HEBRANG KAO GRANIĆ

Hebrang slovio za favorita, a sada ga ni HDZ ne podržava do kraja

Andriji Hebrangu sada se događa ista stvar kao Graniću 2000. - gubi podršku svoje stranke
 Saša Midžor Sučić/CROPIX

ZAGREB - Kada je prije tjedan dana Andrija Hebrang bio pozvan da gostuje na Novoj TV, tamo je otišao - sam. Nije imao pratnju, tjelohranitelja, nije se dovezao u službenom automobilu. Sam se i vratio. Nakon povratka je, kažu svjedoci, na Remetinečkoj cesti pričekao taksi...

Nezavidna pozicija

Predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang, sada je očito, nema bezrezervnu potporu svoje stranke. Niti logističku, a ni političku. U ovoj je kampanji ponajviše prepušten sam sebi.

Iako mu je potpunu potporu dala premijerka Jadranka Kosor, naši izvori tvrde, kako je ona među rijetkima. Ostatak HDZ-a sklon je Nadanu Vidoševiću, drugi Draganu Primorcu, a treći pak Milanu Bandiću. I sam Hebrang svjestan je nezavidne pozicije u kojoj se našao. Tomu u prilog govori i njegov komentar kada su ga novinari upitali za mišljenje u vezi slučaja Božidara Kalmete. - Zar se i on kandidirao za predsjednika - upitao je polušaljivo Hebrang i tako dao do znanja da ga uopće ne bi začudilo kad bi se još netko iz HDZ-a kandidirao.

Dogovor s Vidoševićem?

- Da HDZ ozbiljno podupire Hebranga, zacijelo bi se dogovorili s Vidoševićem i Primorcem da ne idu na izbore. Ovako se pojavljuju razne priče, poput one kako se Kosor već sve dogovorila s Vidoševićem - kažu naši izvori. Hebrangova situacija, zapravo, podsjeća na onu u kojoj se našao Mate Granić kada je 2000. ušao u predsjedničku utrku. Slovio je kao favorit. U anketama je dobivao više od 30 posto potpore, dok je Stjepan Mesić bio daleko iza njega. No, samo tjedan dana poslije sve se promijenilo.

Slučaj Kosor

Granićevu padu najviše su pridonijela previranja u HDZ-u. I kao što danas kampanju Andrije Hebranga opterećuju HDZ-ove afere, tako je i Granićevu kandidaturu opterećivao sukob između Vladimira Šeksa i Ivića Pašalića. Granić je na kraju stranku napustio. Na prošlim predsjedničkim izborima ni Jadranka Kosor kao kandidatkinja HDZ-a nije prošla bolje. Veći dio stranke otvoreno je podržao Stipu Mesića. Neki u HDZ-u nagađaju kako bi se Hebrang zbog svega mogao i povući. No, upućeni kažu kako će se to teško dogoditi . - Imao je takvih dilema, ali Hebrang je principijelan čovjek. Zasigurno će ostati u kampanji do kraja - kažu naši izvori.

I Maček je malo angažiran

Još jedna stvar povezuje Hebrangovu i Granićevu kandidaturu - loša logistička podrška. Hebrang, kao i svojedobno Granić, uglavnom na skupove ide sam s ekipom iz stožera. Visoki dužnosnici HDZ-a na njihovim skupovima rijetko se pojavljuju.

Članovi HDZ-a slabo su angažirani u Hebrangovoj kampanji. Osim premijerke Kosor, malo koji visoki dužnosnik HDZ-a daje medijima izjave u korist Hebranga, doznajemo. A ni o web stranici ne vodi se previše računa. Rijetko se osvježava, a nove informacije prekasno se ubacuju. U HDZ-u ističu kako ni šef izbornog stožera Ratko Maček nije do kraja u kampanji.

- Ima previše svojih poslova, pa se ne stigne puno baviti kampanjom - rekao nam je jedan HDZ-ovac. I naš poziv Andriji Hebrangu da sudjeluje u sučeljavanju predsjedničkih kandidata koje je organizirao Jutarnji list, nije mu, doznali smo, prenesen na vrijeme, pa je očito i da komunikacija među članovima izbornog stožera nije najbolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:49