PROMJENA

HRVATSKA RASTE MIJENJA STRATEGIJU Visokorangirani član koalicije na čelu s SDP-om otkriva novu taktiku u bitci za vlast

'Ne brinite se, sve će biti po Ustavu i zakonima', pojasnio je važan član koalicije
 CROPIX

Zoran Milanović sutra će sudjelovati na sastanku s Božom Petrovom i Tomislavom Karamarkom, međutim izgleda da su u vrhu koalicije Hrvatska raste blizu odluci o promjeni pregovaračke taktike.

Poučeni dosadašnjim prilično neplodnim pregovorima o formiranju buduće Vlade, svu energiju planiraju usmjeriti u konstituiranje Hrvatskog sabora, a tek onda treba uslijediti ozbiljan razgovor o izgledu i sastavu nove izvršne Vlade, doznaje se od važnog člana koalicije Hrvatska raste.

Sve po Ustavu

“Uskoro ćemo napraviti najvažniju stvar, a to je konstituiranje Sabora. Nakon toga krećemo u pregovore o novoj Vladi, koji će se možda malo otegnuti. Ali ne brinite se, sve će biti po Ustavu i zakonima”, pojasnio je jučer visokorangirani član SDP-a, s primjetnom ironijom prema najavi Kolinde Grabar-Kitarović da bi mogla formirati privremenu Vladu.

Pritom je sugovornik Jutarnjeg lista osporio teoriju prema kojoj su u SDP-u za predsjednika Sabora trebali predložiti Josipa Leku koji bi zatim u tajnom glasanju pobijedio Željka Reinera iz HDZ-a.

‘HDZ su kukavice’

“HDZ je stranka kukavica i oni nikada ne bi suprotstavili Reinera protiv Leke jer znaju da bi u tajnom glasanju njihov kandidat uvjerljivo izgubio. Josip Leko bi u tajnom glasanju osvojio 77-78 glasova jer bi ga u tom slučaju podržali i neki zastupnici koji formalno nisu uz koaliciju Hrvatska raste. Stvar je u tome da nismo željeli riskirati i tražiti da se glasuje samo o Leki jer kada je jedan kandidat, nema tajnog izjašnjavanja, a u javnom glasanju on ne bi dobio natpolovičnu podršku i bio bi doveden u nezgodnu situaciju”, smatra visoki izvor u Vladi. Reklo bi se da u Vladi računaju kako su novoimenovani zastupnici krvavi ispod kože i tek rijetki među njima su spremni odreći se statusa zastupnika, koji je virtualan sve dok se ne formira Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:34