POSAO KREĆE U 30 POSLOVNICA

HRVATSKA POŠTA U BIZNISU RECESIJE Kad pada promet, lova se krije u otkupu zlata!

 Bruno Konjević / CROPIX

Otkup zlata kao jedan od najunosnijih, ali i sigurnosno jedan od najrizičnijih biznisa u Hrvatskoj ubuduće će biti moguć i u poslovnicama Hrvatske pošte.

Za početak će biti riječ o trideset poštanskih ureda diljem zemlje, u kojima će građani moći prodati svoje zlato.

Širenje usluga

Pokažu li se prvi rezultati takvog poslovanja pozitivnima, nakon pilot-projekta HP namjerava uslugu proširiti na 200-tinjak svojih poslovnica.

“Poštanski ured u posljednjih nekoliko godina transformirali su se iz klasičnog mjesta za predaju pismovnih pošiljaka i plaćanje računa u nova suvremena mjesta ponude raznovrsnih usluga. U stalnom kontaktu s potrebama i navikama korisnika, ali i tržišnim trendovima, Hrvatska pošta spremna je za pokretanje dodatne usluge - otkupa zlata u poštanskim uredima”, stoji u HP-ovu priopćenju vezanom uz novu uslugu. Točan podatak o poslovnicama u kojima će građani moći prodati zlato bit će poznat idući tjedan, kada HP namjerava službeno predstaviti sve detalje nove usluge.

Posebna edukacija

Otkup zlata u poštanskim uredima provodit će djelatnici HP-a koji će zbog toga morati proći posebnu edukaciju, a HP će sve urede uključene u projekt opremiti i suvremenim uređajima za procjenu vrijednosti zlata te programom za koji kažu da će “prema svim kvalitativnim i kvantitativnim mjerilima izračunati vrijednost” otkupljenog zlata.

Zanimljivo je da je vijest o novoj usluzi stigla istog dana kad je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) predstavila podatke prema kojima su poštanske usluge u trećem tromjesečju ove godine za 3,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Prije ulaska - kucaj?

Poštanski sektor je u padu pa u HP-u i otvoreno priznaju kako je i to jedna od mjera kojima pokušavaju konsolidirati svoje poslovanje.

- Ovom uslugom HP svakako želi ostvariti nove prihode, ali prije svega osigurati i posao te očuvati sigurna radna mjesta - kaže Jo Kempen iz Ureda za korporativne komunikacije. Dodaje da tržište otkupa zlata u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi bilježi velik rast i potencijal za nove prihode. Činjenica je da su poslovnice za otkup zlata diljem Hrvatske na udaru naoružanih lopova, zbog čega dio njih od svojih klijenata traži da prije nego što uđu u prostoriju pokucaju ili pozvone. Kako se u HP-u namjeravaju nositi s tom potencijalnom opasnosti?

Sigurnost nije problem

- Hrvatska pošta posluje s financijama i gotovim novcem, te imamo jake sigurnosne mjere baš kao i banke, za razliku od mnogih drugih. U našim uredima postoje zaštitari. Vjerujemo da neće biti sigurnosnih problema, no za svaki slučaj postrožit ćemo mjere pri transportu otkupljenog zlata - rekla nam je Kempen.

U pola godine 108 mil. dolara

Iz Hrvatske je u prvih šest mjeseci ove godine izvezeno deset puta više zlata nego 2011., objavila je Hrvatska gospodarska komora. U prvoj polovici 2012. iz zemlje je izvezeno zlata u vrijednosti od 108,791.362 dolara. Cijena zlata u otkupu konstantno raste, pa se sada za gram zlata može dobiti

i do 300 kuna, a prošle godine cijena se kretala do 200 kuna. ( T. K.)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:21