ŠOK U DUGOJ RESI

Hrvat nestao na ratištu u Ukrajini: ‘Njegova majka je mislila da radi u Njemačkoj...‘

Otišao je sa suborcima u akciju iz koje se nisu vratili - rekao nam je jedan od Tomislavovih prijatelja

Tomislav Tkalac i prizor bojišta u Ukrajini

 Roman Pilipey/Facebook/Afp

Tomislav Tkalac (34) iz Duge Rese prije oko dva tjedna nestao je na području Ukrajine gdje je, kako se pretpostavlja, bio pripadnik ukrajinske vojske. Službenih informacija o njegovu ratnom putu ima vrlo malo i nisu poznate okolnosti nestanka.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske potvrdili su nam da imaju službenu informaciju o njegovu nestanku na području Ukrajine, a u MUP-u smo dobili neslužbenu potvrdu da je njegovo ime na popisu nestalih osoba u Ukrajini.

Neslužbeno doznajemo da je Tomislav Tkalac čak i od najbližih, majke i nekoliko bliskih prijatelja, krio da ide u rat u Ukrajinu te je svima govorio da je na radu u Njemačkoj kako ga ne bi spriječili u naumu. Nekoliko njegovih prijatelja potvrdilo nam je to, navodeći kako čak ni majka, koja mu je zapravo jedini član obitelji jer mu je otac preminuo prije nekoliko godina, a braće i sestara nije imao, nije znala pravu istinu sve dok joj policija nije pokucala na vrata.

- Otišao je sa suborcima u akciju iz koje se nisu vratili. Tada nitko nije mogao potvrditi jesu li ubijeni ili možda zarobljeni. Majci je sve to bilo šokantno jer je cijelo vrijeme mislila da joj sin radi u Njemačkoj. Ono što znam jest da su je zatražili njegovu četkicu za pranje zubi kako bi imali njegov DNK uzorak - rekao nam je jedan od Tomislavovih prijatelja.

Iz policije nam je također neslužbeno potvrđeno da je Tomislavov DNK uzorak dostavljen ukrajinskim vlastima. Nikakve nove informacije nisu stizale iz Ukrajine sljedećih dana, sve do subote kada je na Facebook stranici "Memorial - International Volunteers for Ukraine", posvećenoj strancima stradalima u obrani Ukrajine, osvanula Tomislavova fotografija i rečenica sljedećeg sadržaja: "Molimo vas, pomozite nam da mu odamo počast kako ne bi bio zaboravljen. Naš voljeni hrvatski brat Tomislav Tkalac, koji je kao dragovoljac služio u Ukrajini, poginuo je na bojištu. Čast, slava i zahvalnost našem bratu".

Ispod fotografije mu odaju počast, po profilima bi se dalo zaključiti, ukrajinski vojnici te neki od prijatelja u Hrvatskoj.

Na toj ukrajinskoj stranici, na kojoj se odaje počast preminulim inozemnim borcima i volonterima stradalima u ratu, objavljena su imena osoba iz cijeloga svijeta. Na popisu su ime i fotografija još jednog Hrvata, Andra Fabijanića, 29-godišnjeg trenera fitnessa koji je smrtno stradao prošle godine u rujnu u humanitarnoj misiji nakon što je vozilo kojim je dostavljao hranu i lijekove ukrajinskim borcima naletjelo na protutenkovsku minu te je na mjestu poginuo.

"Dragi Tomislave, brate naš hrvatski. Nemam riječi kojima bih odao počast uspomeni na tebe. Umro si nesebično boreći se protiv tiranije i znam da si bio najlojalniji, najčasniji čovjek kojeg sam poznavao. Nisi ni trenutka oklijevao kad je dužnost pozvala. Ali, dužnost i hrabrost su došli iz tebe. Vidio sam to u tebi. Nikada nećeš biti zaboravljen i sjećanje na tebe koje nosim u srcu i mislima samo će ojačati našu odlučnost da se borimo. Vjerujem da si tamo na nebu i bdiješ nad svojom braćom i sestrama po oružju. Želim ti vječni počinak i neka tvoja obitelj nađe mir u spoznaji da je tvoja nesebična žrtva ovjekovječena u onima koji su te poznavali i koje si na bilo koji način dirnuo. Slava Ukrajini. Herojima slava", napisao je u posveti, kako bi se dalo zaključiti, jedan od ukrajinskih boraca ispod objave o Tomislavovoj smrti.

Ponavljamo, nema službenih informacija da je Tomislav Tkalac smrtno stradao. On se službeno vodi kao nestala osoba na području Ukrajine.

Njegovi prijatelji kažu nam da je bio "rođeni vojnik", da je izgledalo kao da se cijeli život priprema za rat jer je sav bio u "oružju, uniformama, vojnoj taktici i obuci", ali su ipak svi bili šokirani kada su saznali da se odlučio aktivno uključiti u ukrajinsko-ruski sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:35