POMOĆ STRADALIMA U POPLAVAMA

HEROJ, A NE ZLOČINAC Dodik će odlikovati Kotromanovića

Ante Kotromanović zapovijedao je 126. brigadom HV-a koja je nakon Oluje nadirala prema Banjoj Luci
 CROPIX

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je hrvatskog ministra obrane Antu Kotromanovića zbog velike pomoći hrvatske vojske poplavljenim područjima u srpskom entitetu u BiH.

Kotromanović bi danas u Palati Republike u Banjoj Luci trebao od Dodika primiti medalju zasluga za narod.

Danas heroj, Kotromanović je za srpsku stranu u BiH godinama zločinac. Zbog dobrosusjedske solidarnosti i brze pomoći postradalima Dodik je odlučio zaboraviti kako svakog ljeta, kako se bliži obljetnica oslobodilačke operacije Oluja, iz Banje Luke optužuju istog tog Kotromanovića za ratne zločine u Mrkonjić gradu.

U ljeto 1995. Kotromanović je bio zapovjednik 126. brigade HV-a. Nakon oslobađanja Knina u kolovozu te godine 126. brigada je s drugim postrojbama HV-a i Armije BiH nastavila operacije protiv srpskih snaga u BiH, što će dovesti do balansa snaga na terenu nužnog za završetak krvavog troipolgodišnjeg rata u BiH. Kad je HV ušla u Mrkonjić, gradić s većinski srpskim stanovništvom na strateškom položaju, bilo je jasno da je Banja Luka pred padom, pa je Slobodan Milošević bio prisiljen prihvatiti mirovni sporazum koji je krajem godine potpisan u američkom Daytonu.

Srpska strana optužuje hrvatske snage da su, prije nego što su bile prisiljene napustiti Mrkonjić grad koji je mirovnim sporazumom pripao Republici Srpskoj, pobile više od stotinu tamošnjih civila.

Devetnaest godina kasnije, Ante Kotromanović je ministar obrane, a iz RS mu stiže dopis kojim ga ured Milorada Dodika obavještava da će ga odlikovati medaljom zasluga za narod.

Dodik je pozvao Kotromanovića da osobno dođe u Banju Luku po odličje, “s obzirom na značaj Krsne slave Republike Srpske, kao i na značaj odlikovanja dodijeljenog Ministarstvu obrane RH”. Svečanost će se održati danas, dva dana prije Vidovdana, vjerojatno zbog prenatrpane Dodikove satnice za 28. lipnja kad se obilježava 100. godina od sarajevskog atentata na Franza Ferdinanda i početka Prvog svjetskog rata.

Obljetnicu će Dodik obilježiti u Višegradu sa srpskim liderima Nikolićem i Vučićem, te će s režiserom Emirom Kusturicom otvoriti novoizgrađeni Andrićgrad, kvazi-povijesni multipleks izgrađen novcem vlada Srbije i Republike Srpske.

I Slovenci su poslali vojne helikoptere

Poput Hrvatske, i slovenska je vojska odmah poslala svoje helikoptere radi spašavanja postradalih u poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine. Milorad Dodik je zato odlučio odlikovati i Slovence, odnosno njihovu helikoptersku eskadrilu. Kako saznajemo u Ministarstvu obrane, u ime MORH-a u Banjaluci će medalju zasluga za narod primiti hrvatski vojni ataše iz veleposlanstva u Sarajevu, a i Slovenci šalju svoga atašea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 00:39