STROGO ČUVANA TAJNA

HDZ mijenja taktiku za izborne jedinice: Imaju tri nova prijedloga

Jedina stvar koja je ista za sva tri modela jest da je Hrvatska i dalje podijeljena na deset jedinica

ZAGREB - Priča o izbornim jedinicama još je daleko od usuglašenog prijedloga koji u Saboru može dobiti potrebnu većinu. Umjesto jedne, kojom javnost barata tjednima, po novom su, doznajemo od visokog izvora u Ministarstvu uprave, na stolu tri kroja izbornih jedinica. Zajedničko im je tek da Hrvatska ostaje teritorijalno podijeljena na 10 jedinica. Ostali detalji novih karata izbornih jedinica strogo su čuvana tajna koja još nije objavljena niti svim koalicijskim partnerima.

Prugaste jedinice

- Kad se odlučimo za jedan prijedlog i usuglasimo ga s koalicijskim partnerima, izmjene Zakona o izbornim jedinicama idu na Vladu - to je sve što smo uspjeli doznati u Ministarstvu uprave. U HDZ-u, poučeni propalim pokušajem izmjena izbornih jedinica, više ne žele govoriti o tome, ali se nagađa da će konačna odluka biti donesena na sastanku svih partnera, daleko od očiju javnosti.

Partneri su na tu temu raspravljali i prošlog četvrtka u Ministarstvu uprave, kada su slušali o već poznatom prijedlogu s “prugastim” jedinicama: od mađarske granice do granice s BiH, odnosno od Jaruna do Kvarnerskih otoka, i ništa drugo nije im spominjano.

No, na tom sastanku nije bila “prva liga”. Umjesto šefa HSS-a Josipa Friščića bio je Damir Bajs, umjesto Milorada Pupovca Slobodan Uzelac. Ništa ne znaju ni u HSS-u, iako pojedinci ipak otkrivaju kako se unazad tjedan dana može čuti da “alternativa ipak postoji”.

Tri jaka kandidata

I HSS-u, naime, nije sjeo prvi prijedlog, pogotovo zbog treće izborne jedinice u kojoj bi se trebala kandidirati tri njihova asa: Josip Friščić, Damir Bajs i Marijana Petir.

U stranci postoji strah da njih troje, ma koliko im imena bila jaka, teško mogu za HSS osvojiti tri mandata u jednoj izbornoj jedinici, posebice nakon ovako “kompleksnog mandata”.

Strahuju da će ih propusti vlasti u kojoj sudjeluju koštati desetak posto glasova, a u vladajućoj koaliciji ima i mišljenja da se “nakon ovako lošeg mandata u kojem je malo toga učinjeno, treba računati s podbačajem i do 15 posto glasova”.

Međutim, HDZ od prekrajanja izbornih jedinica ne odustaje zbog straha da bi netko nakon provedenih parlamentarnih izbora mogao uložiti žalbu i srušiti rezultate. Sve ostalo što se prekrajanjem napravi bio bi samo plus.

Nadalje, u HDZ-u su uvjereni kako oko prekrajanja izbonih jedinica trebaju uvažavati samo primjedbe HSS-a i Kluba nezavisnih zastupnika. Jer, kažu, nacionalne su manjine svoju izbornu regulativu već dobile.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 22:30