NOVI OBRAČUN

HASANBEGOVIĆ NA DNEVNI RED STAVIO PRIJEDLOG DA ZAGREB DOBIJE RANKOVIĆEVU I ULICU CRVENE ARMIJE Nova ljevica: 'On pati od stockholmskog sindroma'

Zlatko Hasanbegović, Rada Borić
 Damjan Tadic / CROPIX

Stranka Nova ljevica uputila je u subotu medijima izjavu u kojoj stoji kako je predsjednik Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Skupštine Zlatko Hasanbegović stavio na dnevni red imenovanje ulica kao "nepotpun, neadekvatan i tendenciozan" prijedlog koji ta stranka ocjenjuje provokacijom.

Hasanbegović je na dnevni red 5. sjednice Odbora, koja će se održati 6. veljače, stavio prijedlog o imenovanju Ulice Crvene armije i Ulice Aleksandra Rankovića, a čiji je navodni predlagatelj nepostojeća Antifašistička inicijativa Hrvatske, navodi ta stranka.

Na samom prijedlogu nema adrese niti OIB-a predlagatelja, kao ni adrese ili OIB-a potpisnika, navodnog Rade Matića, potpisanoga ćirilicom. Uvidom u registar udruga i registar neprofitnih organizacija vidljivo je kako takva udruga ne postoji niti je ikada postojala, a pretragom interneta ne nalazi se niti jedan spomen o ovoj inicijativi, kaže se.

- To zahtjev čini nepotpunim, neadekvatnim za upućivanje u proceduru, ali i tendencioznim - ocjenjuje Nova ljevica.

Predlagatelj je kao jedan od razloga za dodjeljivanje ulice Aleksandru Rankoviću naveo "Rankovićevu borbu protiv antifašizma".

- Budući da je istoga dana na dnevnom redu prijedlog vraćanja imena Ulice Ive Lole Ribara i Ulice 8. svibnja (na prijedlog stranke Naprijed Hrvatska), možemo pretpostaviti kako je stavljanje prijedloga ove fantomske inicijative na dnevni red zlonamjerna provokacija - kaže Nova ljevica, koja je u izjavi navela i da Hasanbegoviću "kao novom kazališnom komesaru očito trebaju svjetla pozornice".

Članica Nove ljevice i zastupnica Lijevoga bloka u Zagrebačkoj skupštini Rada Borić, kao članica Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova, upozorila je više puta Hasanbegovića da inicijativa toga imena ne postoji i da je prijedlog neuvjerljiva konstrukcija te da ga Odbor ne bi trebao uzeti u razmatranje, kaže se u priopćenju.

- No u nedostatku znanja, informacija i interesa o temama od dnevnog značaja za živote naših građana, Hasanbegović iz mračnih arhiva prošlosti, kada to zatreba, izvlači i Rankovića i upravo u rankovićevskoj maniri, podmeće tu inicijativu ukupnoj javnosti - tvrdi Nova ljevica.

Ta stranka smatra kako je "sve vidljivije da su upravo Hasanbegović i njegovi podržavatelji, koji se u javnosti prikazuju kao borci protiv relikata komunističkog režima, u tom procesu u potpunosti preuzeli najgore prakse i taktike svojih zakletih neprijatelja, oživjeli ih i tako sami sebi dali razlog za postojanje.

- Kao u priči o stocholmskom sindromu, Hasanbegović inspiraciju nalazi u svom neprijatelju, što ne treba čuditi jer u svakom režimu i u svakom vremenu totalitarizam ima iste taktike bez obzira na imena kojima se predstavlja - stoji u izjavi Nove ljevice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 08:32