INDEKS SLOBODE MEDIJA

Hrvatska pala na 48. mjesto, lošija od Makedonije i Crne Gore: ‘Biti novinar u Hrvatskoj može biti opasno, prijetnja je i sama Vlada‘

Reporteri bez granica ocjenjuju da hrvatska vlada ne štiti novinare protiv SLAPP tužbi i prijetnji organiziranog kriminala te je i sama prijetnja

RSF spominje i izmjenu kaznenog zakona - što je oporba prozvala ‘Lex AP‘ - kojom se ‘kriminalizira otkrivanje informacija o istragama u tijeku‘

 Paun PaunoviĆ/Cropix/RSF

Hrvatska vlada ne štiti novinare od SLAPP tužbi i prijetnji organiziranog kriminala, a čak je i sama prijetnja slobodi medija, upozorili su Reporteri bez granica (RSF) u petak svom godišnjem izvješću o slobodi medija u svijetu u kojem su Hrvatsku spustili za šest mjesta na ljestvici.

Hrvatska je RSF-ovom Indeksu slobode medija pala s 42. na 48. mjesto. Ta nevladina organizacija sa sjedištem u Parizu upozorava da, iako je hrvatski medijski krajolik „raznolik i dinamičan”, hrvatska vlada ne štiti novinare protiv SLAPP tužbi i prijetnji organiziranog kriminala.

„I sama vlada predstavlja prijetnju medijskim slobodama”, piše RSF koji savjetuje organizacije poput Ujedinjenih naroda, UNESCO-a i Vijeća Europe. U tom kontekstu RSF spominje tzv. Lex AP.

‘Biti novinar u Hrvatskoj može biti opasno‘

Reporteri bez granica pišu kako je vlasništvo hrvatskih medija grupirano te kako se nastavlja „miješanje vlade u upravljanje” Hrvatskom radiotelevizijom.

RSF tvrdi kako „raditi kao novinar u Hrvatskoj može biti opasno” jer su oni koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne zločine, posebno na lokalnoj razini, često mete uznemiravanja.

„Fizički napadi, prijetnje i kibernetsko nasilje predstavljaju velik problem s nedovoljnim odgovorom vlasti”.

Organizacija piše kako su difamacija i „ponižavajuće” tvrdnje u Hrvatskoj penalizirane, zbog čega se političari i poduzetnici redovito koriste SLAPP tužbama kako bi obeshrabrili novinare da istražuju njihove aktivnosti.

Protiv novinara i medijskih kuća se u Hrvatskoj trenutno vodi gotovo tisuću pravnih procesa, a RSF spominje i izmjenu kaznenog zakona, izglasanu u ožujku, kojom se „kriminalizira otkrivanje informacija o istragama u tijeku”, ono što je oporba prozvala ‘Lex AP‘.

RSF piše kako je pandemija covida-19 financijski ugrozila medije, zbog čega velike medijske kuće sve više pristaju na partnerstvo s vladom u organizaciji događaja i zbog čega se propitkuje njihova neovisnost.

S. Makedonija i Crna Gora bolje od Hrvatske

Organizacija u svom godišnjem izvješću piše kako podrška vlasti medijskim slobodama diljem svijeta pada.

RSF izdvaja Argentinu pod novim predsjednikom Javierom Mileijem koja je pala za 26, na 66. mjesto, te piše o „spektakularnoj mimikriji ruskih represivnih metoda” diljem istočne Europe i središnje Azije, pa i u Srbiji gdje „provladini mediji prenose rusku propagandu, a vlasti prijete ruskim novinarima u egzilu”.

Indeks medijskih sloboda i dalje predvodi Norveška, slijede je Danska i Švedska, a najgora situacija je u Eritreji koja je preuzela dno liste od Sjeverne Koreje. Među najgorih deset su i Kina, Iran i Sirija, piše agencija France Presse.

I Bosna i Hercegovina jako je pala na ovogodišnjoj listi pa je sada 81., Srbija je još i gora na 98. mjestu, ali su zato Sjeverna Makedonija i Crna Gora bolje plasirane od Hrvatske. Među zemljama EU-a, slabiji indeks slobode medija imaju Rumunjska, Bugarska, Cipar i Grčka, koja je s 88. mjestom po tom kriteriju najgora u Uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:18