TINEJDŽERI NA UDARU

Hepatitis hara ZG školama! Infektologinja: ‘Ne sjećam se da smo ikad imali takvu epidemiju‘

U dva mjeseca čak 57 učenika zagrebačkih srednjih škola oboljelo je od akutnog hepatitisa A

Učionica, Ilustrativna fotografija

 Fotog/Tetra Images/Profimedia

U Zagrebu već dva mjeseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj oboljelih su srednjoškolci.

- Od početka ožujka dosad zabilježili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe. Bolest je zabilježena među učenicima triju škola te njihovim kućnim kontaktima. No, epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da u konačnici broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, u nekim slučajevima čak i dva mjeseca - rekao nam je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

- Škole su dobile upute koje su prenijele roditeljima i djeci. No, apelirao bih na sve građane da održavaju higijenu ruku - naglasio je Kolarić.

Kako je objavio portal Direktno, epidemija hepatitisa A počela je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je kuhar, ne znajući da je zaražen hepatitisom A, djeci pripremao obroke.

- Da, to je točna informacija. Za vrijeme praznika počeli su se događati slučajevi hepatitisa. Najprije je bila riječ o jednom sporadičnom slučaju, a onda mi je kolegica u nedjelju javila da se pojavio još jedan. Nakon toga sam odmah kontaktirao s dežurnim epidemiologom i zajedno s njim donijeli smo brojne mjere - potvrdio je za portal Direktno Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta.

Visoke mjere

- Inspekcija je poduzela sve potrebne mjere, sve je dezinficirano, uzeti su brisovi ovih dana pa ćemo vidjeti kakvi su rezultati. S hranom ne radimo više ništa dok ne prođe opasnost. Djeca nemaju čak ni vježbe u školi. One se sada provode online, a teorijska se nastava provodi uz visoke epidemijske mjere - dodao je Smodlaka.

Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A. Često se naziva i bolest "prljavih ruku" jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom te bliskim kontaktima sa zaraženom osobom, uključujući i seksualnim putem. Bolest je rasprostranjena u cijelom svijetu, ali se češće javlja u endemijskom ili epidemijskom obliku u slabije razvijenim i nerazvijenim zemljama svijeta. Znatno češće se javlja u sredinama s lošim higijenskim navikama. Inkubacija traje 15 - 50 dana, prosječno oko mjesec dana. Oboljela osoba je zarazna 14 dana prije pojave i sedam dana nakon pojave simptoma.

Moguće zatajenje jetre

- Među simptomima akutnog hepatitisa A su povišena temperatura, mučnina, povraćanje, žutica, gubitak apetita, bolovi u trbuhu, svijetla stolica, a tamna mokraća. Zatim se jetrenim probama pokažu povišene razine bilirubina i transaminaza. Liječenje je simptomatsko, a bolesnici se spontano oporavljaju. Bolest je često asimptomatska ili blaga, osobito u djece mlađe od pet godina. No, problem je kad bolest nije prepoznata pa može progradirati i dovesti do zatajenja jetre - rekla je Lorna Stemberger Marić, pedijatrijska infektologinja iz Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

- Trenutno na našem odjelu nemamo pacijente oboljele od hepatitisa, no u posljednjih mjesec dana imali smo nekoliko težih slučajeva kod srednjoškolaca i osnovnoškolaca. Srećom, svi su naši mladi pacijenti dosad ozdravili. Mi smo prijašnjih godina imali pojedinačne slučajeve akutnog hepatitisa A, no ne sjećam se da smo imali ovakvu epidemiju koja se raširila i među djecom - dodala je Lorna Stemberger Marić.

U međuvremenu su ravnatelji zagrebačkih škola dobili upute te su nastavnicima, roditeljima i učenicima podijelili obavijest kako se netko može zaraziti virusom hepatitisa A. Naglašeno je da se osoba može zaraziti ako jede hranu koju je pripremala zaražena osoba koja nije oprala ruke ispravno ili ih je oprala u kontaminiranoj vodi. Jedan od oblika zaraze jest i kada osoba pije kontaminiranu vodu, uključujući kockice leda. Nadalje, treba izbjegavati konzumaciju sirovih ili nedovoljno kuhanih školjki iz kontaminirane vode, sirovu i termički neobrađenu i neopranu hranu poput voća, povrća i sushija. Zaraziti se možemo i bliskim kontaktom s osobom koja ima hepatitis A koristeći zajednički sanitarni čvor i kuhinju. Jedan od načina širenja žutice je i spolni odnos sa zaraženom osobom, a posebno je rizično za osobu muškog spola koji ima seksualni odnos sa zaraženim muškarcem. Također, jedna od mogućnosti zaraze hepatitisom A je konzumacija droge korištenjem kontaminiranog pribora.

Misterioznog soja hepatitisa iz SAD-a zasad u Hrvatskoj nema

Posljednjih je tjedana kod djece u 11 zemalja svijeta otkriven nepoznat zabrinjavajući soj akutnog hepatitisa (upale jetre), a najmanje jedno dijete umrlo je od posljedica misteriozne bolesti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

- Od kraja ožujka 2022. godine, dosad, identificirano je 169 slučajeva hepatitisa nepoznate etiologije u 11 zemalja. Pritom je 116 slučajeva zabilježeno u Velikoj Britaniji, pri čemu je čak 10 djece završilo na transplantaciji jetre, 34 u drugim zemljama EU, te neki u SAD-u i Izraelu. Uglavnom zahvaća djecu mlađu od pet godina, a u UK je prosječna dob bila tri godine. Prethodno su djeca bila zdrava - rekla je Lorna Stemberger Marić, pedijatrijska infektologinja iz Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Znanstvenici još raspravljaju o tome koji je virus uzročnik tog oblika hepatitisa.

- Zasad je najveći "sumnjivac" adenovirus 41F, koji inače uzrokuje gastrointestinalne simptome (u 40/53 slučajeva testiranih u UK). Taj soj adenovirusa inače ne uzrokuje hepatitis. No, 17 posto djece bilo je pozitivno na covid-19, tako da ne znaju je li to možda povezano, a u manjem broju slučajeva dokazani su enterovirusi, EBV, CMV, HHV6, HHV7. Spominju se i mogući toksini kao "sekundarni faktor" za nastanak hepatitisa, uz neki infektivni uzrok. Jedna od hipoteza je da se djeca u posljednje dvije godine nisu susretala s virusima, zbog izolacija i epidemioloških mjera zbog covida, pa nisu izgradila imunitet na tee viruse, te sada reagiraju neobičnom i teškom kliničkom slikom poput hepatitisa - rekla je Lorna Stemberger Marić.

- Nisam upoznata s time da bi u Hrvatskoj zasad bilo takvih nejasnih slučajeva hepatitisa, ali trenutačno se susrećemo s epidemijom hepatitisa A koji se klinički na isti način manifestiraju. U dječjoj dobi većinom smo imali bolesnike adolescentne dobi, i koliko znam, svi su zasad ozdravili i prošli bez transplantacije jetre - naglasila je Lorna Stemberger Marić. (Tanja Rudež)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 10:44