POVEĆANJE DUGA

Hrvatska se u ožujku zadužuje kako bi isplatila obveznice od 750 milijuna eura

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Ministrica financija Martina Dalić potvrdila je namjeru države da se u ožujku zaduži kako bi isplatila obveznice, vrijedne 750 milijuna eura, koje stižu na naplatu 14. ožujka.

U razgovoru za Hrvatski radio ujedno je kazala da je prošle godine deficit proračuna bio veći od plana, te da će u posljednjem kvartalu ove godine BDP opet biti blago negativan, nakon što je u trećem kvartalu zabilježen plus od 0,2 posto.

O namjeri države da izda obveznice na međunarodnom tržištu u prvom kvartalu ove godine govori se već nekoliko mjeseci. Državni tajnik Zdravko Marić kazao je u više navrata da se čeka povoljan trenutak, a stalno je bila prisutna i dvojba hoće li biti povoljnije izdati obveznice u Europi ili SAD-u.

No, ono što je sigurno jest rast cijene zaduživanja u odnosu na prošlu godinu država uspjela prodati obveznice po kamatnoj stopi od oko 6,5-6,7 posto.

Uz otplatu dugova te iznos proračunskog deficita od 14 milijardi kuna, ukupne financijske obveze države doselge su 28 milijardi kuna. Prema planu Vladinih dužnosnika, polovica toga iznosa pribavit će na inozemnom tržištu, a polovicu domaćem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:38