UTRKA ZA VEĆINOM

HDZ blizu dogovora s DP-om?; Analitičar: ‘Sad se vidi se u kojem je točno trenutku ljevica propustila priliku...‘

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Andrej Plenković, Ivan Penava, Peđa Grbin, Zoran Milanović

 /Cropix

Ključni događaji

- Završen prvi krug pregovora između Domovinskog pokreta i HDZ-a

- Selak Raspudić potvrdila raskol u Mostu: Nino i ja ćemo u Saboru biti nezavisni zastupnici

- Vučemilović: SDP-u i nama na sastanak je došao Penava, HDZ-u danas ide Radić. To je jasna poruka

- Bartulica: DP neće odustati od svojih načela

- Izvor iz HDZ-a tvrdi: Sve je bliže dogovor, podršku će dati još dvoje zastupnika


NOVO 22:25 Politički analitičar Ivan Rimac smatra da je ta SDP-ova situacija – odustajanje od Zorana Milanovića kao mandatara i žurno konstituiranje Sabora – kompleksna iz tri razloga, piše N1.

- Prvo, upozorenje Ustavnog suda Milanovića tjera u poziciju da ne može prihvatiti mjesto mandatara bez ozbiljnog sukoba s pravosudnim tijelima. Drugo, izvjesno je da bi konstituiranje Sabora u ovom trenutku značilo ponovno postavljanje Gordana Jandorkovića za predsjednika Sabora. Time bi Milanović praktički izgubio važnu bitku i u slučaju da se angažira na mjesto premijera, privremeno mjesto predsjednika Republike u narednih 60 dana preuzeo bi netko iz HDZ-a. I treće, pokazalo se da je teško ostvariva antihadezeovska koalicija na kojoj je inzistirao SDP, objašnjava Rimac.

O tome hoće li Grbin ostati na čelu SDP-a.

- To će odlučiti tijela stranke, ali mislim da do toga neće doći barem do završetka europskih izbora. Tek najesen može doći do nekog ozbiljnog sastanka u SDP-u gdje će raspravljati o budućem vodstvu, kaže.

Na pitanje je li SDP-u za pobjedu na izborima ipak nedostajalo partnerstvo s Možemo!, Rimac kaže da dijelom jest tako, ali da to nije jedini razlog.

- Mislim da je hype nakon prosvjeda na Markovom trgu trebalo vrlo brzo formalizirati predizbornom suradnjom među strankama, ali i planom suradnje u postizbornom procesu, zaključio je.


21:30 Insajderski izvještaj iz SDP-a, u stranci kipti nezadovoljstvo: Grbin sve radi po svom! Milanović? Dojadio nam je.‘

Više pročitajte OVDJE.


20:50 Peđa Grbin je tijekom večerašnjeg gostovanja na N1 televiziji govorio o tijeku pregovora za skupljanje saborske većine.

Opširnije pročitajte OVDJE.


20:05 - Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Pošto im i s njima nedostaje ruku, priča se da će im podršku dati Vesna Vučemilović i Marijan Pavliček - rekao je izvor iz HDZ-a za 24sata.

Pavliček bio jučer na pregovorima između Mosta i DP-a te je prije sastanka rekao:

- Ovo je službeni sastanak kolega Mosta, Suverenista i Domovinskog pokreta. Idemo razmjeni mišljenja, vidjeti što i kako, pa ćemo vidjeti dalje.


19:20 Otkrivamo HDZ-ov novi plan za većinu, nazire se rješenje za glavni problem.

Više pročitajte OVDJE.


19:18 Kandidatkinja za premijerku stranke Možemo Sandra Benčić bila je gošća Newsrooma N1¸televizije u kojem je razgovarala o postizbornim koalicijama i o tome kolike su šanse ljevice da skupi parlamentarnu većinu.

- Sad se gleda postoji li 76 ruku koje će konstituirati Sabor i nakon toga donošenje ključnih odluka oko kojih smo se svi slagali da ih treba donijeti. Micanje Ivana Turudića, ukidanje lex AP-a, mijenjanje zakona o izbornim jedinicama. Donekle je točno da prema sadašnjem zakonu ne možemo smijeniti Turudića bez prijedloga koji stiže iz Vlade, ali kada imate 76 ruku, možete dodati stavku da se na inicijativu Sabora može otvoriti rasprava o opozivu glavnog državnog odvjetnika, rekla je Benčić.

Također, kaže:

- Mi ne bismo s ovima, s onima, ovakvi su, ovakvi su’, zvuči kao neka vrsta izvlačenja iz toga da se sad maksimalno napravi ono što se sad može i spriječi dolazak HDZ-a na vlast. Oni koji pregovaraju s HDZ-om, ne žele skinuti HDZ s vlasti. Sad je pitanje hoće li stranke koje su se borile protiv korupcije u proteklom mandatu i program zasnivale na tome, sad ne napraviti barem taj prvi korak konstituiranja Sabora, a da bi zaustavili ono protiv čega su se borili, rekla je i kazala da je Možemo jasno rekao na što su spremni, a na što nisu.

- Naravno da komuniciramo s Peđom Grbinom svakodnevno. Situacija je još uvijek otvorena, još uvijek se čeka kako će se pozicionirati Most i Suverenisti i manjine. Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić su svakako rekli da neće ići s HDZ-om i spremni su podržati konstituiranje Sabora. Ne možemo odgovarati za druge stranke, ali bi bilo jako dobro da svi koji su na liniji borbe protiv korupcije, da konstituiramo Sabor, kazala je.

Za kraj kaže da je Možemo jasno iskazao što želi podržati.

- Unutar toga smo spremni napraviti sve, podržati sve inicijative koje idu prema tome da HDZ ne dođe na vlast. Zasad postoji volja na ljevici i centru, još ne vidimo kako će se postaviti manjine i kako će se postaviti Most. Nemojte zaboraviti da bi situacija bila mnogo drugačija da birači nisu imali opciju s ljevice koja nije bila u toj koaliciji. Za neke je dolazak Zorana Milanovića u kampanju značio motivaciju, ali za neke nije. Ispalo je dobro da ljevica ide u dva bloka i da mnogi glasovi nisu propali, zaključila je.


19:10 Žarko Puhovski se osvrnuo na početak pregovora o formiranju nove vlade i najavio što očekuje u danima pred nama.

- Milanović je bio gromobran oko kojeg su se mogli okupljati, ali je otišao dovoljno desno da je prihvatljiv.

Više pročitajte OVDJE.


18:48 - SDP-ov veteran Zlatko Komadina komentirao je pokušaje da Rijeke pravde sastave parlamentarnu većinu.

- Gledajte, dobar dio stranaka s kojima pregovaramo ne želi Milanovića. Samim tim gubite većinu. Pregovarati se treba sa spoznajom da ćete uvijek nečime biti nezadovoljni, da ne možete sto posto ostvariti svoje ciljeve. Svi bi trebali podržati manjinsku vladu SDP-a, osim Domovinskog pokreta, jedino je tako moguće uspjeti, a to je previše njih koji su u međusobnim antagonizmima. Ono što je najvažnije, trebalo bi odvojiti priču izbora parlamenta i mandatara, a ovdje su se pomiješale kruške i jabuke, kaže Komadina.

Na pitanje bi li se on odrekao Milanovića odgovara:

- Nisam niti dogovarao niti pregovarao. Evo, neki se već polako rasipaju. U Mostu nije najbolje zdravlje, koliko vidim. Novi izbori ne bi ništa promijenili, ionako ih neće biti, zaključio je.


18:15 Bivši SDP-ovac Rajko Ostojić govorio je o predizbornom planu Zorana Milanovića koji se odnosio na Možemo! te izrazio sumnju u formiranje tehničke vlade.

Više pročitajte OVDJE.


18:10 U Briefingu Jutarnjeg lista gostovao je Robert Podolnjak koji je iznio svoje viđenje trenutne situacije na hrvatskoj političkoj sceni te otkrio za koga misli da bi mogao biti mandatar i kako bi izgledala nova vlada.

Više pročitajte OVDJE.


17:18 Premda je prema neslužbenim informacijama koje je objavio RTL, Domovinski pokret zainteresiran za četiri ministarstva, što su navodno već i komunicirali HDZ-u, iz HDZ-a to demantiraju.

- Plasiraju se netočne informacije o ‘podjeli ministarstava između HDZ-a i DP-a’ i ‘imenima budućih ministara’. Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade tijekom održanih konzultacija, rekao je HDZ-ov Marko Milić, piše N1.

Podsjetimo, ranije je objavljeno da prema preliminarnim razgovorima DP zanimaju Ministarstvo kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša, što smatraju da treba izdvojiti iz gospodarstva kao i da demografija i useljeništvo trebaju zasebno ministarstvo.

Kao potencijalna ministarska imena spominjala su se Zlatko Hasanbegović za kulturu, Slaven Dobrović, bivši Mostovac kao ministar zaštite okoliša, što je i bio u Vladi 2015. (tada je bio ministar Okoliša i energetike) te Mario Radić kao ministar demografije.


17:05 Predsjednik Primorsko goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da je ta politička stranka nezadovoljna brojem izborenih mandata u Saboru koalicije IDS-PGS-UK, ali da je zadovoljna brojem glasova birača.

Vasilić je rekao da su očekivali da koalicija ostvari tri saborska mandata, te da PGS ima svog saborskog zastupnika. Ova koalicija dobila je dva mandata, a u Sabor idu dva kandidata IDS-a, pri čemu je Vasilića, drugog na kandidacijskoj listi, prestigao IDS-ov Loris Peršurić, temeljem preferencijskih glasova birača,

Vasilić je ustvrdio da raste podrška birača regionalnim političkim opcijama, što je dobra podloga za sljedeće lokalne izbore. No, istaknuo je, zbog izbornog zakona i razgraničenja izbornih jedinica, regionalne stranke su u nepovoljnijoj situaciji u odnosu na velike nacionalne stranke, pa im za osvajanje jednog saborskog mandata treba znatno više glasova.

Ocijenio je da je najizglednije da se parlamentarni izbori ponove jer smatra da će se HDZ teško dogovoriti s Domovinskim pokretom. S druge strane, rekao je, ako bi SDP i partneri uspjeli sastaviti manjinsku tehničku vladu, ona bi bila kratkotrajna.

Predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić istaknuo je da regionalne stranke u izbornim utakmicama više od 20 godina igraju izrazito neravnopravno, zbog pogodovanja izbornih zakona velikim strankama. Nije dobro da je u Sabor ušlo samo pet saborskih zastupnika građanskih stranaka liberalnog centra, jer su oni jedini između HDZ-a i SDP-a, rekao je Boras Mandić.


16:55 Davor Matijević, šef splitskog SDP-a ogorčen je ponašanjem predsjednika stranke: ‘Grbin nam ništa ne govori, sve radi po svom. A tek ove njegove poslanice...‘

Više pročitajte OVDJE.


16:25 Dalija Orešković reagirala je na nes(p)retan izbor riječi Ivana Anušića: ‘Jeste li već eliminirali Srbe ili ćete nakon konačnog rješenja?‘

Više pročitajte OVDJE.


15:02 Kako RTL neslužbeno doznaje, Domovinski pokret zainteresiran je za četiri ministarstva, što su već i komunicirali HDZ-u.

U preliminarnim razgovorima zanimaju ih ministarstvo kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša, što smatraju da treba izdvojiti iz gospodarstva kao i da demografija i useljeništvo trebaju zasebno ministarstvo.

Kao potencijalna ministarska imena spominju se Zlatko Hasanbegović za kulturu, Slaven Dobrović, bivši Mostovac, kao ministar zaštite okoliša, što je i bio u Vladi 2015. (tada je bio ministar Okoliša i energetike) te Mario Radić kao ministar demografije.

Nitko od aktera pregovora ne govori da je podjela ministarstava gotova stvar, nego i dalje dio pregovora, koji će se, kako nam je neslužbeno rečeno, nastavit u nedjelju ili ponedjeljak.


14:44 Dalija Orešković komentirala je vijest o završetku prvog kruga pregovora HDZ-a i SDP-a i Anušićevu izjavu da se ‘ide prema konačno rješenju.

- I, jeste li već eliminirali Srbe ili ćete to nakon što se do konačnog rješenja stigne?, poručila je kratko na X-u.

Podsjetimo, Anušić je nakon pregovora komentirao da je ova faza pregovora osjetljiva.

- Drugi krug pregovora je krajem tjedna, najkasnije u ponedjeljak. U svakom slučaju, idemo prema konačnom rješenju - rekao je Anušić.


14:42 Predsjednik stranke Centar Ivica Puljak kazao je u srijedu da za sada 57 zastupnika podržava ideju o konstituiranju antikorupcijske većine koja bi donijela tri zakona, ukinula takozvani lex AP, promijenila izborni zakon i smijenila glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, prenosi HRT.

- Ideja je da se što je moguće prije konstituira Sabor, da se stvori antikorupcijska većina koja će donijeti tri zakona, to su ukidanje lex AP, smjena Ivana Turudića i promjena izbornog zakona. To će biti platforma za daljnje razgovore i daljnji smjer, kazao je Puljak nakon sastanka partnera iz koalicije Rijeke pravde koji se održao u središnjici SDP-a.

Dodao je da tu ideju zasad podržava 57 zastupnika, koalicija Rijeke pravde, Možemo!, Matija Posavec, IDS i Fokus, a da manjine stoje po strani i čekaju rasplet događaja.

Puljak je pozvao sve kojima je stalo do toga da HDZ treći put ne dođe na vlast da se pridruže toj ideji, da se prestane s ultimatumima tko s kim može i tko s kim ne može jer je "sada važno da se svi ujedinimo oko ideje da HDZ treći put ne dođe na vlast".

- Ako je Domovinskom pokretu stalo do toga da HDZ treći put ne dođe na vlast i ne nastavi s korupcijom, kao što je dosad radio, onda će se pridružiti toj ideji da se sve odluke prenesu u Sabor i Sabor zaista postane tijelo koje odlučuje. Pozivam ih da prestanu s ultimatumima i pridruže se toj ideji, rekao je Puljak.

Dodao je kako nema razloga da se tome ne pridruži i Most poručivši mu kako je sada vrijeme da se izjasne o toj ideji bez obzira na turbulencije unutar stranke.

Nakon promjene zakona i smjene Turudića, poručio je, razgovaralo bi se o sljedećim koracima, sastavljanju vlade, mandataru i drudim stvarima pri čemu je ideja da Zoran Milanović bude mandatar ostavljena po strani.

- Kao što smo protekle četiri godine u Saboru radili i govorili te govorili u kampanji, probat ćemo formirati antikorupcijsku većinu, rekla je nakon sastanka predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš. Kao odgovorni i ozbiljni ljudi trebamo donijeti odgovorne i ozbiljne odluke, poručila je.

Ona smatra da stvari mogu biti jednostavne tako da se formira saborska većina i donesu tri odluke (Turudić, lex AP i izborni zakon), a onda, kaže, dalje su "slatke brige ili teške brige".

- Ili si u antikorupcijskom bloku kontra HDZ-a ili si s HDZ-om, nema treće opcije, naglasila je Mrak Taritaš i zaželjela sreću onima koji žele HDZ po treći put dovesti na vlast. "HDZ je svaki put svoje koalicijske partnere pojeo", upozorila je.

Iako se manjinci uvijek drže po strani, Mrak Tartiaš drži da bi i oni trebali biti u antikorupcijskom bloku.

Dalija Orešković (SSIP) naglasila je pak da je Sabor taj koji može manje-više sve, mijenjati zakone pa i Ustav.

- Ovoga je trena pitanje postoji li taj Sabor koji će voditi bitku za Hrvatsku, tako ja vidim sve ove pregovore, rekla je.

Svjetonazor u ovom trenu nije prioritet jer pozivanje na svjetonazore dovodi HDZ treći put na vlast, rekla je i poručila kako bi mogla prihvatiti, primjerice, mandatara iz Mosta ili DP-a jer joj je prioritet micanje HDZ-a.

Na sastanku u SDP-u dogovoreno je također da u pregovorima sudjeluju predstavnici koalicijskih partnera SDP-a, kako će tko biti na raspolaganju.


14:18 Iz Domovinskog pokreta su se oglasili priopćenjem o tijeku pregovora o sastavljanju hrvatske vlade

- Jučer i danas Domovinski pokret obavio je prvi krug pregovora, s SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om.

Svi razgovori prošli su u vrlo konstruktivnom tonu. Razmijenili smo stajališta i poglede o različitim temama, razmotrili moguće poteze i rješenja, a svi s kojima smo pregovarali predočili su nam i broj zastupnika koji ih podupiru za sastavljanje Vlade.

Domovinski pokret ponovio je stajalište prema kojemu ne može biti dio većine koju bi činili SDSS i Možemo. Od te pozicije u pregovorima ne odustajemo. Osim toga, vrlo smo jasno istaknuli svoja programska načela koja predstavljaju temelj za moguću suradnju.

Domovinski pokret dobio je povjerenje velikog broja birača koji mogu biti sigurni da ćemo to povjerenje opravdati čvrsto i dosljedno inzistirajući na našim načelima. Cilj nam je sigurna i prosperitetna Hrvatska.

Pregovori će se nastaviti idućih dana, a u međuvremenu obavit ćemo konzultacije s članovima Predsjedništva i Domovinskog odbora te ćemo ih izvijestiti o tijeku pregovora kao i o trenutnim pregovaračkim pozicijama. O budućim koracima Domovinski pokret na vrijeme će obavijestiti medije i hrvatsku javnost, zaključuje se u priopćenju.


13:24 Zastupnik EU parlamenta Mislav Kolakušić gostovao je u N1 studiju kod Igora Bobića u Bruxellesu gdje je komentirao nedavne parlamentarne izbore i skorašnje europske.

Kolakušić je izjavio da se opet kandidirao jer “ako se želite baviti politikom morate izlaziti na sve izbore i obuhvatiti što više mandata jer samo s mandatom možete djelovati”.

“Ja sam daleko najpopularniji hrvatski političar u EP-u u povijesti. Ono što ja govorim to vidi nekoliko milijuna ljudi. Većina onoga što govore ostali političari su neke isprazne fraze i ponavljanja”, rekao je.

Ističe da je bio prvi u vrijeme “covid-idiotizma” koji je upozoravao na lažne znanstvenike.

“Sada imamo borbu između dva svijeta, lijevo i desno ne postoji. Imamo globalizam i suverenizam. Globalizam želi maknuti nacionalne države i njihove tradicionalne vrijednosti, ukinuti granice, sve moguće rodove, obitelji i sve što može. I postoji suverenizam koji želi da obitelj bude čvrstoća svakog uređenja, nakon toga selo, grad i država”, istaknuo je.

“Što je danas lijevo i desno? Lijevo se nekada borilo za radnike, a danas se zalaže za promjene spola. Nisam vidio nijednu lijevu stranku koja je išta govorila o umirovljenicima, to onako spomenu. Znači imamo borbu normalnog protiv nenormalnog”, naveo je.

Za sebe kaže da se promijenio otkad je u EP-u.

“Ljudi žele slušati o ustašama i partizanima, što je bilo 1941. i to je ono što zanima dio birača, a tek sporedno je život u uređenom društvu i uređenom društvu. Ja i dalje pričam ono o čemu smatram da je bitno”, rekao je Kolakušić.


12:57 Gradonačelnik Splita Ivica Puljak još je jednom pozvao da se stvori antikorupcijska većina, koja će donijeti tri zakona - ukidanje lex AP, smjena Turudića i promjena izbornog zakona, prenosi N1.

"To bi bila platforma za daljnji smjer. Pozivamo sve one kojima je stalo do toga da HDZ treći put dođe na vlast, neka se pridruže toj ideji i neka svi prestanemo s ultimatumima. Bitno je da se svi ujedinimo kako HDZ ne bi treći put došao na vlast. To bi značilo sve kojima je stalo da HDZ treći put ne dođe na vlast. Vrijeme je da se svi izjasne oko te ideje", kazao je Puljak i dodao:

"Ako je Domovinskom pokretu stalo do toga da HDZ ne dođe na vlast i ako mu je stalo do borbe protiv korupcije, pridružit će se toj ideji."

Kazao je da zasad postoji podrška 57 zastupnika ovoj ideji.

"Rijeke pravde, gospodin Posavec, IDS, Fokus... Sad je vrijeme i da se Most izjasni oko ove ideje. Što se manjina tiče, stoje po strani i čekaju rasplet događaja. Ako imamo određen broj zastupnika koji su za antikorupcijsku većinu, u interesu im je da se konstituira ova većina. Nakon što se uvedu tri spomenuta zakona, razgovarat će se o idućim koracima."

Što se Zorana Milanovića kao mandatara tiče, kazao je da će se njega zasad držati po strani. Uz to, tvrdi da je predsjednik pomogao, a ne odmogao uključivanjem u izbore. Što se pak tiče samih izbora, nije potpuno zadovoljan rezultatima.


12:55 Dario Zurovec iz Fokusa u N1 Studiju uživo sa Sandrom Križanec komentirao je situaciju kojoj svjedoči pri pokušajima sastavljanja nove vlade.

Dojam je da su HDZ i Domovinski pokret jako blizu konačnog dogovora o partnerstvu. Fokus je odmah odbacio takvu ideju uz objašnjenje da birači ne žele njihovu koaliciju s HDZ-om. No, telefon mu ne prestaje zvoniti...

"Bilo je puno gore prije četiri godine, kad su me nazivali žetonom... Ovo mi je dječja igra u odnosu na to."

Komentirao je navodnu svađu s šefom stranke Davorom Nađijem.

"Ni s kim se ne svađam. Bio sam 14. na listi i probio sam se do Sabora. Birači su me nagradili. A što dalje? Treba razgovarati. Kad pogledate moju retoriku, uvijek sam za dijalog. Treba sjesti, popričati i pronaći rješenje", rekao je.

Vratio se na temu "zvonjave telefona" i otkrio da se jedino nije čuo s predstavnicima manjina.

"Prihvatljiv mi je razgovor sa svim ljudima jer sam slobodnog i liberalnog svjetonazora. Ali, jedno je priča, drugo je podrška. Podrška je drugačija stvar", naglasio je Zurovec i spomenuo da mu je SDP ipak bliži.

Po onome što je čuo u obraćanju ministra obrane Ivana Anušića, vjeruje da će se Domovinski pokret prikloniti HDZ-u, odnosno, da pregovori idu u dobrom smjeru. Ali, tu vladu ne bi podržao.

"Gdje je tu garancija obračuna s korupcijom ili reizbora glavnog državnog odvjetnika? Ne znamo ni tko će biti kandidat za premijera, upitnika je hrpetina. Lijevi blok je puno direktniji, bez obzira na mane i probleme", rekao je.


12:52 - Ivan Anušić potvrdio je riječi Marka Milića da pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta idu u dobrom smjeru.

- Ova faza pregovora je osjetljiva, drugi krug pregovora je krajem tjedna, najkasnije u ponedjeljak. U svakom slučaju, idemo prema konačnom rješenju - rekao je Anušić.

image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix
image

Tomo Medved

Damjan Tadic/Cropix

12:40 HRT-ov novinar Šime Vičević javlja za podnevni Dnevnik HTV-a kako su nešto nakon 9 sati viđeni članovi pregovaračkog tima HDZ-a, između ostaloga Ivana Anušića, Tomu Medveda i Marka Milića.

- Nakon ostvarenih inicijalnih kontakata i prvih razgovora, sada se ulazi definitivno u fazu ozbiljnijeg pregovaranja oči u oči za istim stolom dva pregovaračka tima. Svakako treba reći da se HDZ u ovim razgovorima postavlja kao tzv. senior partner koji je ostvario relativnu pobjedu na izborima i osvojio 61 mandat. S druge strane tu je Domovinski pokret s 13 osvojenih mandata, ako u konačni broj ne ubrojimo Mislava Kolakušića koji je rekao da neće ni s HDZ-om ni s SDP-om, rekao je novinar.

- Znamo da je Domovinski pokret postavio neke svoje zahtjeve, među ostalim i deratifikaciju Istanbulske konvencije, međutim Andrej Plenković još sinoć je rekao da od toga ništa i da su o tome već obavijestili Domovinski pokret. Drugi mogući kamen spoticanja je SDSS, kao što znamo i Domovinski pokret to stalno komunicira da ta stranka ne želi u koaliciju s SDSS-om. Međutim moguće rješenje nameće se i ono bi bilo da SDSS ne participira izravno u vladi, nego da pruža potporu iz Sabora. Kao što je i sam Ivan Penava jučer rekao, on to ne može spriječiti, tako da je ta opcija svakako na stolu. Među ostalim i Andrej Plenković također tvrdi da su u nekim prošlim parlamentarnim praksama postojali takve modaliteti, dakle nije to scenarij koji je nemogući gledati i u ovom slučaju, dodao je Šime Vičević.


12:35 Završen je prvi krug pregovora između Domovinskog pokreta i HDZ-a, koji je danas održan u Banskim dvorima, potvrđeno nam je u HDZ-u.

- Danas je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i vođen je u pozitivnom i partnerskom ozračju. Razmotrena su ključna područja i teme potencijalne suradnje. U idućim danima održat će se novi sastanak predstavnika dviju stranaka radi mogućeg formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade - poručio nam je Marko Milić iz HDZ-a.


12:33 Danas se sastala i koalicija Rijeke pravde. Predstavnici stranaka na čelu s SDP-om nadaju se da će na kraju ipak oni biti ti koji će uspjeti okupiti parlamentarnu većinu, prenosi HRT.

- Mislim da još svi zajedno moramo razgovarati, ništa još nije gotovo, vidjet ćemo kako će se politička situacija rasplesti, kazala je Dalija Orešković, "DO i SIP".

- Nada umire zadnja, mislim da ima šanse ako se svi budu držali onoga što su govorili u kampanji, onoga što su govorili četiri godine dok smo bili u opoziciji, rekao je Krešo Beljak, HSS.

- Ova faza je gotova, idemo odraditi ozbiljni sastanak, ljudi se sjednu i dogovore i traže rješenja, a na kraju svega će se brojiti mrtvi, kazala je Anka Mrak Taritaš, Glas.


12:15 Kako prenosi HRT, Hrvoje Zekanović u Studiju 4 rekao je da se svaki dan situacija oko pregovora o sastavljanju parlamentarne većine sve više i više raspetljava.

- Jedino tko može sastaviti hrvatsku Vladu je ova naša platforma, okupljena oko HDZ-a, gdje je i moja Hrvatska demokršćanska stranka, kazao je.

U emisiji Studiju 4 na HTV-u gost je i Marijana Puljak. Što se tiče sastavljanja Vlade, rekla je da su podjednake šanse da se "klatno okrene na jednu i drugu stranu" te je odgovorila Zekanoviću da HDZ nije apsolutni pobjednik izbora, već relativni.

- Svi oni koji su ranije govorili da su protiv HDZ-a, protiv HDZ-ovog načina upravljanja ovom državom, protiv korupcije, klijentelizma koji je zavladao svim razinama ovog društva, ako se ujedine i stanu na stranu toga da žele spasiti Hrvatsku od nastavka korupcije i klijentelizma, onda nas ima više. Ali, tek sada počinju ozbiljni razgovori i vidjet ćemo što ti ozbiljni razgovori donose i koji interesi se sada bude nakon izbora, kazala je.


11:37 Šef Mosta Božo Petrov održao je pressicu na kojoj je govorio o raskolu u stranci.

- Žao nam je što nećemo svi ići na toj listi. Probali smo... Ne mislim da je pukla stranka. Dvoje kolega odlučili su na takav način napraviti izbor, oni će djelovati samostalno, a nadam se da ćemo surađivati u Saboru, rekao je Petrov.

VIše pročitajte OVDJE.


11:24 - HDZ je na društvenoj mreži X objavio novi status u kojem još jednom ističu kako im iz SDP-a nije stigla čestitka nakon izbora te najavljuju kako će sastaviti Vladu. Status su objavili uoči početka pregovora s DP-a koji su krenuli u 10 sati.

- Vladu sastavljaju pobjednici, a ne gubitnici. Malo mi je i žao SDP-a; umjesto da nam čestita, koprca se u deluzijama. Narod je rekao svoje, jasno poručio kome želi opet povjeriti upravljanje . Kao izborni pobjednik i ozbiljna i odgovorna stranka s puno iskustva u vođenju pregovora, HDZ će zajedno s partnerima 3. put zaredom sastaviti saborsku većinu i Vladu RH. I to, uvjeren sam, vrlo brzo - jer zemlji trebaju stabilnost, sigurnost & nastavak rasta i razvoja. Moramo što prije prionuti poslu, napisali su u HDZ-u.


10:49 - SDP-ova Mirela Ahmetović se oglasila statusom na X-u u kojem se zapitala kako je moguće da su stranački pregovori o eventualnom partnerstvu HDZ-a i Domovinskog pokreta odvijaju u Banskim dvorima.

- Zašto se stranački pregovori održavaju u zgradi Vlade? Trenutni premijer je u tehničkom mandatu, stranački pregovori mogu se voditi u stranačkim prostorijama ili eventualno u Saboru. To je još jedan pokazatelj kako HDZ sebe poistovjećuje s državom, napisala je Ahmetović.


10:47 - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića. Marija Selak Raspudić se tim povodom obratila javnosti.

- Jučer je bio težak dan, iz poštovanja prema kolegama iz Mosta, odučila sam pričekati s obraćanjem kako bi u miru predali listu za EU parlament. Počele u kružiti netočne priče. Sazvala sam presicu kako bih rekla što se točno dogodilo. Oni su obaviješteni što ću reći, iz poštovanja zbog naše dugogodišnje suradnje. Do razilaženja nije došlo zbog liste za EU parlament, nego razmirice oko same kampanje. Lista za EU parlament je samo jedan događaj i činjenice da se mi na njoj ne nalazimo je izašla na vidjelo, i to je povod za rasvjetljavanje ove situacije. bilo mi je ponuđeno da nosim listu za EU parlament. I Miletiću je bilo ponuđeno da bude na listi, a s obzirom na činjenicu da se on od mene ogradio, mislim da nije primjereno da nosim zajedničku listi. Stavljam integritete i princip ispred bilo kojih fotelja, ja sam odustala od nošenja liste za EU parlament, rekla je Selak Raspudić.

Više pročitajte OVDJE.


10:16 - Nezavisni kandidat za Europske izbore Ladislav Ilčić je za HRT komentirao pregovore o sastavljanju nove Vlade. Iličić kaže da lijeva vlada ne bi mogla funkcionirati te da su HDZ i DP jedina realna opcija za Hrvatsku.

- Ovo što zagovara Most, da bi oni sa SDP-om riješili pitanje korupcije, meni djeluje vrlo neuvjerljivo. Plus uz to moram reći da je pitanje kako bi ta nekakva lijeva vlada uopće funkcionirala, zato što ovi koncepti koje nude SDP, pogotovo Možemo!, su u drugim europskim zemljama pokazali strašne rezultate. Njemačko gospodarstvo, koje je bilo najjače europsko gospodarstvo, jako trpi, izgleda da će se i koalicija raspasti, izgleda da će liberali izaći, znači koalicija koja je napravljena od socijalista i zelenih. Znači, oni imaju nerealan pristup gospodarstvu. Oni samo pričaju, kao i naši socijalisti, kome bi oni dali novac. Ali ništa ne kažu gdje bi skupili taj novac, kako bi zaradili taj novac, kako će se gospodarstvo razvijati, i to jednostavno tako ne funkcionira. Pa svaki čovjek i u svojem osobnom budžetu zna da je jedna stvar, kako želimo trošiti novac, ali taj novac prvo treba zaraditi. I tu je temeljni problem, tako da mislim da ta lijeva koalicija nikako nema smisla, i bez obzira što ja mislio o HDZ-u i Domovinskom pokretu, mislim da je jedina realna opcija danas za Hrvatsku, da oni stvore vladu, rekao je Ilčić za HRT.


09:45 - Mostov Marin Miletić se oglasio na Facebooku statusom u kojem citira Bibliju i kaže ‘da će sve biti dobro‘.

- Nikome dobri Bog ne daje niti jednog grama tereta da nosi više nego li može nositi. A oni koji se pouzdaju u Njega, slomiti se nemogu. Ta ne ovisi naš pad, naše lomljenje o ljudima, jer ili stoji ili pada - stvar je Gospodina, govori Riječ Božja u Bibliji.

Uvjeren sam, bit će dobro, napisao je Miletić na Facebooku.


09:19 - HDZ-ov Damir Habijan je u HRT-ovoj emisiji ‘U mreži Prvog‘ govorio o pregovorima za sastavljanje Vlade. Istaknuo je da je važno formirati Vladu u što kraćem roku, kao i da će se nastaviti suradnja s manjinama.

- Preliminarni razgovori s Domovinskim pokretom su već obavljeni, kao i s predstavnicima nacionalnih manjina, a službeni pregovori će početi danas, rekao je Habijan i dodao kako će Domovinski pokret danas službeno početi razgovore s HDZ-om.

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) se osvrnula na pregovore Domovinskog pokreta sa SDP-om i s HDZ-om.

- Ono što je meni osobno privuklo pozornost je činjenica da je jučer na sastanku sa SDP-om i na sastanku s nama bio gospodin Penava, a danas će na sastanku s HDZ-om biti Mario Radić. To je vrlo jasna poruka - koje razgovore su shvatili ozbiljno i kojima su pristupili ozbiljno, a koje rade tek toliko "pro forma", dodaje Vučemilović i ističe da je najizglednije da novu Vladu čine HDZ i DP.

Više pročitajte OVDJE.


09:01 - Stjepo Bartulica (DP) je HRT-u rekao da u 10 sati u Banskim dvorima započinju razgovori Domovinskog pokreta i HDZ-a.

- Mi ćemo jutros imati prvi krug pregovora s HDZ-om. Domovinski pokret neće odustati od svojih načela. Ja sam oprezni optimist, međutim naglasit ću da Domovinski pokret neće odustati od ključnih načela. Naši građani su poslali poruku, žele ipak promjene, ne "business as usual" kao do sada. Znamo da gospodin Plenković u zadnjih osam godina se navikao na prilično komotnu poziciju. To se sad mijenja i svi će se trebati prilagoditi novim okolnostima. Meni je neprimjereno da pojedinci s ljevice nama dijele lekcije i dociraju što bi trebali činiti. To je štetno i za njih, ne ulijeva povjerenje, kao da ne shvaćaju realnost, rekao je Bartulica.


08:34 - Politički analitičar Krešimir Macan je sinoć za RTL govorio o raskolu u Mostu. Kaže da su Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić najpoznatiji ljudi u Mostu uz Nikolu Grmoju te ih neće biti lako zamijeniti. Ipak, Macan smatra da njihov odlazak nije iznenađenje, već je bio samo pitanje vremena.

- Oni su obrazovaniji od ostatka ekipe u Mostu, intelektualci su širokog spektra i mogu ići na bilo koju funkciju bez problema. Onda ova sekta koja je okupljena oko Grmoje i Petrova ne može to kontrolirati, njima je lakše kontrolirati ovo malo sa strane što imaju. Bilo je to pitanje vremena. Možda Miletić nije htio imati konkurenta za preferencijalno glasanje za ulazak u Europski Parlament. On je vjeroučitelj, on više paše u taj “core” Mosta gdje su Petrov i Grmoja. Oni su puno širih pogleda, za razliku od te uske jezgre Mosta. Oni će se radije držati skupa nego da ih netko propitkuje. Oni su poznati po zatvorenosti, rekao je Macan.


07:33 - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.

Više pročitajte OVDJE.


07:22 - Domovinski pokret je jučer počeo službene pregovore s SDP-om, a danas je na redu i početak njihovih pregovora s HDZ-om.


05:19 - Nakon što je listu za EU parlament u utorak, gotovo pred sam kraj predviđenog roka, predao DIP-u i Most, koji na ove izbore izlazi s Hrvatskim suverenistima i HSP-om, čelnik Mosta Božo Petrov nije htio komentirati nagađanja o raskolu unutar stranke i odlasku bračnog para Raspudić. Petrov predvodi listu, a slijede Zvonimir Troskot, Dominik Klemenčić (Suverenisti), Željko Glasnović (HSP), Nikola Grmoja, Petra Mandić, Kristina Jerčić, Ivan Vidović, Kristina Bakula, Anamarija Jurković, Željka Ilijaš Baričević te Marin Miletić. O navodnom raskolu unutar stranke i odlasku bračnog para Raspudić, o čemu su tijekom utorka procurile neslužbene informacije, a upravo zbog navodnog neslaganja prilikom slaganja liste za europske izbore i sukoba s Miletićem, Petrov nije htio govoriti. O svemu će, najavio je, sutra i to nakon što Marija Selak Raspudić ispriča svoju stranu priče.

Marija Selak Raspudić održat će u 10.30 sati konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru u vezi s predajom lista za izbore za Europski parlament.

Predsjednik Mosta Božo Petrov održat će konferenciju za medije u 11.30 sati.


05:18 - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu navodno je završila raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

U Mostu informacije o raskolu zasad nisu ni potvrdili niti demantirali.

Više pročitajte OVDJE.


05:16 - Zanimljiva lista formirana je na političkom centru: IDS je za europske izbore okupio blok regionalnih stranaka, stranaka centra, SDSS-a te još nekih nacionalnih manjina. IDS-ovac Valter Flego na predstojećim izborima pokušava reprizirati uspjeh iz 2019., kada je osvojio mandat u Europskom parlamentu također u širokoj koaliciji IDS-a, PGS-a i manjih nacionalnih stanaka.

Navedena predizborna koalicija izaziva dodatnu pažnju javnosti nakon što su se pojavile spekulacije da je riječ o konturama nove političke grupacije koja bi u budućnosti možda mogla biti partner HDZ-u na nacionalnoj razini, odluči li HDZ odustati od DP-a kao koalicijskog partnera u Vladi, napraviti sanitarni koridor prema krajnjoj desnici i formirati Vladu HDZ-a i stranaka centra i nacionalnih manjina.

Više pročitajte OVDJE.


21:45 Domovinski pokret predao je liste za EU parlament pri čemu je Ivan Penava naglasio da se nada da će prvi put postati europarlamentarna stranka, predvođeni kandidatom Stjepom Bartulicom.

Upitan o ishodima današnjih razgovora s SDP-om i Mostom, Penava je rekao da su razgovori bili vrlo dobri.

"Ovo je prvi krug, razgovori su bili kolegijalni, uljudni i razumni oko nekih mogućih razvoja situacija i dobri s obzirom na različitosti s SDP-om u raznim opcijama". Naglasio je da je cilj pronaći najoptimalniji put za dobrobit građana te da je to njihova obaveza prema biračima.

"Jasno smo komunicirali što nam je prihvatljivo, a što nije, o tome ovise daljnji razgovori, uvažavajući sve partnere, jer naši birači ne zaslužuju da od toga odustajemo. Bilo kakvo silovanje ili ucjene, podcjenjivanje i stavljanje nas u drugu klupu ne dolazi u obzir", izjavio je.

Upitan za komentar na izjavu Andreja Plenkovića koji je rekao kako po njemu SDSS i DP mogu podržavati većinu, Penava je rekao kako nije čuo, ali bi vratio Plenkoviću tu njegovu izjavu.

"To je izigravanje naših stavova i tko krene tim putem, ja ga upozoravam da taj put nije dobar. Upozoravam na vrijeme i Plenkovića i stranku kojoj sam nekad pripadao, jer kad se pređe neka crta, ja se nadam da su te lekcije naučene i ako tako ne bude, imat ćemo neke druge scenarije", otvoreno je rekao predsjednik DP-a.


20:15 Jasno radimo distinkciju između srpske nacionalne manjine i SDSS-a, rekao je za središnji Dnevnik HRT-a predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Smatra kako će pregovori trajati izvjesno vrijeme, a otkrio je kako su pregovori sa SDP-om bili konkretni i konstruktivni.

Govoreći o pregovorima sa SDP-om, kazao je kako su pregovori bili konstruktivni.

Opširnije pročitajte OVDJE.


19:34 "Donijeli smo dvije odluke" rekao je Peđa Grbin nakon sastanka predsjedništva stranke i razgovara s DP-om.

"Prioritet je konstituiranje Sabora, pregovori će potrajati, ne smijemo dopustiti da za to vrijeme ova Vlada djeluje bez nadzora", istaknuo je.

"Važno nam je da nakon konstituiranja Sabora donesemo odluke oko izbora Ivana Turudića i usvajanja Lex AP. Stanke koje su bile oporba trebaju donijeti odluke da to stavimo izvan snage. Potrebno je sazvati Sabor odmah i nakon toga djelovati", kaže.

"Druga odluka je da formiramo pregovarački odbor u kojem smo Marko Kričko i ja te ćemo u odbor dovesti i jednog ili dva predstavnika stranaka koje su s nama u kolaciji", izjavio je.

Potvrdio je da su razgovarali sa svim strankama i da su se neke, poput Fokusa i IDS-a, već javno izjasnile da neće podržati HDZ.

"Predstavili smo ove naše odluke svim strankama koje su bile ranije u opoziciji, a sad su saborske stranke".

Grbin je rekao i kako ne želi komentirati razgovore nekih stranaka s drugim političkim timom te dodao da će njihov pregovarački tim oformiti sutra ili preksutra, kad kreću i pregovori.

Upitan o rokovima za završetak pregovora, rekao da to mora biti što prije, prenosi Dnevnik.hr.

"Ovo mora biti gotovo do 26. svibnja kako bi spriječili da Ivan Turudić postane GDO. Odluku o njegovom imenovanju moguće je staviti van snage", naglasio je.

Rekao je i da mu je neprihvatljivo da postoji Vlada bez ikakve kontrole i ikakvog nadzora, zbog čega je važno konstituirati Sabor.

"Ova bi tehnička Vlada već sutra mogla donijeti zakon s pitaj Boga kakvim posljedicama za hrvatske građane", naglasio je. Rekao je da je strpljiv.

"Kad je netko osam godina stvarao okove kojima je zarobio Hrvatsku, nije ih moguće probiti u 24 sata, treba malo više strpljenja i znati koji ti je cilj. Kad stavimo van snage odluku od imenovanju GDO, ova će zemlja biti bolja", rekao i dodao kako nije problem tko će biti GDO jer je "prazna stolica bolja od aktualnog GDO".

Rekao je da Sabor može preuzeti veliku ulogu.

"Vlada ne mora predlagati zakone, to može predlagati svaki zastupnik, a onda možda dođe i do sastavljanja Vlade". Nije htio reći nastupa li on iz pozicije mandatara, no upitan jesu li odustali od Milanovića, rekao je: "Da. Treba biti svjestan realnosti".

O tome tko će onda preuzeti ulogu mandatara rekao je kako ima i boljih, ima lošijih, ima prihvatljivijih i neprihvatljivijih.

"Idemo vidjeti", zaključio je.


Pregovore o sastavljanju Vlade pratili smo iz minute u minutu i jučer. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:17