PRODUBLJUJU KRIZU

HDSSB traži nastavak gradnje Pelješkog mosta: Vlada ruši mostove nacionalnog jedinstva

'Ministri Hajdaš i Linić odrekli su se u korist privatnih tvrtki 90 milijuna kuna koji su izvođači radova dali kao jamstvo za dobro izvedene radove'

ZAGREB - Zbog odustajanja od izgradnje Pelješkog mosta , ukidanja pokroviteljstva nad Bleibirgom te najave kako bi sudbinu Pelješkog mogao doživjeti i most na Dravi, na koridoru Vc čelnici oporbenog HDSSB-a optužili su Vladu da ruši mostove nacionalnog jedinstva.

HDSSB traži da se nastavi gradnja Pelješkog mosta, a njihov predsjednik Vladimir Šišljagić tvrdi kako su sporne i mnoge odredbe Sporazuma o odustajanju od izgradnje koji su ministri potpisali sa izvođačima radova na mostu.

- Tim Sporazumom ministri Hajdaš i Linić odrekli su se u korist privatnih tvrtki 90 milijuna kuna koji su izvođači radova dali kao jamstvo za dobro izvedene radove. Time bi se trebao pozabaviti i DORH jer je to bankovno jamstvo umjesto u proračunu završilo u privatnim tvrtama – poručio je Šišljagić koji osim toga upozorava i da Sporazum ne daje nema garanciju da izvođači radova ipak neće tužiti državu ako ekspertni tim utvrdi razliku troškova između stvarnih i izvedenih radova.

HDSSB se također odlučno usprotivio mogućnosti da ne bude izgrađen most na Dravi.

- Iz Vlade se čuju najave kako je vrijednost projekta od 500 milijuna kuna prevelika. Mi u Slavoniji želimo i zavređujemo most dostojan 21. stoljeća a ne iz vremena Sulejmana Veličanstvenog – naglasio je Dinko Burić.

HDSSB smatra kako odustajanjem od spomenih građevinskih projekata Vlada samo dodatno produbljuje krizu.

- Pa zar je rješenje ove Vlade samo podizati poreze, PDV, cijene, smanjivati plaće i božićnice, umjesto da dižu gospodarstvo što se može upravo ovakvim građevinskim projektima – kaže Šišljagić.

Protestu zbog zaustavljanja izgradnje Pelješkog mosta pridružio se i čelnik Hrvatskog demokratskog slobodarskog saveza Dalmacije Hrvoje Tomasović koji je članove Vlade nazvao neozbiljnim infantilinim političarima koji uopće nisu svjesni stanja u državi.

- Hrvatska je jedina država koja će biti podijeljena Schengenom. Vlada će graditi autoput za Trebinje u Republici Srpskoj iz kojeg je gađan Dubrovnik umjesto da gradi hrvatsku državu – naglašava Tomasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:48