JAVNA KOMPANIJA

HEP SE ZADUŽUJE ZA POLA MILIJARDE DOLARA! Veliki financijski aranžman prije izbora: 'Sad je pravi trenutak!'

Vodstvo tvrtke tvrdi da će tim novcem otplatiti stariji dug koji je uzet pod nepovoljnijim uvjetima
 Cropix

Jake snage Hrvatske elektroprivrede, predsjednik Uprave Perica Jukić, dio menadžmenta te pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić, u inozemstvu traže kupca za novo izdanje obveznica te kompanije, doznajemo neslužbeno od izvora bliskog HEP-u. Nacionalna elektroprivreda trenutačno, tumače analitičari, ne treba svježi kapital, no sam je HEP potvrdio da im je cilj refinancirati izdanje obveznica koje im dolazi na naplatu u studenome 2017. godine.

Povoljan trenutak?

- Obavijestili smo putem Zagrebačke burze, Hine i Bloomberga da želimo prijevremeno otkupiti obveznice izdane 9. studenoga 2012. - kratko su komentirali u HEP-u. Riječ je o izdanju obveznica u vrijednosti pola milijarde dolara izdanih uz prinos od 6 posto. Trenutačna situacija na tržištu kapitala povoljnija je nego prije tri godine pa HEP, tumači jedan analitičar koji je želio ostati anoniman, može dobiti niži prinos za svoju obveznicu do oko 5 posto.

Pitanje isplativosti

Isplati li se Elektroprivredi ići u refinanciranje stare obveznice s takvim prinosom, ovisi o naknadi ugovorenoj za prijevremenu otplatu izdanja obveznica iz 2012. godine.

U HEP-u ističu da zbog tijeka transakcije nisu u mogućnosti otkriti više detalja prije nego što ona bude zaključena. Teoretski je moguće da HEP novim izdanjem obveznica želi promijeniti i neke tehničke uvjete ugovora potpisanog pri zadnjem izdavanju obveznica te promijeniti odnos s kreditorima.

Mogući projekti

Iz HEP-a su pak istaknuli da sagledavaju mogućnosti otkupa više projekata obnovljivih izvora energije, među kojima su i projekti vjetroelektrana, no to ne dovode u vezu s aktualnim planom izdavanja novih obveznica.

HEP-ov menadžment odvažio se na novo izdanje obveznica odmah nakon što im je Moody’s potvrdio kreditni rejting Ba2 i ocijenio ga stabilnim. Naime, utjecajna rejting agencija ustvrdila je početkom listopada da HEP drži 84 posto hrvatskog tržišta i da se dobro nosi s njegovom liberalizacijom. Vrijednost vide u vertikalnoj integraciji, energetskom miksu i hidropotencijalu koji ima nizak utjecaj CO2 plinova na okoliš. HEP-ovi minusi svode se na nedostatak diverzifikacije tržišta, odnosno ovisnost o hrvatskom tržištu, ovisnost o vremenskim prilikama, konkretno kiši, te nužnost investicija u obnovu starih postrojenja. Moody’s je ocijenio da na HEP ne bi trebalo negativno utjecati stanje državnih financija u Hrvatskoj, kojima je ista agencija dodijelila niži rejting.

Prijelazni period

Zanimljivo je da u situaciji kad u predizbornom razdoblju imamo tehničku vladu u javnom sektoru ipak svjedočimo realizaciji velikih poslova. Naime, zaduživanje HEP-a od pola milijarde eura nije jedina “last minute” operacija. Hrvatski zračni prijevoznik Croatia Airlines ovih dana ugovorio je s Airbusom kupnju četiri zrakoplova u vrijednosti 406 milijuna eura. To je, istina, zapravo povoljnija realizacija starog ugovora s Airbusom iz davne 2008. godine, za čiju realizaciju se dulje tražilo kompromisno rješenje. U javnom sektoru ovih dana svjedočimo i dogovoru sa SAD-om kupnji suvremenih balističkih raketa čija je vrijednost po komadu oko 2 milijuna dolara.

Valja podsjetiti da je vrlo zanimljiva bila zadnja sjednica Vlade na kojoj su kroz različita last minute jamstva stvorene nove potencijalne obveze za državni proračun više od 2 milijarde kuna.U Hrvatskoj definitivno ostaje otvoreno pitanje novih sistemskih rješenja za privremeno financiranje u javnom sektoru na prelasku vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 06:49