MINISTAR GOSPODARSTVA

HORVAT O ŠTRAJKU U ŠKOLAMA 'Zahtjevi sindikata su neprihvatljivi, a Plenković će porazgovarati s ministricom Divjak'

 
Darko Horvat
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' osvrnuo se na štrajk prosvjetnih djelatnika. Kaže da su zahtjevi sindikata trenutno neprihvatljivi.

'Kako se državni proračun bude punio, na adekvatan način, rastom tih prihoda potkrijepit će se i rast plaća učitelja. U Vladi trenutačno, zahtjevi učitelja koji se iz dana u dan nekako modificiraju, neprihvatljivi su. Ono što su ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i premijer Andrej Plenković stavili na stol konsenzusna je odluka Vlade RH, pa i same ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak', rekao je Horvat.

Dodao je da će se krenuti u revitalizaciju osnovice i koeficijenata onda kada Vlada bude bila sigurna da koeficijenti realno odražavaju složenost poslova.

'Razgovori traju, a ministar Aladrović u razgovorima jasno daje perspektivu povećanja osnovice, a i koeficijenata nakon njihove rekonstrukcije. Neprihvatljivo je kumulativno povećanje za koje bez obzira što smo odustali od smanjenja PDV-a u ovome trenutku nema realnih prihoda da bismo prihvatili takve zahtjeve sindikalnih čelnika. Siguran sam da bismo za to morali u novo zaduživanje', rekao je Horvat u emsiiji Hrvatskog radija.

Osvrnuo se i na istupe ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, rekavši da će svoje izjave ona sama pojasniti, no istaknuo je da se Divjak dosad nije protivila ničemu te da su njezine reakcije na sve zahtjeve Vlade bile pozitivne. Najavio je ipak da će s njom razgovarati premijer Plenković.

Upitan o prosvjednim akcijama sindikata i njihovom izlasku na ulicu uoči današnjeg održavanja kongresa Europske pučke stranke, Horvat kaže da će time Europi biti poslana loša slika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:21