DIP BANDIĆU

Hrvatin: 'Zabrana spota nije presedan'

Nije istina da DIP nema zakonske osnove zabranjivati spotove
Zagreb, 100110Sabor RH.Drzavno izborno povjerenstvo na celu sa predsjednikom Brankom Hrvatinom iznosi prve nesluzbene rezultate drugog kruga predsjednickih izbora.Na slici: Branko Hrvatin.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Sramota je da u medijima više takozvanih nezavisnih stručnjaka komentira odluku Državnog izbornog povjerenstva o zabrani emitiranja spota Milana Bandića "Zacrvenimo Hrvatsku" bez da mediji javnost istodobno izvijeste o ustavnopravnoj praksi na temelju koje DIP donosi takve odluke - obrušio se predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni konačni rezultati izbora.

- Nije istina da ne postoji zakonska osnova za odluku o zabrani. To nije bio presedan, nego samo jedna u nizu takvih odluka - rekao je Hrvatin i naveo tri odluke Ustavnog suda o zabrani spotova u kampanji 1997. godine.

U prvoj je Ustavni sud potvrdio odluku DIP-a da HRT ne smije emitirati spot "Vote for me". U drugom slučaju Izborno povjerenstvo je zaključilo da je spot "Susjedi" uvredljiv, upozorilo HRT da spot nije u skladu sa zakonom, ali ga nije zabranilo. Ustavni sud je u svojoj odluci zaključio da je DIP to trebao napraviti.

Bandićev stožer u ponedjeljak je od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti zabrane spota "Zacrvenimo Hrvatsku".

- Kakva god da bude odluka Ustavnog suda, mi ćemo je prihvatiti - rekao je Hrvatin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:36