BORAC PROTIV KORUPCIJE PRIJAVLJEN USKOKU

Heroj SDP-a u aferi Medika: Rađenović namjestio Oktal Pharmi posao s Gradskim ljekarnama?

Medika tvrdi da su Gradske ljekarne izabrale lošijeg ponuđača koji je naknadno ‘popravio’ svoju inicijalnu ponudu

ZAGREB - Medika je USKOK-u podnijela kaznenu prijavu protiv Igora Rađenovića, predsjednika Upravnog vijeća Gradskih ljekarni Zagreb i odlikovanog borca protiv korupcije u zadnjem gradskom poduzeću kojim je upravljao, Zagrebačkim cestama.

Sporna e-mail poruka

Rađenović je na novoj dužnosti šefa Upravnog vijeća Gradskih ljekarni Zagreb, unatoč otporu dogogodišnje ravnateljice Mile Bucalić, uveo javno prikupljanje ponuda za odabir veledrogerija od kojih Gradske ljekarne kupuju lijekove.

Na posljednjem takvom postupku Medika je izgubila posao, a za glavnog dobavljača izabrana je tvrtka Oktal Pharma.

Prema navodima iz kaznene prijave, ponuda Oktal Pharme nije sadržavala popuste za uredno plaćanje (tzv. cassa sconto) koje je sadržavala ponuda Medike.

Tek nakon što su ponude otvorene i nakon što je sastavljen zapisnik, Oktal Pharma je u e-mail poruci ravnateljici Mili Bucalić navela koliko iznosi njezin “cassa sconto”.

Medika tvrdi da je nepoznata osoba tvrtki Oktal Pharma odala poslovnu tajnu, odnosno detalje ponuda drugih ponuđača. Potom je Upravno vijeće, suprotno mišljenju ravnateljice i članova stručne grupe koja je provodila nadmetanje, odabralo Oktal Pharmu kao najpovoljnijeg ponuđača.

“Igor Rađenović iskoristio je svoj službeni položaj te prekoračio granice svojih ovlasti u korist Oktal Pharme i na štetu Medike pa je time počinio kazneno djelo”, navodi se u prijavi.

Rađenović nam je jučer rekao da uopće nije bio prisutan na otvaranju ponuda i da teoretski nije ni mogao dojaviti Oktal Pharmi sadržaj drugih ponuda.

Nije se tražio popust

Osim toga, objašnjava, popust “cassa sconto” već je godinama isti kod svih dobavljača i uopće se nije tražio u ovom javnom nadmetanju već samo tzv. financijska bonifikacija prema kojoj je Oktal pharma ispala najbolji ponuđač.

Prije podnošenja prijave, Medika je mjesec dana nakon otvaranja ponuda, poslala pismo u kojem nudi bolje uvjete od onih u inicijalnoj ponudi. Ali Upravno vijeće u tom je trenutku već donijelo odluku. Oktal Pharmi je dodijeljeno 40 posto, Mediki 20 posto, a drugim dvjema tvrtkama još po 20 posto ukupne količine lijekova koje Gradske ljekarne planiraju nabaviti u prvoj polovici godine.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:54