NOVI ALARMANTNI NALAZ DRŽAVNOG INSPEKTORATA

Hrana opasna za alergičare prodajese s pogrešnim deklaracijama

 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Svaka deseta čokolada, keks ili bomboni koji su se prodavali na policama hrvatskih dućana u prva četiri mjeseca ove godine nisu bili pravilno označeni, odnosno deklaracije nisu odgovarale sastavu prehrambenog proizvoda, što za neke alergične osobe može biti opasno po život, ili je, pak, tim slatkišima istekao rok trajanja.

Otkrili su to državni inspektori, koji su samo od početka 2012. do 1. svibnja obavili 289 kontrola označavanja kakaa, čokolade, proizvoda sličnih čokoladi, keksa i keksima srodnih proizvoda te krem-proizvoda i bombonskih proizvoda.

Ispitano u laboratoriju

- U 10,73 posto slučajeva proizvodi nisu bili propisno označeni te je zbog povrede propisa doneseno 31 rješenje kojim je zabranjeno stavljanje na tržište tih proizvoda ukupne vrijednosti 5616 kuna i podnijet je 31 optužni prijedlog - otkrili su nam u Državnom inspektoratu.

Postotak nezakonito označene i po zdravlje opasne hrane otkrivene samo u ovoj godini, zasada je veći nego lani za čak 6 posto.

Tijekom 2011. godine gospodarski inspektori obavili su 28.610 kontrola primjene propisa vezano za označavanje i kakvoću hrane.

U 4,7 posto slučajeva prehrambeni proizvodi nisu bili propisno označeni, dok ih čak 32,8 posto nije udovoljavalo propisima o kakvoći.

Pokvarena hrana?

Naime, u tim kontrolama uzet je 61 uzorak i odnesen u ovlaštene laboratorije. Analiza je pokazala šokantne rezultate: čak 20 uzoraka hrane nije odgovaralo zahtjevima kakvoće.

Na naš upit da nam pojasne po kojim točno kriterijima ti proizvodi “nisu odgovarali zahtjevima kakvoće”, dobili smo šturi odgovor da “analizirani parametri uzoraka nisu odgovarali zahtjevima kakvoće koji su propisani pravilnicima”.

To je vrlo širok pojam, jer samo u segmentu “Higijena, deklariranje, maksimalne razine i označavanja” postoji čak 55 pravilnika, dok ih ukupno vezano za hranu, životinje i biljke ima čak 513. Na pitanje je li taj 61 uzeti uzorak hrane relevantan i da li se i inače uzima tako malo uzoraka, u Državnom inspektoratu nam nisu odgovorili.

Ovi podaci pokazuju da su kupci prevareni te da nepropisno deklarirana ili pokvarena hrana itekako može doći na stol kupaca, što je u suprotnosti s izjavama čelnika Hrvatske agencije za hranu (HAH).

- Sustav onemogućuje da zdravstveno neispravna hrana ostane na tržištu - tvrdi pak Zorica Jurković, ravnateljica HAH-a.

Optužni prijedlozi

U Državnom inspektoratu nadalje kažu da je zbog utvrđenih povreda propisa vezano za označavanje i kakvoću hrane doneseno 101 rješenje kojima je zabranjeno stavljanje na tržište hrane ukupne vrijednosti 266.820 kuna.

Nadalje, podnijeto je 1344 optužnih prijedloga, donijeto je 14 prekršajnih naloga u iznosu od 150.600 kuna, te su predložene dvije zaštitne mjere oduzimanja proizvoda u vrijednosti 5026 kuna.

Od 690 kontrola koje su se odnosile na označavanje kakaa, keksa, čokolade i bombonskih proizvoda, u 9,7 posto slučajeva proizvodi nisu bili propisno označeni te je doneseno 59 rješenja kojima je zabranjeno stavljanje na tržište tih proizvoda ukupne vrijednosti 84.382 kune, podnijeto je 66 optužnih prijedloga i podnesen je jedan prekršajni nalog protiv subjekata u poslovanju s hranom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:15