ZAOKRET UDESNO

HDZ će za pobjedu na izborima mobilizirati i obitelj Tuđman

Dobijem li takav poziv, razmislit ću o njemu - odgovorio je dr. Miroslav Tuđman. Ankicu, udovicu prvog predsjednika, te kći Nevenku i sina Stjepana iz stranačkog je članstva izbrisao Ivo Sanader

ZAGREB - Dobijem li takav poziv, razmislit ću o njemu - odgovorio je jučer dr. Miroslav Tuđman , sin prvoga hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a, na pitanje hoće li se odazvati pozivu vodstva HDZ-a da njegova obitelj zajedno sa strankom obilježi 11. godišnjicu smrti Franje Tuđmana .

HDZ pod vodstvom Jadranke Kosor želi veliku pomirbu s obitelji utemeljitelja i prvoga hrvatskog predsjednika.

Ti su odnosi drastično narušeni tijekom vladavine Ive Sanadera , a kulminirali su kada su prije šest godina Ankica, Stjepan i Nevenka jednostavno izbrisani iz HDZ-a uz obrazloženje da nisu obnovili članstvo.

Ostavština osnivača

Posljednjih dana iz HDZ-a odnosno od njegove predsjednice dolaze sasvim drugačije poruke - trebamo se vratiti izvornim načelima i dovršiti povijesni posao ulaska u EU jer je to bila i nakana našeg osnivača Franje Tuđmana. Na očuvanje Tuđmanove baštine pozvao je prije nekoliko dana i Đuro Perica, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a, koji smatra da bi se stranka trebala vratiti korijenima desne demokršćanske opcije.

Predsjednica HDZ-a otkrila je kako je poslala i pismo obitelji Tuđman da im se pridruži na obilježavanju 11. godišnjice smrti Franje Tuđmana. Njegov sin Miroslav daje naslutiti da bi do pomirbe moglo doći. Iako tvrdi da on nije dobio nikakvo pismo iz HDZ-a, iz njegove se izjave “razmislit ću” daje iščitati da je tako nešto ipak moguće. Doduše, Miroslav Tuđman kaže i da on sigurno neće dobiti novu iskaznicu HDZ-a jer nikada niti nije bio član stranke. Hoće li njegova majka te brat i sestra prihvatiti nove stranačke iskaznice, nije odgovorio jer “ne želi govoriti u ničije ime”.

Srozan rejting

O povratku u HDZ-u i pružanju ruke pomirenja stranci koju je utemeljio njezin suprug Ankica Tuđman jučer nije mogla ništa reći jer, kako je poručeno iz Zaklade za djecu kojoj je još uvijek na čelu, “ima virozu pa nije raspoložena za izjave”. Premda se Sanader za razliku od nasljednice rijetko i samo prigodno sjećao Franje Tuđmana, i on je uoči izbora redovito pokušavao stranku skrenuti udesno kako bi privukao desne birače.

Činjenica je da HDZ uz sve afere koje ih prate, lošu gospodarsku situaciju iz koje nisu pronašli izlaz, iz mjeseca u mjesec gubi podršku birača. Njihov rejting je na oko 25 posto, dok je više od 10 posto birača neodlučno, a oko 8 posto odnose manje stranke desne orijentacije.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 12:39