PROZVALI I KEKIN

HDZ: ‘Zašto Možemo toliko obmanjuje o bolnici Sveti Duh, znaju li uopće koliki je stvarni dug bolnice?‘

Već dugo znamo da Možemo zna raditi dobar PR, ali nažalost uvijek s lažima - tvrde gradski HDZ-ovci.

Zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini Mislav Herman i Mario Zupan 

 Vanesa Pandzic/Cropix

Zašto Možemo! toliko obmanjuje o bolnici Sveti Duh? - javno se pita zagrebačka organizacija HDZ-a, uz napomenu kako "moraju reagirati na jučerašnju objavu gđe Ivane Kekin, članice platforme Možemo, a koja je trenutno i predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine Grada Zagreba".

- Do sada smo čuli puno toga od gđe Ivane Kekin, ali izgleda da je sada nadmašila čak i samu sebe. Naime, u javnom prostoru je izjavila da je Klinička bolnica Sv. Duh u šest mjeseci smanjila dug sa pet do 10 milijuna kuna, a koji je generirala bivša Uprava, na 700 tisuća kuna. Navodi i da su smanjeni rokovi unutar kojih se plaća veledrogerijama. Nadalje, govori da Klinička bolnica Sveti Duh ima najbolju likvidnost u 10 godina te udarnički i borbeno završava sa svojom objavom kako "se nastavlja dalje, s odgovornim i transparentnim upravljanjem i pružanjem kvalitetne zdravstvene skrbi!" Zašto se takve obmane iznose u javnom prostoru? Da li je gđa Ivana Kekin uopće svjesna o čemu priča ili je poriv da se podigne rejting Možemo u Gradu Zagrebu toliko jak da je nadmašio čak i zdravi razum? - stoji u priopćenju Gradske organizacije HDZ-a.

Zagrebački HDZ-ovci tvrdi da je njene teze toliko jednostavno demaskirati "da je ova objava, osim što je zabrinjavajuća, pomalo smiješna i žalosna".

- Izreći u javnom prostoru kako je dug bio pet do 10 milijuna kuna je nevjerojatno! Zna li uopće gđa Kekin koliki je bio dug? 5 ili 10 milijuna kuna? Zar je to ozbiljan podatak za javnost? Što se tiče pravih brojki idemo samo na egzaktne činjenice. Naime, nije samo Klinička bolnica Sv. Duh smanjila dugove i skratila rokove plaćanja prema veledrogerijama, nego su sve bolnice smanjile dug i skratile rokove zbog činjenice da su se na razini države provodile sanacije. Jednostavnim rječnikom, desio se transfer novca iz središnjeg državnog proračuna u bolnice. Samo za malu usporedbu, Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj je taj rok, sukladno navedenim sanacijama iz središnjeg državnog proračuna, smanjila na 120 dana, a KBC Rijeka na 150 dana pa nitko od toga ne radi spektakl osim gđe Kekin. Suma sumare: Ministarstvo financija i Ministarstvo zdravstva su glavni protagonisti, a bolnice su samo korisnici. Zašto tako obmanjivati javnost i umjetno dizati sposobnosti nove ravnateljice Anamarije Šimundić koja za devet mjeseci gotovo sigurno nije upoznala, a možda niti vidjela sve svoje zaposlenike, kojih je preko 1.600 u Kliničkoj bolnici Sv. Duh? Možda se tako iskrivljuju podaci iz želje da se prikrije činjenica da je gđa Šimundić izabrana na tu funkciju bez ikakva iskustva u upravljanju velikim sustavima što se kosi s zdravim razumom. Jedno je biti znanstvenik, taman i vrlo poznati znanstvenik, a sasvim drugo biti glavni menadžer u velikom zdravstvenom sustavu kao što je Klinička bolnica Sv. Duh. Možda se tako iskrivljuju podaci i zbog činjenice da je nedavno bolnica Sv. Duh kažnjena sa 170.000 kuna od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jer nije htjela dostaviti podatke za provjeru kontrole postupaka javne nabave. Uistinu je sramotno da ljudi koji su do nedavno ležali na ulicama te se prosvjedima i aktivizmom uspjeli građanima nametnuti kao relevantna politička opcija, na ovako besraman način pokušavaju prevariti javnost i lažno prikazivati podatke u želji da valjda pokažu da i "oni" nešto rade - poručuje gradski HDZ.

Na koncu su ustvrdili kako već "dugo znaju da Možemo zna raditi dobar PR, ali nažalost uvijek s lažima i izvrtanjem pravih činjenica".

- Gledali smo to godinama na ulicama Grada Zagreba, ali sada to gledamo u jednom tako osjetljivom sektoru kao što je javno zdravstvo. Zar to nije malo zabrinjavajuće? - stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:24