IZVJEŠTAJ

Hrvatska još nema niti jednu tužbu pred sudom EU, ali je već zaradila 17 pritužbi

The Croatian flag flutters after being raised during a ceremony for Croatia's accession to the European Union on July 1, 201 at the European Parliament in Strasbourg, eastern France. Croatia woke up on Monday as the newest EU state after a night of celebrations dampened by fears that membership to the bloc could add to the recession-hit country's economic burden. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN
 AFP

Hrvatska je još uvijek država s najmanjim brojem postupaka zbog kršenja EU prava i nema ni jedan postupak zbog kojeg je prijavljena sudu Europske unije. Ali, to je zato što je ušla u EU tek sredinom 2013.

Međutim, kako pokazuje izvještaj koji je jučer objavila Europska komisija o implementaciji EU zakona država članica, tijekom prošle godine značajno je porastao broj pritužbi prema Hrvatskoj. Prema tom izvještaju, Komisija je u slučaju Hrvatske otvorila 17 postupaka o kršenju EU prava. Radi se o raznim fazama postupka koji počinju sa slanjem pisma sa zahtjevom o dodatnim objašnjenjima i to ne znači da je za sve otvoren formalni postupak. Među značajnijim postupcima spominje se i Zakon o privatizaciji Ine. “Ovaj zakon daje državi značajne posebne ovlasti u Ini za koje se čini da neopravdano ograničavaju slobodno kretanja kapitala”, spominje Europska komisija.

Komisija u izvještaju spominje i slučajeve kašnjenja u ugradnji EU zakona u nacionalno zakonodavstvo. Takvih je u slučaju Hrvatske 13 novih postupaka. Od toga tri iz područja okoliša, po dva unutarnje tržište, mobilnost i transport, zdravlje i zaštita potrošača, energija i ostalo.

Hrvatska nema ni jedan postupak zbog kojeg je prijavljena sudu EU.

Kako je to zadnja mjera za koju se Komisija odlučuje, tek nakon što postane jasno da se Komisija i određena država nikako ne slažu u interpretaciji, i ovaj podatak neusporediv je s drugim državama jer se pred sud ide nakon višegodišnjih pokušaja rješavanja međusobnom komunikacijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:13