričuvu od najmanje 450 milijuna eura godišnje. Tih 450 milijuna eura je namijenjeno svih 27 država članica, a Hrvatska računa da bi zajedno s nacionalnim sredstvima, koja mora odobriti i EU, poljoprivrednici mogli dobiti odštetu od oko 10 milijuna eura.

Hrvatska je također zatražila, uz potporu nekih drugih država članica, brže aktiviranje mehanizama za štete u poljoprivredi, slično kao što u kratkom roku EU aktivira i pruža pomoć iz Fonda solidarnosti. U tom slučaju bi i sredstva za poljoprivrednike došla znatno brže.

- Hrvatska se zauzima i za to da se pojednostavi Zajednička poljoprivredna politika te što brže i učinkovitije isplaćuju sredstva, kako ona po pitanju investicija tako i po pitanju izravnih plaćanja po hektaru, odnosno po grlu stoke - rekao je Majdak u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 15:13