U CENTRU PAŽNJE

HRVATSKA GLAVNA VIJEST U VEĆINI VODEĆIH SVJETSKIH MEDIJA Evo što pišu o izbjegličkoj drami u Lijepoj našoj

 Vlado Kos / CROPIX

Hrvatska se u četvrtak zbog izbjegličke krize iznova našla na naslovnicama brojnih izdanja najutjecajnijih svjetskih medija. Britanski BBC na svom internetskom portalu članak pod naslovom 'Hrvatska zatvorila cestovne granične prijelaze sa Srbijom' donosi kao glavnu vijest, a pritom spominje kaotične trenutke do kojih je na istoku Lijepe naše dolazilo tijekom četvrtka uslijed napora da se zbrine velik broj ljudi koji su prešli granicu.

Hrvatska je vodeća vijest i na internetskom izdanju The Guardiana. 'Hrvatsku preplavile izbjeglice koje stižu iz Srbije' naslov je članka reportera Patricka Kingsleyja, koji se javio iz Tovarnika i Šida, a spominje nesposobnost zemalja u regiji da se nose s najvećim valom migracija u posljednjih 70 godina. Na naslovnici tiskanog izdanja Guardiana od petka dominira fotografija uplakane djevojčice koju na ramenu drži otac i tješi je nakon dramatičnog stampeda do kojega je tijekom četvtrka došlo u Tovarniku.

I tiskano izdanje Daily Telegrapha u petak na naslovnici donosi vijest o izbjegličkoj drami u Hrvatskoj, dok isti list u svom internetskom izdanju uz upečatljive fotografije donosi članak o zatvaranju većine graničnih prijelaza sa Srbijom.

Ni britanski tabloidi nisu zanemarili dramatične događaje u Hrvatskoj pa, primjerice, Daily Mail na svojoj internetskoj stranici donosi izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je najavio mogućnost zatvaranja granice sa Srbijom.

New York Times uz najnovije aktualnosti o izbjegličkoj drami donosi i reportažu o minama zaostalim iz Domovinskog rata, a koje sada predstavljaju prijetnju i izbjeglicama koje se odvaže u Hrvatsku ući ilegalno.

Washington Post na istaknutom mjestu izvještava o zatvaranju hrvatskih graničnih prijelaza, navodeći pritom kako su 'države koje su sve donedavno prijateljski bile raspoložene spram migranata sada odbacile poruke dobrodošlice'. U tom se kontekstu također spominje mogućnost da izbjeglice krenu prelaziti granicu preko minskih polja.

Najtiražniji njemački tabloid Bild u prvi plan ističe izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je krivnju za veliki izbjeglički val svalio na Grčku. 'Osveta Europi? Hrvatska napala Grčku i zatvorila vlastitu granicu sa Srbijom' naslov je članka u internetskom izdanju ovoga lista.

Frankfurter Allgemeine Zeitung također posvećuje veliku pažnju vijestima iz Hrvatske te je na svojoj internetskoj stranici pokrenuo blog na kojemu iz minute u minutu prati zbivanja. Tjednik Der Spiegel na svojim stranicama kao glavnu vijest ima članak u kojem navodi da Balkan polako postaje slijepom ulicom za izbjeglice.

Vodeći austrijski mediji usredotočili su se na vijesti o vlaku punom izbjeglica koji je zaustavljen na hrvatsko-slovenskoj granici u Dobovi.

Svi srpski mediji iscrpno izvještavaju o izbjegličkoj situaciji u Hrvatskoj, nerijetko su im to i glavne vijesti. Slično je i u Bosni i Hercegovini te Sloveniji, s tim da su se tamošnji mediji ipak više fokusirali na vlak u Dobovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:29