DOMOLJUBNA KOALICIJA NASTAVLJA KADROVIRANJE SVOJE VLADE

Hrg: Mogao bih biti potpredsjednik Sabora i treba nam manje ministara

Šef HDZ-a Karamarko jučer je rekao da broj ministarstava još nisu definirali, ali da razmišljaju kako to učiniti i uštedjeti
 Damir Krajač/Cropix

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko potvrdio je jučer da razmišljaju o smanjenju broja ministarstava ako na predstojećim parlamentarnim izborima Domoljubna koalicija osvoji vlast. Jutarnji list prekjučer je najavio da HDZ-ovci žele smanjiti broj ministarstava s postojećih dvadeset na samo trinaest. No, predsjednik HDZ-a Karamarko jučer je rekao da konkretan broj još nisu definirali, ali da razmišljaju kako to učiniti, pa time i uštedjeti. Šef HSS-a Branko Hrg jučer je, pak, kaže, s oduševljenjem pročitao tu informaciju jer tvrdi da već dugo zagovaraju smanjenje broja ministarstava, i to upravo na njih trinaest.

Spajanje ministarstava

- Pa nevjerojatno mi je da Austrija ima trinaest ministarstava, a Hrvatska dvadeset, to je rezultat čiste političke trgovine. Podržavam smanjenje broja ministarstava, a kako smo se mi programski kao stranka odredili za poljoprivredu, selo, zalažemo se i za spajanje ministarstva poljoprivrede s onim za zaštitu okoliša i prirode jer ta dva resora zapravo idu zajedno, pa i u Austriji su oni objedinjeni u jedno ministarstvo - zalaže se Hrg, šef HSS-a.

Nije želio govoriti o imenima, a na spekulacije da je osobno kandidat za poziciju potpredsjednika Sabora, rekao je: - Osobno sam spreman preuzeti bilo koju dužnost.

Šef HDZ-a Karamarko potvrdio je jučer da postoji prostor za uštede i smanjenje broja ministarstava.

- Ako želimo jeftiniju i racionalniju, a ne ovako rastrošnu državu kakvu imamo sada, onda moramo krenuti od vrha. Od same Vlade. Kako ćemo tražiti racionalnost i učinkovitost od javnih i državnih poduzeća, ako to najprije ne učinimo u Vladi. Ne može država više trošiti ono što nije zaradila, a ceh za to plaćati građani - izjavio je Karamarko te dodao da čvrsto vjeruje u pobjedu na skorašnjim parlamentarnim izborima.

- HDZ-ova Domoljubna koalicija spremna je preuzeti odgovornost za upravljanje zemljom - dodao je te nastavio kako su se ozbiljno pripremali za preuzimanje odgovornosti za upravljanje zemljom, a rezultat tih priprema je i njihov gospodarski program koji su HDZ-ovi stručnjaci radili u suradnji sa stručnjacima njemačkog IFO instituta.

Provedba reformi

- Reforme će provoditi stvarna, kompetentna i stručna Vlada, a ne nekakva vlada u sjeni - naglasio je Karamarko reagirajući na spekulacije Jutarnjeg lista o potencijalnim budućim članovima njegove Vlade. Potvrdio je kako je točno da je već duže vrijeme u kontaktu s brojnim ekonomskim i drugim stručnjacima, te da razgovara sa stranačkim i izvanstranačkim ljudima različitih profila.

- Svi oni s kojima sam razgovarao, kao i svi stranački dužnosnici, odavno znaju, a to vam i sami mogu potvrditi, da nikada ni s kim od njih nisam razgovarao o bilo kakvoj konkretnoj funkciji, a kamoli je nekome obećao - dodao je Karamarko.

Neslužbeno doznajemo da je jučer u stranci održan jedan od uobičajenih sastanaka, ali da njegovi sudionici ni jednom riječju nisu komentirali medijske spekulacije o potencijalnim ministrima u Karamarkovoj Vladi.

Skrivanje programa

- Nitko to nije komentirao, jednostavno se o tome ne razgovara u stranačkim krugovima - rekao je naš izvor.

Tajna ne samo da su imena ljudi koji bi mogli voditi Vladu, nego se skriva i gospodarski program.

- Nisam ga vidio, mislim da ga nitko, osim samog vrha, nije vidio, a nisu ga ni kopirali, mislim da nitko nema kopiju, posebno paze da taj program ne izađe javnost - rekao je izvor blizak stranci.

HDZ-ovci kopiju programa, navodno, nisu dali ni koalicijskim partnerima. Međutim, doznajemo da se sve ozbiljnije pripremaju za prezentaciju nekih dijelova programa o kojima planiraju govoriti javno, čim vladajući objave datum izbora.

Navodno planiraju organizirati javnu prezentaciju, na kojoj bi prezentirali najvažnije dijelove. - Trebalo bi to biti čim vladajući objave datum izbora, a to bi moglo biti uskoro - rekao je naš izvor. Na toj prezentaciji navodno bi bili i stručnjaci s njemačkog IFO instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 02:26