POHVALNE BROJKE

HRVATSKA JE VODEĆA U SVIJETU PO BROJU DONORA Prošle godine više od 400 osoba dobilo 'novi život na dar'

Ilustracija

ZAGREB - S 34 darivatelja i 54 transplantacije na milijun stanovnika Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini premda je još prije desetak godina bila na začelju. O uspjehu govore brojke po kojima je prošle je godine ukupno učinjeno 411 transplantacija od čega je 231 osoba dobila donirani bubreg, 128 jetru, 44 srce i njih osam gušteraču podsjetilo se danas u Ministarstvu zdravlja uoči nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.

U ministarsvu su dodjeljena priznanja koordinacijskim timovima bolnica u kojima su obavljene eksplantacije i donirani organi i to KBC Osijek, OB dr. Josip Benčević iz Slavonskog Broda te OB Vinkovci. Priznanje su dobila i rodilišta KBC-a Rijeka te OB Pula za rezultate u prikupljanju krvi iz pupkovine za središnju banku tkiva.

Uspješnost transplantacijskog programa nastavlja se i u ovoj godini pa je tako do polovice ovog mjeseca već bilo 65 donorstva organa, transplantirana su 94 bubrega, 46 jetri i 10 srca a učinjene su i tri multiorganske transplantacije. Na listi čekanja trenutno je 129 pacijenta koji čekaju bubreg, 26 srce, 82 jetru dok multiorganske transplantacije čeka osmero pacijenata.

Značajni pomak u transplantacijskom programu Hrvatske je učinila učlanjenjem u Eurotrasplant te dobrom organizacijom eksplantacija i u manjim bolnicma te dobrom promocijom u javnosti koja je sve više senzibilizirana za donorstvo. Po stopi darivatelja i transplantaciju na vrhu je među članicama Eurotransplanta, govore podatci.

Odnedavno su prikupljanje uzoraka za registar darivatelja matičnih satnica uključilo devet transfuzijskih centara što će povećati mogućnost presađivanja koštane srži u Hrvatskoj. Registar će uskoro imati 40.000 uzoraka od kojih je tipizirano 33.275. Za tu je namjenu u ovoj godini osigurano 4,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:19