POTRES U NAJJAČOJ OPORBENOJ STRANCI

HDZ SMIJENIO STIERA 'Nikada mu nisu oprostili što je glasovao protiv isključenja Kosor'

Neki članovi Predsjedništva HDZ-a uvjereni su da je Stier razriješen protiv vlastite volje
Zagreb, 100413. Predizborni skup HDZ-a, HSP-a i BUZ-a na velesajmu u dvorani Globus. Za europski parlament predstavljeno je dvanaest kandidata HDZ-ove koalicije. Na slici: Davor Ivo Stier.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX

ZAGREB - Davor Ivo Stier više nije međunarodni tajnik HDZ-a, odlučilo je danas Predsjedništvo stranke. Iz vrha stranke prvo su tvrdili da je Stier razriješen na vlastiti zahtjev, a poslije da se radi o dogovoru.

"Zbog obveza u Europskom parlamentu, Stier nije u mogućnosti kvalitetno obnašati dužnost međunarodnog tajnika pa je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, u dogovoru s njim, predložio njegovo razriješenje", rečeno je Hini iz HDZ-a.

Potvrdu te informacije od samog Stiera, koji razriješenjem s dužnosti međunarodnog tajnika gubi i mjesto u Predsjedništvu stranke, Hina nije mogla dobiti jer se nije javljao na telefonske pozive.

Neki članovi Predsjedništva HDZ-a uvjereni su, međutim, da je Stier razriješen protiv vlastite volje.

Europarlamentarci SDP-a i HDZ-a zajedno u SAD-u: Picula i Stier predstavit će Hrvatsku Pentagonu i Bijeloj kući

"Nisam stekao dojam da Stier želi da ga se razriješi, upravo suprotno. Uostalom, zašto bi netko tražio da ga se makne iz Predsjedništva", komentirao je član Predsjedništva HDZ-a koji je želio ostati anoniman.

Po njegovim riječima, Stierovo razrješenje na sjednici je predložio sam predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, obrazlažući da bi međunarodni tajnik morao biti u Hrvatskoj, a Stier je od ponedjeljka do četvrtka u Bruxellesu.

"Stier se kurtoazno zahvalio i kazao kako prihvaća razrješenje, jer je po predsjedniku i izabran, a glasovanje je potom bilo samo formalnost", prepričava član Predsjedništva HDZ-a.

Uvjeren je kako je suradnja sa SDP-ovim europarlamentarcem Toninom Piculom samo jedan od Stierovih "krimena", a pravi razlog gubitka povjerenja vrha stranke vidi u činjenici da je Stier svojedobno glasovao protiv isključenja bivše predsjednice stranke i premijerke Jadranke Kosor, što mu nikada nije do kraja oprošteno.

Karamarko o Stieru: 'To nije smjena'

Predsjednik HDZ-a Tomislava Karamarko večeras je u Valpovu, na zamolbu novinara da komentira današnju smjenu Davora Ive Stiera s dužnosti međunarodnog tajnika HDZ-a i imenovanje Mire Kovača na tu dužnost, odgovorio kako "to nije smjena".

"To nije smjena", rekao je Tomislav Karamarko te istaknuo da Stier ima mnogo posla i obveza u Europskom parlamentu, gdje ga stranka vidi u budućem sazivu.

Kako je rekao, Stierov rad "ocijenjen je s najvećem ocjenama" te "i dalje ostaje u funkciji".

Stranka se pojačala "s iznimnim profesionalcem koji dugo radi u diplomaciji", zaključio je predsjednik HDZ-a.

Miro Kovač novi međunarodni tajnik HDZ-a

Predsjedništvo HDZ-a danas je imenovalo dr. Miru Kovača novim međunarodnim tajnikom stranke, umjesto dosadašnjeg tajnika Davora Ive Stiera, priopćeno je kasno popodne iz HDZ-a.

"Kako je na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a sam obrazložio, dosadašnji međunarodni tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier u dogovoru s vodstvom stranke prepustio je dr. Kovaču dužnost zato što zbog brojnih zastupničkih obaveza u Europskom parlamentu, te angažmana u skorašnjoj predizbornoj EU kampanji, više neće biti u mogućnosti adekvatno obnašati", ističe glasnogovornica HDZ-a Dajana Bebek.

Dr. Kovač, rođen 1968. u Splitu, dugogodišnji je hrvatski diplomat koji je u svojoj karijeri obnašao dužnosti, među ostalim, pomoćnika ministra vanjskih poslova RH (2004.) te veleposlanika u SR Njemačkoj (2008. - 2013.).

Profesionalnu karijeru počeo je 1995. u Uredu predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana. U Središnjicu HDZ-a prelazi iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Oženjen i otac troje djece, dr. Kovač stekao je doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu, navode iz HDZ-a.

Predsjedništvo HDZ-a donijelo je danas još dvije kadrovske odluke: Nada Murganić iz Karlovca ulazi u Hrvatski sabor kao zamjenica zastupnika u VII. izbornoj jedinici umjesto Damira Jelića, a Margareta Mađerić imenovana je tajnicom HDZ-a za iseljeništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:59