IMA LI DOVOLJNO DOKAZA?

HDZ-ovci u strahu: Sanaderova potpisa nema nigdje, mogao bi se izvući

Iako ga Mladen Barišić teško tereti za izvlačenje novca iz javnih poduzeća koji je navodno odlazio u Sanaderove privatne džepove, neki HDZ-ovci procjenjuju da to možda neće biti dovoljno.
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - U HDZ-u strahuju da bi se njihov bivši šef i premijer Ivo Sanader mogao izvući bez zatvora za korupciju.

Premda ga, prema informacijama koje iz USKOK-a cure u medije, bivši rizničar stranke Mladen Barišić teško tereti za izvlačenje novca iz javnih poduzeća koji je navodno odlazio u Sanaderove privatne džepove, neki HDZ-ovci procjenjuju da to možda neće biti dovoljno.

Usmene optužbe

- Sanaderova potpisa nema nigdje i lako bi se mogao izvući - priznao nam je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. Prema informacijama koje do vladajućih stižu iz DORH-a i USKOK-a, istražitelji zasad navodno imaju samo riječ na riječ, odnosno usmene optužbe protiv bivšeg premijera.

- Glavni državni odvjetnik sigurno neće bez čvrstih i konkretnih dokaza ništa pokretati protiv Sanadera, pa ipak je on bivši premijer. Ne smije si dozvoliti da Sanadera privede, podigne optužnicu, a onda bude odbačena. Pogledajte samo što se dogodilo u slučaju Bankomat - upozorava jedan član HDZ-a koji smatra kako i primjer zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pokazuje da korupciju nije tako lako dokazati. I protiv njega, kaže nam jedan HDZ-ovac, postoje mnoge kaznene prijave s konkretnim optužbama, ali nigdje nema Bandićeva potpisa koji bi sve to i dokazao. Ipak, u HDZ-u se nadaju da se Sanader neće izvući od kaznenog progona i da će, ako se već neće naći na optuženičkoj klupi zbog tog izvlačenja novca iz državnih poduzeća, odgovarati za porijeklo imovine.

Često se od HDZ-ovaca može čuti da je bivši premijer živio iznad svojih stvarnih mogućnosti.

A standard!?

- Pa pogledajte samo kakav je on standard imao. Zar je to mogao uz svoju premijersku plaću?! A jahta Malo vitra? Navodno je on pravi vlasnik - kažu neki HDZ-ovci.

Budući da glavni državni odvjetnik očito još nema dovoljno čvrstih dokaza na temelju kojih bi priveo bivšeg premijera ili podigao optužnicu, ne iznenađuje što svaki njegov potez ili izjava u HDZ-u izazivaju potrese. Jer, što je dulje u Saboru, odnosno na slobodi, postoji opasnost da im ugrozi vladajuću većinu.

Odmrznuti mandati

U HDZ-u su svjesni da je Sanader dao mig Bianci Matković za aktiviranje mandata i da ona to nikada ne bi napravila bez dogovora s njim.

- Podsjetit ću vas da je i Barišić zamrznuo svoj mandat kako bi se mogao vratiti u Sabor - upozorava nas jedan zastupnik HDZ-a koji, međutim, tvrdi da za sada nisu u panici jer Sanaderu uz Biancu Matković treba još pet ruku u Saboru da bi srušio Vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:27