IZNADPROSJEČNO TOPLO

HRVATSKA NA UDARU ĆUDLJIVE KLIME Proljeće usred zime: U Sisku izmjereno 18 stupnjeva, a već početkom sljedećeg tjedna slijedi velika promjena vremena

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Dok iz SAD-a stižu dramatične vijesti o polarnom vorteksu zbog čega su u nizu američkih država zabilježene ekstremne hladonoće, u Hrvatskoj su danas u nizu mjesta u unutrašnjosti zabilježene proljetne temperature, čak iznad 15 Celzijevih stupnjeva.

U Sisku je danas u 14 sati izmjerno 18, a u Darovaru, Bjelovaru i Zagrebu 17 Celzijevih stupnjeva. Ipak, visoke temperature mnogima su, osobito kroničnim bolesnicima, stvarali neugodnosti zbog izražene južine te dotoka jako vlažnog i nestabilnog zraka. Stoga su se danas mnogi žalili na pomanjkanje koncentracije, nervozu, pospanost, umor, vrtoglavicu i glavobolju, no srećom nije bilo potrebe za većim brojem intervencija, kako liječničkih tako ni policijskih.

Izmjenjuju se ciklone

Iz KBC-a Zagreb su nam rekli da subota prolazi uobičajeno, da je broj intervencija uobičajen za dane vikendima. Iste smirujuće vijesti stižu i iz KB-a Dubrava, gdje ističu da je situacija u bolnici standardna i ne odskače od svakodnevne napetosti, koju imaju iz dana u dan.

Kastel Novi, 020219. 
Jako i ostro jugo podignulo velike valove diljem obale.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / CROPIX

I u još tri zagrebačke bolnice te u jednoj splitskoj rekli su nam samo kratko da je “stanje mirno”. Iz jedne od njih, također, dodali su da su imali veći broj trudnica s lažnim trudovima, no da su sve intervencije prošle u najboljem redu.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) priopćili su da se već se danima preko naših predjela, kao na traci, izmjenjuju ciklone. Tako je u petak jedna prilično izražena ciklona iz Biskajskog zaljeva ušla nad područje Europe i pod njezinim se utjecajem razvila ciklona kći u Ligurskom moru. S njom je već u petak počelo razdoblje izražene južine, koja će potrajati do kraja ovoga vikenda. Zbog olujnog juga danas su bile prekinute brojne trajektne, brodske i katamarnske linije. Također, zbog olujnog vjetra dionica autoceste A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila.

Split,020219. 
Jako jugo i slaba kisa.
Na fotografiji: Vjetrovito vrijeme i ugodna temperatura sa 14 stupnjeva celzija  najvise je pogodovalo brojnim surferima koji su uzivali u jedrenju na dasci i kitesurfingu na svom popularnom okupljalistu na plazi Znjan.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Božidar Vukičević / CROPIX

Pljuskovi s grmljavinom

Sutra će diljem Hrvatske biti promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima. Na južnom dijelu Jadrana mjestimice izraženiji pljuskovi s grmljavinom te obilnija oborina. Vjetar slab i umjeren južni i jugoistočni, navečer i u noći sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu će jugo slabjeti i prolazno okrenuti na jugozapadnjak, a zatim na buru. U prvom dijelu dana na južnom Jadranu jugo će još biti jako i olujno.

Nesanica i glavobolja

Također, i sutra će se u cijeloj zemlji nastaviti nepovoljni utjecaj biometeoroloških prilika, osobito na oboljele od krvožilnih i respiratornih bolesti te reumatičare. I dalje su nesanica i glavobolja moguće kod meteoropata, a lošije raspoloženje, slabija koncentracija i smanjen radni učinak i kod manje osjetljivih skupina ljudi, pa aktivnosti valja svesti na manje naporne. Početkom novog tjedna, uz pritjecanje hladnog zraka, u gorju će kiša postupno prelaziti u snijeg, oborina će biti sve manje, a prema sredini tjedna raste vjerojatnost za više suhog i sunčanog vremena.

- Već od ponedjeljka bit će ponovno hladnije, na Jadranu uz buru, gdjegod i jaku, osobito na sjevernom dijelu i olujnu, barem na udare, a mjestimice će biti i snijega - rekao je Zoran Vakula, glavni metorolog HRT-a.

Vodice, 020219.
Olujno jugo koje puse na Jadranu stavara velike valove koji udaraju u obalu.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 10:19