DRAMA NA BRDU

HGSS-ovac JUNAK DANA Majstor je ozlijeđenu Nijemicu sat vremena nosio na leđima: 'Bila je iste težine kao on!'

Na raspolaganje su se spremno stavili i spasioci koji su na godišnjem odmoru na otoku
 HGSS

Na istoj stazi na lošinjskoj Osoršćici, ali u drugo vrijeme dvije djevojke su ozlijedile nogu.

U srijedu oko 20 sati mlađa njemačka državljanka spotaknula se i pala te ozlijedila nogu tako da više nije mogla hodati. Nesreća se dogodila na planinarskoj stazi koja se od Sv. Nikole spušta prema Nerezinama.

Djevojka je na ljetovanju na Lošinju sa skupinom vršnjaka, a tijekom jučerašnjeg dana imali su organizirani izlet na Osoršćicu.

Član HGSS-a bio je svjedok nesreće te je odmah pristupio spašavanju. Stanica Rijeka i Ispostava na Lošinju stavljeni su u pripravnost.

- Od gorskog spašavatelja se očekuje visoka fizička spremnost. On mora biti sposoban riješiti akciju ako nikako drugačije onda na snagu. I tako je i bilo. Spasilac je unesrećenu djevojku, koja je bila jednake težine kao i on, na leđima nosio idućih sat vremena i sretno je spustio do mjesta gdje su brigu o njoj preuzeli prijatelji, priopćili su iz HGSS-a.

Taman kad je akcija završila sa sretnim ishodom dogodila se nova nesreća. Na istoj stazi samo na još većoj udaljenosti, još jedna djevojka iz iste skupine doživjela je nezgodu. Opet se radilo o ozljedi noge, ali još težoj od prethodne. I već je pala noć.

Odlučeno je da se ovoga puta uputi spasilački tim iz Lošinja. Šesteročlanu ekipu spašavatelja činili su članovi HGSS stanice Rijeka ispostave Lošinj, pojačani s gorskim spašavateljima koji su na godišnjem odmoru na otoku, ali su se spremno stavili na raspolaganje.

Pristup unesrećenoj trajao je oko 30 minuta. Bilo je potrebno savladati oko 2 kilometra udaljenosti, ali i 400 metara visinske razlike. Nakon što je zbrinuta krenuo je transport nizbrdo.

Kao transportno sredstvo korištena je brdska nosiljka mariner. Pola sata iza ponoći djevojka je u Nerezinama predana ekipi Zavoda za hitnu medicinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:32