RESTRUKTURIRANJE JE OK

HAJDUKU ZELENO SVJETLO ZA PLAN SPAŠAVANJA DO KRAJA GODINE Grad Split mu dao jamstva za 30 milijuna kuna vrijedne kredite

Sukladno propisima EU, pravo na novu potporu za restrukturiranje splitski nogometni klub nema u narednih 10 godina
 Boris Kovačev/CROPIX

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dala je zeleno svjetlo restrukturiranju Hajduka, kojem je Grad Split dao jamstva za 30 milijuna kuna vrijedne kredite kod PBZ-a i Hypo banke.

Tu se, ocjena je AZTN-a, radi o državnoj potpori, pomoću koje će se Hajduk do kraja godine restrukturirati. Sukladno propisima EU, pravo na novu potporu za restrukturiranje splitski nogometni klub nema u narednih 10 godina, iako može dobivati druge oblike potpora. U AZTN-u su zadovoljni i vladtitim doprinosom Hajduka restrukturiranju, koje iznosi 28 milijuna kuna, no ističu kako bi voljeli vidjeti i da su dioničari Hajduka sudjelovali u tome, a ne samo klub.

"Nadamo se da će se ovime Hajduk vratiti u svije profitabilne vode", kazala je Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Kada je riječ o financiranju Dinama javnim novcem, ocjenu čega je zatražila devetorica Splićana, ocjena je antimonopolske agencije da je Dinamo taj novac dobivao sukladno Zakonu o sportu i programu financiranja sporta Grada Zagreba, koji je prihvatila Gradska skupština. Radi se o više od 214,7 milijuna kuna koje je Dinamo dobio od Grada, Zagrebačkog holdinga i Turističke zajednice od 2006. do 2012., ali i od pojedinih javnih poduzeća, poput HEP-a i Croatia Airlinesa.

U AZTN-u upozoravaju i da je pitanje financiranja sporta javnim novcem prilično slabo regulirano propisima EU, no da Europska komisija sve više ocjenjuje prelijevanje novca poreznih obveznika u sportske klubove. Radi se, kaže Spevec, o pravu koje se stalno mijenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:18