SAMO U HRVATSKOJ...

HGSS SPAŠAVA, MI PLAĆAMO Tražili raftera po Mrežnici, zbog turistice u Paklenici dizali helikopter...

 Hgss

KARLOVAC - Pripadnici karlovačke Hrvatske gorske službe spašavanja u četvrtak su u jutarnjim satima započeli s pretraživanjem rijeke Mrežnice u potrazi za 33-godišnjim muškarcem iz Sv. Ivana Zeline, koji je u srijedu nestao tijekom raftinga.

Policija iz Duge Rese je nešto prije ponoći zaprimila obavijest o nestanku raftera, koji je sam otišao u srijedu oko podneva na na samostalni spust niz u mjesto Tounj na rijeci Tounjčici. Cilj mu je bio Zvečaj na Mrežnici.

Oko 15 sati javio se mobitelom prijatelju da je ušao u Mrežnicu i nakon toga je bio nedostupan, iako je mobitel uključen, a on se nije se pojavio na dogovorenom mjestu.

Čim se razdanilo, karlovački HGSS je s tri čamca i šest osoba počeo s pretraživanjem toka Mrežnice, jedni uzvodno, drugi nizvodno od Tounjčice.

- Nadamo se da ćemo mladića uočiti živog, negdje na vodi ili obalama - rekao je vođa potrage Vladimir Furač, i tako je i ispalo: pripadnici HGSS-a na svojim su stranicama javili kako je 33-godišnjak, za vrijeme dok su spašavatelji pretraživali korito rijeke samostalno izašao na obalu u zaseoku Keići nakon što je noć proveo na rijeci.

Mladića su, naime, zadesile teškoće pa je doplutao do Keića, gdje ga je uhvatila noć te je prenoćio na otvorenom, javio je Hini pročelnik karlovačke stanice HGSS-a Dubravko Butala.





U tijeku potražna akcija #HGSS stanice #Karlovac http://www.gss.hr/novosti/stanica-karlovac-ukljucena-u-potragu-za-rafterom-na-rijeci-mreznici/

Posted by HGSS - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja on Thursday, 30 July 2015




I jučer poslijepodne HGGS je bio u potrazi, odnosno u još jednoj besplatnoj akciji spašavanja turistkinje.

Naime, u 15.30 sati, posredstvom Centra 112 dežurna ekipa HGSS u Nacionalnom parku Paklenica dobila je poziv u pomoć od stranog državljana čija je djevojka iznemogla i otežano diše zbog astme.

Razgovorom sa stranim državljaninom utvrđena je lokacija unesrećene na teško prohodnom planinarskom putu između Manite peći (Kanjona Velike Paklenice) i Vidakovog kuka. Odmah po dojavi dežurna ekipa je krenula na teren te su obaviješteni i ostali pripadnici Stanice Zadar o akciji u tijeku. Akciji se pridružilo i troje spašavatelja iz BiH, Stanice Sarajevo. Tim od osam spašavatelja stigao je do unesrećene u 17.00 sati te je hitnim pregledom utvrđen izuzetno visok puls i otežano disanje. Zbog izrazito neprohodnog terena i lošeg općeg stanja unesrećene odlučeno je da se pozove helikopter i dežurna ekipa HGSS-a sa Divulja.

Helikopter je stigao u 18.50 te je unesrećenu prevezao u Zračnu luku Zemunik gdje je predana Hitnoj medicinskoj pomoći.





Let's keep Croatia full of life! #HGSS #112

Posted by HGSS - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja on Wednesday, 29 July 2015




Iz HGSS-a neprestano ističu kako svoje spašavanje ne naplaćuju, što nikako nije slučaj u drugim zemljama Europske unije.

'Hrvatska je turistička zemlja i djelom od turista živi. Prema turistima i njihovim postupcima mora postojati i određena doza tolerancije (naravno ne u segmentu narušavanja javnog reda i mira). Ovaj primjer je jedan u nizu kada se postavlja pitanje trošenja nacionalnih resursa i opravdanosti besplatnog spašavanja. Nenaplaćivanje spašavanja odnosi se na cjelokupni sustav zaštite i spašavanje, a ne samo na HGSS. Često se upire prema pojedincu i neodgovornom ponašanju ali postoji i drugi dio priče.

Stranci odlaskom na ljetovanje uplaćuju i policu putnog/zdravstvenog osiguranja. Problem leži u činjenici da sudionici sustava traganja i spašavanja ne mogu naplatiti – fakturirati račun osiguravajućoj tvrtki. Dakle novac ostaje samo osiguravajućim društvima. Problem je uočen i na njegovom se rješenju radi ali dok se sustavno ne riješi, Hrvatska i dalje ostaje zemlja za veliki (aktivni) odmor i dobru zaradu osiguravajućih društava' - piše na službenim stranicama HGSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:28