SVAĐA BEOGRADA I ZAGREBA

HOĆE LI SE NASTAVITI S PROTUMJERAMA PREMA SRBIJI? Predsjednica odgovorila na pitanje hoće li Hrvatska blokirati Srbiju na njezinom europskom putu

 
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić
 REUTERS

Odluku hoće li Hrvatska nastaviti s protumjerama prema Srbiji i povući veleposlanika Gordana Bakotu iz Beograda bit će donesena nakon povratka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iz Skoplja, gdje sudjeluje na sastanku na vrhu inicijative Brdo-Brijuni. Predsjednica i premijer Andrej Plenković u stalnom su kontaktu, razgovarali su u četvrtak odmah o tome kako je srbijanska vlada donijela odluku o protumjerama kada je proglasila “personom non grata” Damira Krstičevića i postigli su punu suglasnost što dalje poduzeti. “Ne treba žuriti”, poručio je premijer, dok svi iz državnog vrha smatraju da je protumjera Srbije ishitrena i ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima.

Serbia's President Aleksandar Vucic, Albania's President Ilir Meta, Croatia's President Kolinda Grabar-Kitarovic, European Council President Donald Tusk, Macedonia's President Gjorge Ivanov, Bulgaria's Prime Minister Boyko Borisov, Slovenia's President Borut Pahor, Slovenia's President Borut Pahor, Bakir Izetbegovic, member of the tripartite Presidency of Bosnia and Herzegovina, Kosovo's President Hashim Thaci  and Kosovo's President Hashim Thaci pose for a family photo as they attend a meeting of presidents of the countries of the Brdo-Brijuni Process regional initiative in Skopje, Macedonia, April 27, 2018. REUTERS/Ognen Teofilovski
REUTERS
Sastanak vodećih političara regiona u Skoplju

Osim povlačenja hrvatskog veleposlanika iz Beograda, što bi značilo zamrzavanje političkih odnosa do daljnjega, postoji još nekoliko prijedloga kako Hrvatska može reagirati na odluku srbijanske vlade. Dogovor će očito biti postignut preko vikenda, tako da moguće nove mjere mogu biti objavljene tek početkom sljedećeg tjedna. I europski dužnosnici sve su zainteresiraniji da se strasti između Zagreba i Beograda smire pa se u tom smislu šalju diplomatske poruke u obje zemlje.“Za dijalog je potrebno dvoje, a nije cilj samo da se razgovara o otvorenim pitanjima, već ih treba i riješiti.

Nitko u ovom trenutku ne govori o blokadi Srbije ni kada je riječ o njezinu europskom putu”, poručila je iz Skoplja Grabar-Kitarović, koja kaže da i dalje stoji njezina želja za uzvratni posjet Srbiji. “Voljni smo i dalje surađivati, ali ponovo ću reći, za tango je potrebno dvoje.”

Iz predsjedničina kruga može se čuti da ovu situaciju ocjenjuju kao neizdrživom, ali da Hrvatska nikako nije kriva za ponovno zaoštravanje. Grabar-Kitarović je i iz Skoplja poslala poruku premijeru kako želi da više razgovaraju ne bi li uskladili poteze na vanjsko-političkom planu jer to uostalom i Ustav nalaže.

Serbia's President Aleksandar Vucic, Albania's President Ilir Meta, Croatia's President Kolinda Grabar-Kitarovic, European Council President Donald Tusk and Macedonia's President Gjorge Ivanov attend a meeting of presidents of the countries of the Brdo-Brijuni Process regional initiative in Skopje, Macedonia, April 27, 2018. REUTERS/Ognen Teofilovski
REUTERS

“Želimo racionalno pristupiti svim pitanjima kada je riječ o vanjskoj politici, ali štiteći prije svega interese Hrvatske i dignitet svih njezinih građana pa tako i srpske zajednice u Hrvatskoj”, smatra predsjednica, koja je novinarima u Skoplju rekla da je “ministar Krstičević sam rekao sve”.Reagirala je i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić koja smatra da su posljednji istupi srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina predstavljali prijetnju suverenosti Hrvatske.

“Sve njegove izjave bile su u suprotnosti s dobrosusjedskim odnosima. Mi nismo imali drugog izbora nego tako reagirati i tako bi reagirala svaka suverena država.”Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić tvrdio je da Srbija ne želi da se u sadašnjem smjeru razvijaju odnosi s Hrvatskom, ali da su za Beograd ove mjere bile iznuđene. “Trebali smo tako reagirati zbog dostojanstva države. Ako Hrvatska povuče svojeg veleposlanika, učinit ćemo isto. Upotrijebili smo istu formulaciju kao Hrvati u svojoj noti. Oni su izašli iz svih diplomatskih okvira ponašanja”, rekao je Dačić i otkrio da je hrvatska nota poslana na telefaks i elektronsku poštu srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, što je krajnje neuobičajeno.

Croatia's President Kolinda Grabar-Kitarovic, Slovenia's President Borut Pahor and Macedonia's President Gjorge Ivanov attend a meeting of presidents of the countries of the Brdo-Brijuni Process regional initiative in Skopje, Macedonia, April 27, 2018. REUTERS/Ognen Teofilovski
REUTERS
Borut Pahor, Kolinda Grabar Kitarović

“Mi smo postupili isto.” Istodobno je šef srbijanske diplomacije podijelio Hrvatskoj lekcije kako se treba ponašati kao članica EU i poručio kako ne očekuje da će Hrvatska blokirati Srbiju na njezinu europskom putu. “Za to Hrvati ne bi dobili ni od koga podršku.” Ponovio je svoje stare stavove da Hrvatska ne želi priznati zločine nad Srbima počinjene u prošlosti i zaključio: “Mi ne možemo očekivati da EU reagira protiv Hrvatske. Bojim se da je neizlječiva bolest kada se govori o srbijanskim problemima”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:50