SASTANAK NA VRHU

'HRVATSKA NE KRŠI DOGOVOR O LJUBLJANSKOJ BANCI' Josipović nakon razgovora sa slovenskim predsjednikom Pahorom

Dugogodišnje otvoreno pitanje riješit će se u skladu s potpisanim memorandumom dviju vlada
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska ne krši dogovor o rješavanju problema Ljubljanske banke i to će se dugogodišnje otvoreno pitanje riješiti u skladu s potpisanim memorandumom dviju vlada, izjavio hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom na Pantovčaku, s kojega su obojica predsjednika pozvala obje vlade da rješenje za LB što prije pronađu pred Bankom za međunarodna poravnanja u Baselu.

"Hrvatska priznaje memoradnum i ponaša se u skladu s njime. Ne samo da priznaje memorandum nego i aktivno radimo na tome", kazao je Josipović.

" Slovenija očekuje da RH da ispuni obveze iz memoranduma. Vesli me da smo danas postigli načelan dogovor da dvije vlade što prije pronađu rješenje pred bankom u Baselu", naglasio je Pahor na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Memorandum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke u okviru sukcesije premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su 11. ožujka, nakon čega je slovenski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU.

Prema memorandumu, Hrvatska se obvezala da će osigurati zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke (ZaBa i PBZ) u vezi s prenesenom deviznom štednjom.

Pahorov posjet poklopio se i s ročištem na zagrebačkom Općinskom sudu po jednoj od tužbi Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke zbog devizne štednje hrvatskih građana. A ročište je u međuvremenu odgođeno kako bi se službeno preveo pojam "stay" iz memorandumom o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i tako razriješila dilema treba li suđenje prekinuti ili samo privremeno staviti u mirovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 01:16