ZBRKA NA ČELU HV-A

Hrvatska ima dva načelnika vojske? Ne, nema nijednog

Situacija bi trebala biti razriješena sljedeći tjedan na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost

ZAGREB - Sukob predsjednika Josipovića i premijerke Kosor oko imenovanja dvojice generala HV-a neočekivano se prebacio i na afganistansko ratište gdje se šef države nalazi u službenom posjetu. Josipović je na put poveo odabranog, ali još nepostavljenog načelnika Glavnog stožera HV-a Dragu Lovrića. S druge strane, premijerka se ukazala u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu s Josipom Lucićem, bivšim načelnikom.

Slučaj Purda

Zapravo, ‘starim načelni-kom’ jer je još prije deset dana smijenjen, a Lovrića kao Lucićeva nasljednika predsjednik Josipović nije potvrdio jer je Jadranka Kosor nenadano odustala od produljenja mandata za generala Ognjena Preosta, inače predsjednikova kandidata, na mjestu zamjenika šefa Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA-e).

Tako neuništivi Lucić barem formalno još predstavlja prvog čovjeka Oružanih snaga. Da zbrka bude potpuna, Lucić se u Slavonskom Brodu pojavio nepozvan. Nije bio predviđen protokolom, ali je stigao i stao kraj premijerke. Kasnije je sjeo na mjesto predviđeno za njegova zamjenika generala Barića. Istodobno general Lovrić je u Afganistanu prema protokolu u svojstvu načelnika, iako službeno to nije. Ukratko, može se reći da Hrvatska u ovome trenutku ima dva generala na čelu vojske, a da zbrka bude potpuna, može se kazati i da nema nijednog.

Situacija oko Lovrića i Preosta trebala bi biti riješena sljedeći tjedan na sastanku Ive Josipovića i Jadranke Kosor. Tada će biti održana i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će se razgovarati o posljedicama slučaja Purda, ali i o kadrovskim rješenjima unutar vojske.

Kako doznajemo, odluku Vlade da ne obnovi mandat zamjeniku šefa VSOA-e inicirao je ministar obrane Davor Božinović koji pokušava kadrovirati i u sigurnosnom dijelu svog resora. Budući da šefu VSOA-e generalu Darku Grdiću još nije istekao mandat, a Preostu jest 18. siječnja, HDZ je htio iskoristiti priliku i Grdiću dodijeliti zamjenika iz svoje kvote. Naime, Grdić i Preost osobno su bliski predsjedniku Josipoviću. Vrh HDZ-a želi srušiti Preosta jer ga, kao i Grdića, smatraju bliskima Pantovčaku.

Obojica su im se i zamjerila zbog istraga u sedam predmeta koje je VSOA u proteklih godinu dana provela unutar vojnog sustava, a u koju su uključeni i viđeniji časnici. Cjelokupna dokumentacija nedavno je predana USKOK-u. Navodno je zbog rezultata tih istraga nedavno smijenjen i ministar obrane Branko Vukelić.

Moćni Stier

Sukob oko imenovanja Ognjena Preosta prvi je te vrste između nedavno imenovanog ministra obrane Božinovića i Pantovčaka. Iako se Božinović u toj priči postavlja neutralno, dobro obaviješteni izvori tvrde da je izravno utjecao na odluku premijerke u neimenovanju Preosta, i to preko svog vrlo utjecajnog prijatelja Davora Stiera.

Stier je trenutno najmoćniji savjetnik Jadranke Kosor, a mnogi mu osim iznimne operativnosti te dobrih veza u diplomaciji pripisuju i namjere upravljanja strankom iz drugog plana. Tijekom mandata u hrvatskoj Misiji pri NATO-u u Bruxellesu, Stier je bio savjetnik, a potom i zamjenik šefa misije Davora Božinovića. Njih dvojicu smatraju trenutno najmoćnijim lobijem u okruženju Jadranke Kosor.

Slavodobitnik Alke koji je stao uz Mesića

General bojnik Ognjen Preost gotovo je cjelokupnu dosadašnju vojnu karijeru proveo prvo u SIS-u, a sada u VSOA-i. Široj javnosti poznatija je njegova civilna karijera. Kao sinjski alkar pet puta je osvajao Alku.

Kad je u alkarskom društvu 2001. izveden desničarski puč protiv tadašnjeg predsjednika države i tradicionalnog pokrovitelja priredbe Stipe Mesića, Preost je, zajedno s još četiri alkara istupio iz društva. Mesić je znao cijeniti tu njegovu gestu. Početkom 2007. Preost je imenovan zamjenikom ravnatelja šefa VOSA-e sada pokojnog generala Gordana Čačića.

U isto vrijeme dobiva i generalski čin pa postaje najmlađi časnik HV-a s tako visokim činom. Promaknut je unatoč glasinama da tada još nije imao završenu Ratnu školu.

Bio je izravno angažiran u nedavnim istragama VSOA-e koje su uzdrmale vojni sustav te navodno dovele i do smjene ministra Branka Vukelića. Među upućenima te se istrage spominju kao galsvni razlog zbog kojeg vrh HDZ-a oteže s imenovanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:28